Hvordan vil AI som ChatGPT prege 2023? - At vi mister jobben er bare fjas!

2023 kan bli året AI går fra å være et partytriks til noe folk flest faktisk får nytte av.

ChatGPT er ikke et verktøy folk flest veit hva de skal med, mener Ole Petter. 📸: Astrid Waller
ChatGPT er ikke et verktøy folk flest veit hva de skal med, mener Ole Petter. 📸: Astrid Waller Vis mer

Internett, media og vennene dine slutter jaggu meg ikke å prate om generativ AI, altså denne kunstige intelligensen som skaper tekst, bilder, lyd eller kode, slik blant annet GitHub Copilot gjør.

Men siden året hvert fall nærmer seg slutten har kode24 prata om ChatGPT, GPT-4, GitHub Copilot og hvilken betydning AI kommer til å ha i 2023.

Det du ser under er henta fra direkte fra Slack og lettere redigert for lesningens skyld.

Vi blir mer effektive

Mattis:

Hållå team! Hva tror vi blir ståa til (generativ) AI i 2023? Blir det en game changer i Norge? Kommer det til å velte Google? Kjør debatt. PS: Dette kommer til å bli en sak Jørgen, så skriv noe skandaløst!

Jørgen:

Jeg tror at tabloide journalister kommer til å blåse opp dette til noe større enn det er. I 2023 vil vi sikkert få masse gøyale verktøy basert på det her. Kanskje kommer noen av oss til å bruke det på jobb.

Men de fleste av oss kommer til å fortsette i samme tralten. Fordi sånn er vi. Det er samme som sånn folk holdt på med pandemiprat, at alt skulle forandre seg. Men så gikk vi tilbake til nøyaktig samme tilværelse som før pandemien.

Når det er sagt tror jeg flere og flere utviklere kommer til å bruke ChatGPT, jeg tror vi får bedre verktøy for å snakke med AI, som gjør at vi blir mer effektive Min spådom er at mange bedrifter vil kjøre ansettelsesstopp på grunn av økonomien, og at utviklere må begynne å bli raskere og få bedre verktøy.

Mattis:

Flere har jo omtalt det som en utfordrer til Google-søket. Det er tydeligvis også et populært spørsmål innad i selskapet. Fordelen med generativ AI, som mange har trukket fram, er jo at du får et samla konkret svar (som av og til er løgn da), men som banker alle de random-linkene du kan få i Google-søk.

Jeg tror at 2023 blir et rotterace mellom Google, Bing og alle andre om å implementere liknende teknologi i egne søk.

Viktig med tillit til kilden

Mattis:

Men det er jo et "Wild Card" her da, GPT-4, OpenAIs neste modell. Ut fra det vi vet, hvor heftig "game changer" kan den bli?

Jørgen:

Jeg tror ikke det blir en game changer, mer en "oi nå kan den gjøre dette også!" greie. Det jeg er spent på å se er om folk vil ha tillit til ChatGPT. Husk at når vi googler ting, og klikker oss inn på noe, velger vi det fordi vi har en slags tillit til kilden vi besøker.

Vi besøker mammaforum fordi vi har tillit til at det er en mor som sitter og skriver et svar der. Akkurat som Stack Overflow-folka påpekte. Det er tilliten til at det er en ekte person som svarer som teller. Så da tror jeg ChatGPT enten må oppgi kilder, eller at noe må endre seg i oss så vi får tillit til den.

Ole Petter:

Jeg synes det er interessant i all hypen å observere hvor totalt uinteressert folk flest er i dette. Samboeren min, for eksempel, gir totalt beng i ChatGPT. Det handler sikkert litt om at hun ikke har prøvd det skikkelig og sånt, men enda mer at, tja, det er ikke et verktøy folk flest veit hva de skal med, tror jeg.

Jørgen:

Nettopp. Fordi i fremtiden så må jo ChatGPT være helt transparent. ChatGPT kan ikke være "produktet".

Kan bli en vellykka assistent

Ole Petter:

Sånn sett er det interessant det blant annet Microsoft sier de skal bruke teknologien til i Office! Som blant annet er helt banale ting som å lage clipart til dokumenter med Dall-e og sånt. Det er gøy! Og det tror jeg samboeren min vil få mer glede av enn å be ChatGPT skrive et kjærlighetsdikt til en bæsj. Som er det jeg pleier å be om, da.

Jørgen:

Jeg har mye mer tro på at ChatGPT vil lykkes i en setting hvor man sitter og gjør noe, også kommer den med assistanse langs veien. For eksempel at vi sitter og skriver noe i Word, også kommer en tjeneste basert på ChatGPT inn fra sida og sier "hei hva med å legge til en greie om dette".

