Intel lanserer SDK som lar deg begynne å utvikle for kvante­datamaskiner

– Hjelper programmerere med å bli klare for fremtidens fullskala kommersielle kvantedatamaskiner.

Intel gjør det lettere for utviklere å begynne å utvikle programvare for kvantedatamaskiner. 📸: Intel
Intel gjør det lettere for utviklere å begynne å utvikle programvare for kvantedatamaskiner. 📸: Intel Vis mer

Intel har lansert versjon 1.0 av Intel Quantum Software Development Kit (SDK), skriver selskapet i en pressemelding. Den første betaversjonen kom i september.

SDK-et simulerer en komplett kvantedatamaskin ved hjelp av konvensjonell maskinvare, og kan også brukes til å kontrollere ekte kvantemaskinvare som Intels Horse Ridge II-kontrollbrikke og en kommende Intel "quantum spin qubit chip".

Forbereder utviklere

Kvantedatamaskiner er fortsatt på et tidlig stadium i utviklingen, og de få som finnes er såpass kostbare at veldig få har tilgang til dem.

Det ventes at kvantedatamaskiner vil kunne revolusjonere blant annet medisinsk forskning, avanserte simuleringer, astrofysikk, maskinlæring og mye mer. Men for å finne ut hva man faktisk kan bruke kvantedatamaskinene til, er det nødvendig at flere utviklere får tilgang til dem.

Ved å lansere et SDK som lar utviklere jobbe på en simulert utgave av en kvantedatamaskin, ønsker Intel å gi utviklere mulighet til å allerede nå begynne å eksperimentere for å finne fremtidige bruksområder.

«Intels Quantum SDK hjelper programmerere med å bli klare for fremtidige storskala kommersielle kvantedatamaskiner.»

"Intels Quantum SDK hjelper programmerere med å bli klare for fremtidige storskala kommersielle kvantedatamaskiner. Det vil ikke bare hjelpe utviklere med å lære seg hvordan de lager simulerte kvantealgoritmer og applikasjoner, men også aksellerere utviklingen av applikasjoner slik at de er klare når Intels kvantemaskinvare blir tilgjengelig", uttaler Anne Matsura, sjef Intel Labs' Quantum Applications & Architecture-avdeling.

C/C++ eller Python

Ifølge Intel skal det nye SDK-et benytte et intuitivt programmeringsgrensesnitt skrevet i C++ ved hjelp av en Low Level Virtual Machine (LLVM)-kompilator. Dette skal gjøre det enkelt å integrere applikasjonene man lager med egne applikasjoner skrevet i C/C++ eller Python.

Det at programmeringsgrensesnittet er basert på C++ betyr ifølge Intel at det vil være lettere for klassiske utviklere å samarbeide med de som jobber med utvikling av programvare for kvantedatamaskiner.

Overblikk over Intels kvante-SDK. 📸: Intel
Overblikk over Intels kvante-SDK. 📸: Intel Vis mer

Som backend kan utviklere velge to ulike løsninger, der en av dem er åpen kildekode-prosjektet Intel Quantum Simulator (IQS). Denne simulerer generiske qbits – opptil 32 qubits på én enkelt node eller mer enn 40 på flere noder.

Bruker SDK-et internt hos Intel

"Med SDK-et kan utviklere lage små workloads for å avgjøre hva slags funksjonalitet som trengs fra kvantedatamaskinens systemarkitektur for å kjøre algoritmer effektivt og nøyaktig med qubits", heter det i pressemeldingen.

Intel bruker selv SDK-et internt for å utvikle kvantedatamaskiner og programvare samtidig, og på den måten aksellerere utviklingen på dette feltet.

Intel Quantum SDK 1.0 er tilgjengelig nå via OneAPI Intel Dev Cloud.