Starter podcast om universell utforming

- Norske utviklere må bry seg! mener Anders Ekkje Slettebø bak Universelt Utformet. Nå tester podcasten om de faktisk gjør det.

Kompisene Erling Håmsø og Anders Ekkje Slettebø driver podcasten Universelt Utformet. 📸: Privat
Kompisene Erling Håmsø og Anders Ekkje Slettebø driver podcasten Universelt Utformet. 📸: Privat Vis mer

Forleden dag fikk vi en snedig epost i kode24-innboksen, fra en en gjeng som hadde startet podcast om universell utforming (UU) - altså utforming av nettsider så alle skal kunne bruke dem. De hadde testet kode24.

"Ja vel", tenkte vi. "Hva kan vel være galt med vårt mesterverk?"

Men så hørte vi på episoden og teknikkene de brukte, og fant ut at de nokså riktig kom med flere gode råd, og konkrete forbedringer for kode24.no. Vi var solgt!

Derfor tok vi en prat med den 38 år gamle UU-eksperten Anders Ekkje Slettebø i Webstep, som sammen med UX-designer Erling Håmsø i Okse driver den nye podcasten Universelt Utformet.

Hvorfor valgte dere universell utforming som tema?

Etter at våre veier har krysset mange ganger, både faglig og privat, var det på tide å lage noe sammen.

Universell utforming er et tema vi brenner for, og vi opplever hele tiden at det er for lav kompetanse hos de som burde hatt høyere kompetanse på det.

Vi har lenge snakket om hvordan vi kan få satt mer fokus på det, og siden vi allerede hadde erfaring med podcast som kanal slo det oss plutselig en dag at dette kan vi kombinere!

Vi liker struktur, så vi laget en struktur som tok oss gjennom alle suksesskriteriene til WCAG på et definert antall episoder.

«Byggebransjen har forskriften TEK17, som alle kjenner til. IT-bransjen har WCAG, som for få kjenner til.»

Hvorfor skal norske utviklere bry seg om universell utforming?

Norske utviklere bry seg om universell utforming, fordi brukerne fortjener det og krever det.

Ansvaret for at så mange som mulig klarer å bruke løsningene våre ligger hos designere, utviklere og innholdsprodusenter. På samme måte som at det er arkitektens og tømrerens ansvar at et inngangsparti skal være tilgjengelig for rullestoler.

Byggebransjen har forskriften TEK17, som «alle» kjenner til. IT-bransjen har WCAG, som for få kjenner til.

Hva er den vanligste feilen utviklere gjør med universell utforming?

I følge en gigantisk undersøkelse gjort av WebAIM er de tre største feilene lav kontrast, manglende alternative tekster og tomme lenker.

Så hvis vi setter hovedansvaret for kontrast til designerne, og ansvaret for alternative tekster til innholdsprodusenter, sitter vi igjen med tomme lenker.

Et eksempel på en tom lenke kan være en hvor hele interaksjonen skjer via Javascript. Bruk progressive enhancement!

Har du et konkret eksempel på feil som får følger for brukeren?

Tomme lenker er et eksempel som får følger for brukere som navigerer med tastatur. Enten fordi de foretrekker det, det kan være mer effektivt, eller fordi de må.

For eksempel om du har en midlertidig funksjonsnedsettelse som musearm eller du har motoriske utfordringer som Parkinsons hvor tastatur kan være mer stabilt enn mus.

Dere bruker noe dere kaller VoiceOver i podcasten deres. Hva er det?

VoiceOver er Apple sin skjermleser. Denne er innebygget i iOS og på OSX. Deque har gode forklaringer på hvordan du bruker det.

På Android heter skjermleseren Talkback, og på Windows er NVDA et godt program.

En skjermleser brukes primært for blinde og svaksynte. Det er et program som omgjør kode og tekst til lyd, men den krever at koden har god kvalitet.

For utviklere er det viktig å teste med en skjermleser, både av hensyn til universell utforming, men også for å kvalitetssikre kodens semantikk.

I podkasten bruker vi VoiceOver der vi kan. Det er naturlig. Verken podkast eller VoiceOver er jo visuelt, og da kan vi illustrere med lyd.

Hva er deres beste tips til noen som vil bli bedre på universell utforming?

Følg med på podkasten Universelt Utformet. 😉 Ellers er kurset Web Accessibility hos Udacity knakende godt. Laget av Google.

Hva skjer i podcasten fremover?

I neste episode skal vi snakke om former og plasseringer. I episoden etter, nummer 5, skal vi snakke om skjemaer som fyller ut seg selv, altså autocomplete. Her synder de fleste, og denne episoden vil treffe kode24 sine lesere rett i hjertet. Følg med!