Ole Petter:

Det jeg vil ha, er ChatGPT-teknologien inn i produkter jeg allerede har. Siri, for eksempel, så jeg kan bruke henne til mer enn å ta tida på eggene jeg koker.

Jeg har ingen interesse i at ChatGPT skal skrive artiklene mine, men han må gjerne komme inn som Clippy fra sidelinja og bare "Hei du nå starter typ fire setninger etter hverandre med det samme ordet her, LOL. Og forresten; du har spist egg fire ganger denne uka, jeg er bekymra for kolesterolet ditt, mann. Prøv en gulrot!"

Copilot, bare i alle programmer og tjenester, for alle folk. Folk flest. Mitt favorittfolk!

Inne i en stabil periode

Mattis:

Venturekapitalinvesteringer i generativ kunstig intelligens har økt med 425 prosent siden 2020 til 2,1 milliarder dollar i år, ifølge Financial Times. Så det er klart at investorene også synes at dette er veldig interessant. Generativ AI eller Metaverset, whats next fellas? Hva snakker vi om i 2023?

Jørgen:

Metaverset er borte. Crypto er borte. NFT er borte. Web3 er borte

Ole Petter:

Alt er borte, og i den ødemarka reiser AI seg opp og bare "Titt tei, glemte dere meg?", som en litt triveligere Terminator-greie

Jørgen:

Jeg tror at kanskje vi leter for hardt etter den neste hypen. Når vi kanskje heller er inne i en periode hvor teknologi er litt mer stabilt

«Det er så utrolig deilig å ha Github Copilot når jeg koder. Spesielt når man er litt sliten og har sovet dårlig.»

Ole Petter:

Dette er den eneste av alle hypene de siste åra som jeg umiddelbart ser sånn tusen bruksområder for.

Det jeg håper, er at vi allerede i januar vil slippe å se folk på Facebook som har prøvd ChatGPT for første gang og tror de er dritsmarte ved å skrive at "Hah ja nå mister X og Y og Z jobbene sine folkens! Jeg fikk han til å skrive en ny julesang".

Jeg så en oppegående fyr her om dagen som fikk ChatGPT til å "skrive koden til et sosialt medium", og han mente at nei nå var det over og ut for landets utviklere. Koden var typ tjue linjer lang og sikkert full av feil.

Jørgen:

Ja, ikke sant. Det er drøssevis av dem. jeg forstår aldri helt om de er ironiske eller ikke. de burde være ironiske, fordi det er fader meg så dumt.

Men som sagt, jeg digger AI. Det er så utrolig deilig å ha Github Copilot når jeg koder. Spesielt når man er litt sliten og har sovet dårlig. Så kan man sitte og tralte i vei også kommer den frem til ting før jeg i det hele tatt har rukket å tenke det ut selv. Jeg tror det med jobbtap er fjas. Fordi man trenger alltid et menneske til å kuratere det som kommer ut.

Tre spådommer for 2023

Mattis:

Jeg så en på Reddit som fikk ChatGPT til å komme med en detaljert stegvis beskrivelse av hvordan man beseirer verdens samlede militære styrker med bare knyttnevene. Så ikke så ultrabekymret for massivt jobbtap nei.

Sånn mot slutten her, siden jeg er en slags debattfører: Jørgen og Ole Petter, nevn noen eksempler på helt konkrete ting som dere kan se for dere at utviklere bruker generativ AI til i desember 2023?

Ole Petter:

  1. Jeg tipper i det minste at Copilot har fått en haug konkurrenter, og at det er like vanlig å bruke dem som type Intellisense og Prettier og den type ting i dag.
  2. Når det kommer til all placeholder, både tekst og bilder og sånt, ser jeg for meg AI kommer til å ha tatt over og gjort Lorem Ipsum rimelig mye mer interessant. Potensielt bare beholder man det man få spytta ut fordi det viser seg å være så bra at det funker uansett.
  3. Jeg ser for meg at det kommer enda flere AI-tjenester som blir enda enkle for utviklere å bruke og implementere i tjenestene sine. Og at det blir helt naturlig at en typ ølbryggeapp bruker dem for å hjelpe brukerne sine med å brygge bedre øl, eller hva enn, liksom.

Jørgen:

  1. Som grensesnitt mot tungvindte ting. For eksempel Git, eller for å få hjelp med å skrive SQL.
  2. Som generator for starter-kit i forskjellige programmeringsspråk. Se for deg create-react-app på steroider.
  3. Som generator for starter-prosjekter på hosting-tjenester. For eksempel at Netlify kan bruke AI til å generere opp miljøvariabler og alt du trenger til prosjektet ditt, basert på koden din.

PS: Et sted AI burde komme inn er her i Slack. Den burde fint kunne klare å fullføre mange av setningene mine.

Er du enig med spådommene til Jørgen og Ole Petter? Diskuter under 👇