6 gode grunner til å øke kvinne­andelen blant utviklere

- Mange ber meg slutte å snakke om mangfold, skriver Elise Kristiansen, men nekter.

Elise Kristiansen er, som kvinnelig utvikler, i mindretall. Men hun håper det vil endre seg framover, for det tror hun bransjen har godt av. 📸: Privat
Elise Kristiansen er, som kvinnelig utvikler, i mindretall. Men hun håper det vil endre seg framover, for det tror hun bransjen har godt av. 📸: Privat Vis mer

Etter jeg skrev et innlegg om at det ikke sikkert er på grunn av biologi vi velger så forskjellige yrkesretninger, og at det er så få kvinner i IT-bransjen, har jeg fått en del tilbakemeldinger.

Mange mener slike opplysninger hjelper, at det bidrar til å fjerne stigma og åpne øynene til noen.

Andre mener det jeg skriver er svada og at det overhode ikke er noen vits i å prøve og gjøre noe med kjønnsgapet, fordi de fortsatt mener at våre valg ligger så fastsatt i biologien vår. Jeg kan ta for meg litt mer om akkurat det i et senere innlegg.

Men mange ber meg rett og slett bare slutte å snakke om dette. At det å prøve og få til en jevnere fordeling er ideologisk. At det ikke er noen vits.

Derfor skal jeg i dette innlegget ta for meg hvorfor det er så viktig med mangfold i IT-bransjen. Hvorfor skriver jeg det her og bruker så mye energi på å prøve og opplyse når det er så mye kjeft å få tilbake?

Hva er mangfold?

Ordet “mangfold” brukes om mye, men i denne sammenheng handler det om at arbeidslivet skal gjenspeile befolkningssammensetningen vi finner ellers i samfunnet.

Mangfold på arbeidsplassen kan omhandle kjønn, etnisitet, alder, funksjonshemming og seksuell orientering.

Siden førstnevnte er veldig lett målbar, og fordi jeg selv tilfører gruppen som er veldig underrepresentert sammenlignet med i resten av samfunnet, faller det naturlig å fokusere på kjønnsgap når jeg har diskutert temaet i tidligere innlegg. At 50 prosent av befolkningen utgjør en så liten prosent i IT-bransjen som det gjør er rart.

Men nå skal vi ta en kikk på de resterende faktorene for å skape mangfold på arbeidsplassen. Hvorfor er det så viktig?

Hovedgrunnen sa Walter Lippmann, den amerikanske journalisten og forfatteren fint:

«Når alle tenker likt, er det ingen som tenker.»

#1: Innovasjon

Flere hoder tenker bedre enn ett, og i en gruppe som er sammensatt av ulike personer er det langt større sjanse for å komme opp med gode og innovative løsninger, enn dersom du ikke har det.

Du får tilgang til forskjellige synspunkter, ferdighetssett, kreative visjoner, tilnærminger og erfaringer som vil føre til at teknologiselskap produserer mer innovative produkter og tjenester.

I følge Innovasjon Norge sin guide til mangfold i gründerbedrifter øker faktisk lønnsomheten med 15% dersom du har kjønnsmangfold og med 35% dersom du har flerkulturelt mangfold, sammenlignet med snittet av alle selskaper.

Du trenger rett og slett ulike innfallsvinkler og visjoner for å være innovativ.

#2: Produkter av alle og til alle

Tech-indistrien vokser fortere enn noen gang før, og hva skjer når all denne teknologien blir laget av (og kan dermed også i størst grad blir tatt nytte av) en liten gruppe av samfunnet?

Den samme, lille gruppen med samme kjønn, etnisitet, alder, seksualitet og funksjons-friskhet?

Da blir risikoen stor for at produktene blir spesialtilpasset noen få sine behov, mens andre sine behov og preferanser blir utelatt.

#3: Arbeidskraft

Når veldig store deler av befolkningen ikke finner interesse av IT er det et problem fordi man mister et gigantisk rekrutteringsgrunnlag.

Hvis du tar utgangspunkt i at kvinner og menn har like store muligheter for å interessere seg for IT (selv om noen bastant ønsker å være uenig med meg i det), mister vi mange kloke hoder på at ikke flere kvinner interesserer seg for å finne ut hva IT-bransjen har å by på.

Bransjen skriker etter dyktige folk, da er det trist om omdømmeproblemer, misforståelser og lite informasjon skal holde tilbake et stort rekrutteringsgrunnlag.

«Man mister et gigantisk rekrutteringsgrunnlag.»

#4: Bedre arbeidsmiljø

I en bedrift med mer mangfold er det større sannsynlighet for at alle føler de hører hjemme og blir komfortabel på arbeidsplassen.

Når de ansatte føler mer tilhørighet øker også følelsen av eierskap og man yter bedre for bedriften.

Det er mindre sannsynlig at de ansatte slutter og bedriften får bedre omtale fra de ansatte, slik at rekrutteringsgrunnlaget blir større.

#5: Bedre kundebehandling

Når kunden du prøver å selge inn til er mangfoldig, stor og ulik, må du også være det.

Når du kun lager produkter fra én gruppes perspektiv risikerer du å miste alle andre resterende perspektiver. Å kunne se kundens behov fra deres eget ståsted er viktig.

Uten mangfold, hvordan kan du relatere til et stort, ulikt publikum?

#6: Bedre beslutninger

En gruppe tar i snitt mye bedre beslutninger enn en enkeltperson, det er ikke til å stikke under en stol.

En gruppe med bare menn tar faktisk bedre beslutninger i 58% av tilfellene i Cloverpop sin forskning om beslutningstaking. Men setter man inn minst én kvinne og gjør gruppen mer mangfoldig på kjønn tar gruppen bedre beslutninger i 73% av tilfellene.

Sper man deretter på med mennesker i ulik alder og fra forskjellige kontinenter tar gruppen bedre beslutninger i 87% av tilfellene.

«Vi har alt å vinne på å skape arbeidsplasser som går mer lønnsomt og der folk trives bedre.»

Lønnsomt for alle parter

Mangfold lønner seg altså for alle parter.

Det finnes derfor veldig få grunner til at vi ikke skal gjøre noe med mangfolds-problemet i IT-bransjen. Det finnes ingen gode grunner til at vi skal være stille om dette.

Vi har alt å vinne på å skape arbeidsplasser som går mer lønnsomt og der folk trives bedre.

Kilder:

  • Diversity in tech (Ukjent dato). THE BENEFITS OF DIVERSITY IN TECH. Hentet 20.10.20, fra diversityintech.co.uk
  • SHRM Foundation (2015). Engaging and Integrating a Global Workforce. Hentet 20.10.20, fra shrm.org
  • Morgan Stanly (11.05.16). Why it pays to invest in gender diversity. Hentet 20.10.20, fra morganstanley.com
  • Notable Life (07.11.17). 5 BULLETPROOF ARGUMENTS ON WHY WE NEED DIVERSITY IN TECH. Hentet 20.10.20, fra notablelife.com
  • Morten Stene (12.10.09). Mangfold er lønnsomt. Hentet 20.10.20, fra forskning.no
  • Cloverpop (2017). Hacking Diversity with Inclusive Decision Making. Hentet 20.10.20, fra loverpop.com