Det finnes to norske podkaster for utviklere. Mikael er med på begge

- Lite feedback å få, innrømmer Mikael Brevik, bak BartJS og Kortslutning. Men han håper flere vil prøve.

Mikael Brevik, nummer to fra høyre, under en live-innspilling av BartJS tidligere i år. 📸: Wil Lee-Wright / Trondheim Developer Conference 2018
Mikael Brevik, nummer to fra høyre, under en live-innspilling av BartJS tidligere i år. 📸: Wil Lee-Wright / Trondheim Developer Conference 2018 Vis mer

Det finnes hundrevis av podkaster om utvikling, av typen Syntax fra Wes Bos, som kode24 snakket med nylig.

Men hvor mange norske kodekaster finnes det? Utover teknologi- og selskapspodkaster som av og til rører temaet?

Vi søkte febrilsk, romsterte i hukommelsen, sjekket podkast-appene, spurte leserne våre – og kom fram til to: BartJS og Kortslutning.

Og sentral i dem begge står en utvikler som allerede pryder spaltene her på kode24: Mikael Brevik.

Historien bak BartJS

- BartJS startet for nesten nøyaktig tre år siden, med Marius Krakeli og meg, forteller Brevik til kode24.

De to hadde lenge drømt å lage noe sammen. Men først da Brevik jobbet med meetup-en BartJS, sammen med Stian Veum Møllersen, så han hvordan alt lå til rette for en podkast. Brevik skaffet nemlig foredragsholdere til BartJS – folk som egnet seg perfekt i en kode-podkast.

- Så vi tenkte at vi kunne kapitalisere mer på det, ved å invitere dem dagen etterpå til å snakke om det de presenterte, bare i podkast-form, forteller Brevik.

Senere har podkasten endra seg, slik ting gjerne gjør, og i dag har de blant annet Kristian Tryggestad og Christian Alfoni som mer eller mindre faste gjester.

- I tillegg har vi hatt mange dyktige gjester gjennom tre år, som jeg sikkert også burde ha nevnt, smiler Brevik.

Kortslutning og BartJS er de to eneste, norske, renspikka podkastene for utviklere, så langt vi forstår.
Kortslutning og BartJS er de to eneste, norske, renspikka podkastene for utviklere, så langt vi forstår. Vis mer

Historien bak Kortslutning

For omlag ett år siden starta Brevik det som ble Norges andre kodekast; Kortslutning.

- Det er Stian Veum Møllersen og jeg som ringer hverandre på Skype, og har samtaler som vi ellers ville hatt på Slack, sier Brevik.

Navnet skal oppsummere hva podkasten er for noe: En kort prat med en slutning – i tillegg til å nikke til Møllersen og Breviks kjærlighet til 80-talls popkultur og synthwave.

- Vi prøver å løfte blikket rundt bransjen, og se på både tekniske ting og ikke-tekniske ting som vi blir eksponert for som utviklere. Ofte blir det sistnevnte.

Derfor gidder de

Man blir ikke rik og berømt av å drive podkast i Norge – det har mange bloggere, mediehus og hobbyister smertelig erfart de siste årene.

- Jeg tror jeg kan med trygghet si at ingen av oss gjør det for popularitetens skyld, sier Brevik.

«Ingen av oss gjør det for popularitetens skyld.»

BartJS, som kommer ut én gang i måneden, skal ligge på omlag 500 lyttinger i måneden. Kortslutning, som publiseres annenhver uke, ligger på rundt 1.500.

- Selv om det faktisk har vært tilfeller på konferanser der noen har kommet bort til meg og sagt de kjenner igjen stemmen min, er det generelt veldig lite feedback å få, innrømmer Brevik.

Men han fortsetter. Først og fremst fordi han synes det er gøy, selvfølgelig, og fordi han liker podkasting som hobby. Men også fordi det gjør han til en bedre utvikler, og bedre i jobben som community-manager hos Variant.

- Også er det en veldig god måte for meg og vennene mine å møtes å snakke om noe som interesserer oss, sier podkasteren.

Mikael Brevik har noen gode råd til deg som vil lage din egen podkast. For du trenger ikke nødvendigvis så mye utstyr som gjengen bruker her. 📸: Wil Lee-Wright / Trondheim Developer Conference 2018
Mikael Brevik har noen gode råd til deg som vil lage din egen podkast. For du trenger ikke nødvendigvis så mye utstyr som gjengen bruker her. 📸: Wil Lee-Wright / Trondheim Developer Conference 2018 Vis mer

Slik lager du podkast

Oddsen er relativt høy for at du, vennegjengen din eller jobben din går med en podkast i magen.

- Vurderer du å lage din egen podcast, er det ikke mer enn en gøy kveld og en idé som skal til, sier Brevik, som råder deg til å bare prøve.

For spesielt mye jobb synes han ikke det er. Kortslutning blir publisert etter bare et kvarters tid med redigering og lydforbedring. Og spesielt mye utstyr trenger du heller ikke.

«Syns du det funker? Gi det ut.»
  • Til redigering anbefaler han klassikeren Audacity, som er fri programvare.
  • Brevik mener podkaster godt kan ha dårlig lyd i starten, men at du bør vurdere en skikkelig mikrofon etterhvert. Hans budsjettanbefaling er en Blue Yeti til rundt 1.300 kroner.
  • Neste investering kan være et pop-filter, for å fjerne harde P-er og S-er, og en «shockmount», for å fjerne ulyd fra bevegelser i bordet.
  • For å gi ut en podkast setter man opp en RSS-strøm, som peker til MP3-filer. BartJS bruker Soundcloud til dette, Kortslutning bruker Simplecast. Podkasten kan da gjøres tilgjengelig i alle podkast-tjenestene.
  • Trenger du ferdiglaga jingler og lyder, anbefaler han AudioJungle. Kortslutning sin kjenningsmelodi skal ha kostet et par hundrelapper.

- Det er ingen grunn til at Kortslutning og BartJS skal være de eneste norske programmering-podkastene, sier Brevik.

- Min klare oppfordring er at om du har vurdert å utforske formatet, så prøv det ut en gang. Spill inn, rediger og hør igjennom. Syns du det funker? Gi det ut. Det er ikke så veldig mye negativt som kan skje.