Tech-gründer mister utviklere til oljebransjen: - Umulig å konkurrere

- Utviklere må ta standpunkt på hva de vil bruke kompetanse på, sier gründeren. - Tror vi er attraktive, sier Equinor.

Ifølge Magnus Øgard Meisal klarer ikke tech-gründere å konkurrere med lønningene i energisektoren. . 📸: Jan Arne Wold / Equinor / NTB
Ifølge Magnus Øgard Meisal klarer ikke tech-gründere å konkurrere med lønningene i energisektoren. . 📸: Jan Arne Wold / Equinor / NTB Vis mer

- Dyktige utviklere som kunne utrettet mirakler, kanskje via egne startups eller ved å jobbe i tech-startups, blir fristet til firmahytte, høy lønn og pensonsavtaler med gullkant i oljebransjen, sier Magnus Øgård Meisal, gründer og CEO i kontorfellesskapet Fomo Works i Sandnes, til kode24.

I en kronikk på nettavisen Shifter.no langer Meisal ut mot Equinor og energibransjen, som han mener støvsuger markedet for utviklere. Han viser blant annet til at Equinor i april sa at de skal ansette 2.000 nye utviklere i 2022.

Dette mener han blant annet er med på å stikke kjepper i hjulene for det grønne skiftet, og hindre innovasjon. Ifølge Meisal klarer ikke gründere som starter opp teknologiselskaper å konkurrere med lønningene i energisektoren.

- Vi går glipp av viktige og stabile arbeidsplasser som kan gjøre oss mindre avhengige av olje, sier han.

Går utover innovasjon

Meisal mener at situasjonen får konsekvenser for Norges evne til innovasjon innenfor teknologi-bransjen.

- Vi har mistet dyktige nøkkelressurser til oljebransjen den siste tiden, der lønnsøkningen er oppe i 500.000 bare for å bytte arbeidsgiver. Her snakker vi allerede lønnsledende personell.

- Hva kan vi risikere dersom vi ikke endrer på noe?

- Vi mister de unge talentene. I Stavanger merker vi det spesielt. De under utdanning vil jobbe i noe som er bærekraftig, og søker seg vekk fra energi. Jeg har hørt fra studenter at de ikke velger å bosette seg i Stavanger ettersom de tror at alle jobbene er innen olje og gass. Selv om vi vet at dette er feil, og at denne sektoren gjør mye bra og viktig innen fornybar, er imaget allerede satt. Dette er noe spesielt politikere bør bekymre seg for, sier han.

Magnus Øgård Meisal, er gründer med fokus på tech og CEO i Fomo Works. 📸: Privat
Magnus Øgård Meisal, er gründer med fokus på tech og CEO i Fomo Works. 📸: Privat Vis mer

Ustabil bransje

Meisal mener dette også får andre, alvorlige konsekvenser, særlig for Stavanger-regionen hvor han holder til.

Han viser til at til forskjell fra Oslos 50 prosent, er kun 30 prosent av jobbene i Stavanger i offentlig sektor. Han legger til at når oljeprisen stuper, som den har gjort tre ganger de siste ti årene, vil dette møtes med en storstilt oppsigelsesbølge.

- Vi snakker flere tusen arbeidsplasser som forsvinner over natten. Dette skaper spesielt mye uro i eiendomsmarkedet og samfunnet generelt. Slike sykliske bransjer bør ikke dominere økonomien så mye som den gjør i dag, sier Meisal.

Ansatte har alltid et ansvar

Løsningen er at arbeidsgiverne må gjøre det attraktivt å velge bærekraftige og fremtidsrettede næringer, ifølge Meisal.

- De har selvsagt ikke noe ansvar for å løse det, men de tar implisitt et ansvar. Å drive, starte opp og/eller jobbe i et selskap er et standpunkt i seg selv.

- Kan utviklere gjøre noe selv?

- Den enkelte ansatte har alltid ansvaret for arbeidet den utfører og hvilke selskaper den stiller seg bak. Jeg oppfordrer utviklere til å ta tydelige standpunkt på hva de vil at sin kompetanse skal bidra til på et globalt nivå, sier han.

Meisal legger til at de på kontorfellesskapet Fomo Works har en policy om ikke å leie ut kontor til rene petroleumsselskaper eller primærtjenestytende næring.

- Så 80 prosent er software og hardware. Resten myke kompetanser som også er sykt viktige, sier han.

«Dette er en global utfordring, så her er det nok ingen som har mulighet til å «støvsuge» markedet»

En kamp om kompetansen

Ifølge Magnus Frantzen Eidsvold, pressekontakt i Equinor, har de en felles interesse i at at oppstartsbedrifter lykkes, og ønsker at det utvikles flere sterke og kompetente teknologimiljøer i Norge.

- Vi kjøper tjenester fra mange mindre aktører, og vi samarbeider med mange av dem. Gjennom flere år har vi også jobbet for at flere unge velger utdanning innen realfagene, nettopp fordi vi ønsker å bidra til å bygge sterke teknologi og IT-miljøer, sier Eidsvold til kode24.

Han sier at dette er nødvendig for å løse de energiutfordringene vi står overfor. Samtidig sier han at arbeidsmarkedet er stramt, og særlig innen IT og digitalisering er det kamp om kompetansen.

- Alle, fra oppstartsselskaper til kommuner, helseforetak og større selskaper som Equinor, merker denne knappheten. Dette er en global utfordring, så her er det nok ingen som har mulighet til å «støvsuge» markedet.

Eidsvold påpeker at utviklere i Equinor visstnok vil få muligheten til å jobbe med framtidens lavutslippsløsninger for energiproduksjon.

- Det tror vi er attraktivt for mange, sier han.

IT-kompetanse avgjørende for karbonfangst

Når det gjelder å gjøre Norge mindre avhengig av olje, sier Eidsvold at Equinor er i god gang med å omstille måten selskapet produserer energi på.

- Det betyr at vi fremover skal produsere energi med stadig lavere utslipp og hvor avhengighet til én energikilde, eksempelvis olje, reduseres. Akkurat nå, på grunn av den tragiske situasjonen med krigen i Ukraina, er stabile og sikre energileveranser av olje og gass til Europa, viktigere enn noen gang.

Han legger til at selskapet samtidig akselerer investeringene i fornybar energi og lavkarbonløsninger som karbonfangst og lagring.

- Digitalisering og IT-kompetanse er avgjørende for å lykkes med dette. Dette vil gi stabile og gode arbeidsplasser, og vi tror mange vil finne det meningsfylt å jobbe med disse utfordringene i Equinor.

Eidsvold sier at omstillingen mot lavutslippssamfunnet vil gi sikre og gode jobber i hele Norge - ikke minst i Stavanger-regionen, gitt den kompetansen som er samlet der.

- Et ferskt eksempel er regjeringens nye ambisjon for havvind. Her er nettopp Stavanger-regionen og Equinor godt posisjonert til å bidra, sier han.