Flere jakter på utviklere som kan universell utforming

- Kompetansen er ikke så utbredt som den burde være, mener ett av selskapene som vil ha tilgjengelighet med fra start.

Vegard Terøy er leder for kommunikasjon i det Stavanger-baserte energi- og teleselskapet Lyse, som nylig søkte etter en utvikler med kompetanse innen universell utforming. 📸: Privat
Vegard Terøy er leder for kommunikasjon i det Stavanger-baserte energi- og teleselskapet Lyse, som nylig søkte etter en utvikler med kompetanse innen universell utforming. 📸: Privat Vis mer

Her på kode24 skriver vi stadig mer om universell utforming i kodebransjen. Siden starten i 2018 har det dukket opp norske podcaster, utfyllende guider og store rapporter fra offentlige tilsyn om tilgjengelighet.

For kun ett år siden uttalte riktignok de fleste utviklere vi snakket med at universell utforming ble nedprioritert.

- Universell utforming gir store utslag på brukeropplevelsen, men blir ofte ikke tatt hånd om før noen påpeker at det finnes mangler i produktet, fortalte Capra Consulting-utvikler Helge Silset i et intervju med kode24 da.

- Norske utviklere må bry seg, messet utvikler Anders Ekkje Slettebø rundt samme tiden.

Nå ser det ut til at trenden er på vei til å snu - i hvert fall om vi skal tro stillingsannonsene som lyses ut i bransjen.

Økende trend

Ta stillingsannonsene på kode24.no/jobb for eksempel.

I 2018 lå det ikke én eneste annonse i basen vår som etterlyste universell utforming.

I 2019 økte tallet riktignok til sobre tre stillingsannonser.

Halvveis i 2020 har tallet allerede doblet seg, selv med nedgang og korona: Fjellsport nevnte universell utforming som en av interessene de håpet deres neste fullstack-utvikler skulle ha, NRK ville ha Android-utvikler med universell utformings-erfaring, og Bouvet ville ha en Grenlands-utvikler som kunne opparbeide seg kunnskap om temaet.

Og på Finn.no ligger det akkurat nå åtte teknologstillinger ute nå, hvor "universell utforming" nevnes.

Likevel ser det ut til at universell utforming-erfaring er mer et nice-to-have punkt blant mange andre, enn et utvikler-krav, selv i 2020.

Legger vekt på universell utforming

Noen som har valgt å legge vekt på universell utforming i sin stillingsutlysning er det Stavanger-baserte energi- og teleselskapet Lyse, som nylig søkte etter ny frontend-utvikler.

«Vår oppfatning er at fokus på UU gjør tjenestene bedre for absolutt alle.»

"Det viktigste er at du skriver kode som forenkler folks hverdag, gjennom fokus på universell utforming og personvern", lyder stillingsannonsen.

Med kravet: "Du skriver semantisk HTML uten syntaksfeil."

Det var et bevisst valg å fokusere på universell utforming, forteller leder for kundekommunikasjon i Lyse, Vegard Terøy.

- Vi ser at den tekniske kompetansen på universell utforming ikke er fullt så utbredt som den burde være, og velger derfor å sette fokus på det allerede i utlysningen. I tillegg opplever vi at utviklere er ettertraktede om dagen, og vi har et håp om å få tak i noen som ønsker å gjøre en forskjell. Vår oppfatning er at fokus på UU gjør tjenestene bedre for absolutt alle, forteller Terøy.

Forventning fra kunder

kode24 har tidligere skrevet om norske lover rundt universell utforming, og hvordan man risikerer tilsyn fra Tilsynet for universell utforming av ikt, med bøter, om man ikke retter feil.

Hittil er det riktignok ingen som faktisk har fått bøter for brudd på universell utformings-lover, men tilsynet varslet nylig at de kom til å utføre flere kontroller i høst.

Til tross for dette forteller Terøy i Lyse at kundene deres ikke selv etterspør universell utforming, men at de har fokus på enkelhet.

- Vi jobber mye med innsikt, både kvalitativt og kvantitativt, og opplever at kundene forventer digitale tjenester som er enkle å bruke. Det skal være intuitivt, smidig og brukervennlig. Vi vet at folk ikke kommer til nettsidene våre for å kose seg og bruke lang tid - de kommer for å løse en oppgave. Så selv om de ikke etterspør universell utforming direkte, så er det en del av det store bildet.

- Vi er nødt til å sikre oss at universell utforming bygges inn i tjenestene våre fra start av, både når det gjelder design, teknologi og innhold. Jeg håper og tror at dette er i ferd med å bli mer standard i bransjen. Men det er nok fortsatt mange som har en vei å gå, inkludert oss selv, forteller han.

Dette må du kunne

Usikker på om du har det som trengs for å ha kompetanse innen universell utforming?

kode24 har tidligere snakket med teknolog Martin Swartling i Tilsynet for universell utforming av ikt, som jobber med den nye tilgjengelighetserklæringen alle norske nettsider snart må ta i bruk. Swartlings klare oppfordring til utviklere er å sette seg inn i løsningsforslagene deres for regler som er vedtatt i Norge.

Anders Ekkje Slettebø, som står bak universell utformings-podcasten Ubrukelig, anbefaler kurset Web Accessibility hos Udacity.

- Det viktigste for oss er å finne en person med riktige verdier og tankesett, slik at vi klarer å sette brukerne i sentrum for tjenestene vi bygger. Vi må tenke universell utforming, personvern og sikkerhet - ikke bare som en del av QA på slutten, men helt fra vi starter på en oppgave, forteller Terøy i Lyse.