Kirill skremt av moderne PHP: «Hæ, Docker!?»

- Et ubetinget krav om Docker er helt i strid med alt jeg trodde PHP står for, skriver Kirill Miazine.

"Forfatteren spiser kake og is med Dag og Ståle i Domeneshop sommeren 2003 – fikk låne en pult hos Domeneshop mens jeg satt og programmerte noen greier for Fastmail" skriver Kirill Miazine om bildet. 📸: Privat
"Forfatteren spiser kake og is med Dag og Ståle i Domeneshop sommeren 2003 – fikk låne en pult hos Domeneshop mens jeg satt og programmerte noen greier for Fastmail" skriver Kirill Miazine om bildet. 📸: Privat Vis mer

Sommeren er for lengst over, men en av sommerens blandede teknologiske erfaringer som jeg bare fortelle er fremdeles ikke berettet, så her kommer’n:

Moderne PHP skremte meg.

Historien begynte med at jeg skulle se på hvilke ferdige løsninger fantes for noe så enkelt som webskjema.

OpnForm

Ett av alternativene jeg skulle prøve var OpnForm – en PHP-applikasjon.

Jeg har enkelte fordommer mot PHP-applikasjoner, men det er fordi jeg har sett mye rart kode i PHP. I prinsippet skal jo PHP være genialt enkelt: Man dumper noen filer i en mappe, så er jobben gjort. Selv mer krevende applikasjoner, som for eksempel Nextcloud, er meget enkle å installere.

Det var innstillingen jeg hadde da jeg skulle prøvde OpnForm. Jeg forventet at jeg enkelt skulle kunne få satt opp og testet OpnForm bare jeg fikk en mappe hvor jeg kunne dumpe PHP-filene.

Det neste steget var derfor å finne et sted hvor det kunne gjøres.

«PHP skulle jo være praktisk og enkelt.»
"Forfatterens to servere som stod plassert hos Domeneshop i begynnelsen av dette årtusenet." 📸: Privat
"Forfatterens to servere som stod plassert hos Domeneshop i begynnelsen av dette årtusenet." 📸: Privat Vis mer

Domeneshop

Jeg har en del servere, jeg har også en del servere som kjører web-greier, men jeg hadde ikke noe hvor PHP var installert, og jeg ønsket heller ikke å ha PHP i mitt eget miljø.

Så jeg gjorde noe jeg aldri hadde gjort før: Jeg ordnet meg innlosjering på et delt webhotell.

Det finnes minst like mange webhoteller som ordinære hoteller. Til mine eksperimenter valgte jeg Domeneshops minste pakke med PHP til 29 kroner per måned, betalte for ett år og kunne gå i gang med eksperimenter.

Her vil jeg for øvrig bemerke at det første jeg gjorde var imidlertid å logge inn på shell-serveren og se meg rundt og dette var jo noen imponerende greier! Det var PHP og drøss av andre språk jeg kunne bruke som CGI. Tenk at noen (les: Ståle, Dag & Co) står på for å gi meg en slik komplett teknologipakke? Det var herlig.

Webhotell er undervurdert.

Docker!?

Dette var en avsporing: Jeg skulle jo få opp OpnForm, og jeg trodde det ville bli en enkel oppgave.

Men OpnForm ville ha Docker!

Hæ? Hvorfor skulle noe skrevet i PHP kreve Docker?

Jeg forstår at noen vil velge å bruke Docker for deployment, men PHP skulle jo være praktisk og enkelt, så et ubetinget krav om Docker er helt i strid med alt jeg trodde PHP står for.

Hvis OpnForm representerer moderne PHP, så ble jeg ganske skremt altså. Jeg mistenker likevel at jeg støtte på en PHP-hipster, som ikke ville finne seg i å bli plassert på et ordinært webhotell.