Studentene bak Konsulen­t­karma.no: «Tipsene renner inn»

– Tanken med lista er at folk glemmer, forteller Anders Rodem, som er én av studentene bak Konsulentkarma.no, en "svarteliste" over selskaper som avbryter kontrakter.

Anders Rodem og Mikkel Svartveit studerer ved NTNU, og er for tida på utveksling på Berkeley i California. Samme laga de konsulentkarma.no, en "svarteliste" over norske selskaper som avbryter kontrakter med studenter. 📸: Privat
Anders Rodem og Mikkel Svartveit studerer ved NTNU, og er for tida på utveksling på Berkeley i California. Samme laga de konsulentkarma.no, en "svarteliste" over norske selskaper som avbryter kontrakter med studenter. 📸: Privat Vis mer

– Vi satt oppe i Salesforce Tower, det høyeste bygget her i San Fransisco, også sa jeg til Mikkel: «Jeg savner å progge litt.»

Det forteller Anders Rodem til kode24, på telefon fra USA. Han går på universitetet i Berkeley, på utveksling fra NTNU, sammen med Mikkel Svartveit. De studerer henholdsvis indøk og datateknologi, og årets store snakkis blant studentene er problemet kode24 har skrevet om lenge:

Stadig flere konsulenthus avlyser kontrakter med studenter, for både sommerjobber og faste ansettelser. Bare de siste par dagene har kode24 fortalt om to; Netlight og Atea.

– Så vi satt og drodla litt, og jeg tenkte «Fader, dette burde noen ha laga. En sånn liste», fortsetter Rodem.

Og et par dager senere lasta Rodem og Svartveit opp konsulentkarma.no – en selvutnevnt «svarteliste» over norske selskaper som avbryter kontrakter med studenter.

"Folk glemmer"

Konsulentkarma.no er en liste over norske selskaper de hevder har avbrutt kontrakter med studenter om sommerjobber og faste ansettelser.

Selskapene ramses opp med litt informasjon om hva det dreier seg om, og lenker til kilder som kode24, der det finnes noen. Men noen av arbeidsplassene listes ut uten noe særlig informasjon, og helt uten kilder, da sida også tar i mot tips fra publikum.

– Tanken med lista er at folk glemmer. Vi sier jo alle sammen at vi ikke burde signere med de selskapene vi leser artikler om, men så glemmer vi det jo, sier Rodem til kode24.

Responsen på Konsulentkarma.no kom umiddelbart. Når kode24 snakker med Rodem, har de fått 1.300 besøkende på sida – én time etter at han slapp nyheten på LinkedIn. Og tipsene om selskaper som visstnok fortjener en plass der, lot ikke vente på seg.

– Det renner inn. De siste tipsene her kom inn for 7, 13, 22, 25 minutter siden, sier Rodem mens han sjekker innboksen.

Snakkis blant studenter

Rodem og Svartveit er ikke selv ramma av problemet. Rodem sier de begge har gode, trygge sommerjobber i år.

– Vi er veldig heldige. Men vi ser mange saker om dette, at vi nesten måtte lage et sånt register, sier 24-åringen, som blant annet gründing av strømselskapet Motkraft på CV-en.

– Hvor mye snakkes det om dette blant dere studenter nå?

– Ganske mye; jobb har blitt en ting mange tenker mye på, særlig i et sånt marked vi har nå. Det er skummelt når vi ser at mange mister jobbene sine, særlig når man egentlig skulle ha den tryggheten en signert kontrakt gir, svarer Rodem bak konsulentkarma.no.

– Så jeg vil si det har blitt en ganske stor snakkis, og det blir tatt opp i mange linjeforeninger som et halvsystematisk problem.

Tar servitørjobber

Konsekvensene for medstudenter som får avlyst sommerjobben er store, mener Rodem.

Én ting er det økonomiske, med trange studentbudsjetter som baserer seg på litt inntekt gjennom sommerjobber. I tillegg kommer erfaringen de mister, som gjør det vanskeligere å få seg fast jobb når studiene er ferdig.

– Det er ikke mange som får seg nye jobbtilbud etter å ha fått avlyst kontrakten. Det er ikke et åpent marked nå, hvor bare man kan løpe til neste selskap, forteller han.

– De fleste finner ikke andre jobber i bransjen, men ender opp som servitører.

Ansettes for tidlig

Rodem sier han respekterer at selskapene som avlyser kontraktene sine «driver butikk», og av og til må ta tøffe avgjørelser. Men han tror mye av problemet ligger i hvordan kontraktene signeres i utgangspunktet.

– Vi ser at selskaper går tidligere og tidligere ut, noen allerede i mai og juni året før. De er veldig hissige på å hente studentene så tidlig som mulig, for alle vil jo ha de beste, sier Rodem til kode24.

Han ser for seg at linjeforeningene kunne gått sammen for å stanse dette, og at bransjen sammen kunne begynt å utlyse sommerjobber kortere tid i forveien – forhåpentligvis i samme økonomiske situasjon som den man får når sommeren nærmer seg.

– For det føles som om det er litt cowboy-virksomhet for enkelte, nå.