Sånn bruker Dag notatboka si: - Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten

- Notatboka husker de tingene jeg glemmer, prioriteringene jeg kommer frem til, hva jeg har gjort.

- Når mandagen kommer, og en ny uke starter husker notatboka mi hvor vi sluttet uken som var. Den bruker det den lærte mens jeg var borte til å gjøre jobben min enklere. 📸: Bekk / kode24
- Når mandagen kommer, og en ny uke starter husker notatboka mi hvor vi sluttet uken som var. Den bruker det den lærte mens jeg var borte til å gjøre jobben min enklere. 📸: Bekk / kode24 Vis mer

Dette er notatboken min. Den husker de tingene jeg glemmer. Den husker prioriteringene jeg kommer frem til. Den husker hva jeg har gjort. Jeg bruker den flittig.

Jeg avslutter uken mine med å finne frem til neste doble blanke side. For selv om uka nesten er ferdig, er det mye jeg ikke har fått gjort. Og det er nettopp dette notatboka er flink til å huske for meg.

Uken starter med blanke ark
Uken starter med blanke ark Vis mer

Jeg starter med å fortelle notatboken at neste uke er det uke 50.

Uke 50
Uke 50 Vis mer

Så forteller jeg den at det også neste uke er 5 arbeidsdager. Den siste ruta får den bruke som den vil. Det varierer fra uke til uke.

Det er ca 5 arbeidsdager hver uke
Det er ca 5 arbeidsdager hver uke Vis mer

Så forteller jeg notatboka hva det er jeg ikke er ferdig med og må gjøre neste uke.

Få ned målene for neste uke først
Få ned målene for neste uke først Vis mer

Og hva jeg skal på mandag, og eventuelt andre ting jeg vet jeg må gjøre på bestemte dager eller tidspunkt.

Getting things done

Med hodet tømt, kan jeg gå hjem til helg uten å være redd for å glemme noe. Notatboken min vet alt som skal skje og minner meg på det på mandag.

Hva må jeg huske å gjøre på forskjellige dager?
Hva må jeg huske å gjøre på forskjellige dager? Vis mer

Mens jeg har fri, jobber notatboken min flittig. Den ønsker å fortsette å utvikle seg.

Den leste Getting things done.

Der lærte den om det å lage seg en prosess for å ta imot oppgaver på en måte som lar en følge de opp. Den lærte om å gjøre de oppgavene en kan gjøre på kort tid, 2 min eller mindre, med en gang, da det fort tar mer tid å lage en oppgave på det enn å gjøre det. Den lærte også om å bruke kalendere og andre verktøy for å organisere bestemte typer oppgaver.

Sist, og kanskje viktigst, den lærte at en bør skrive opp hva det neste steget en skal gjøre i en oppgave er. Det lar en komme raskt igang med en oppgave når en plukker den opp.

Getting things done
Getting things done Vis mer

Eisenhowers prioriterings-matrise

Den har studert Eisenhower prioriteringsmatrisen. For selv om Getting Things Done sa mye smart, var det lett å miste oversikten over hva som var viktig. Det hjelper ikke å være produktiv hvis en gjør feil ting.

Den lærte om også om andre metoder for å prioritere, som “The Action Priority Matrix”, som ser noe om forholdet mellom innsats og effekt for ulike tiltak.

Eisenhover prioriteringsmatrisen
Eisenhover prioriteringsmatrisen Vis mer

For å lære mer om lister har den lest boka Every tool is a hammer av Adam Savage

Der snakker Adam om hvordan å tømme hode ut på papir, om å lage lister, om hvordan lage lister med lister, hvordan markere progresjon, hvordan dele opp oppgaver, og om hvordan bygge momentum. Den inspirerer også til å skape og utrykke deg.

Lister er kraftige verktøy
Lister er kraftige verktøy Vis mer

Den har også studert Bullet Journaling. Der lærte den om å bruke forskjellige typer bullets for å formidle forskjellig behov. Den lærte også om å lage prosjektsider med notater og en index for å lettere å kunne finne frem til møtereferater og planer. Den syntes at det er spennende at en notatbok og en metodikk for å ta notater kan bli til en bevegelse som normaliserer nevromangfold og deler nyttige verktøy.

Bullets fra bulletjournaling
Bullets fra bulletjournaling Vis mer

Når mandagen kommer, og en ny uke starter husker notatboka mi hvor vi sluttet uken som var. Den bruker det den lærte mens jeg var borte til å gjøre jobben min enklere.

Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skulle gjort uten.