Hva skjer med oss webutviklere hvis Facebook forsvinner?

Tror verken Google, Amazon, Ebay eller AirBnB blir den neste teknologilederen - men kanskje en overraskende, gammel traver.

Hvem blir det neste selskapet som skal påvirke hvordan webutviklere jobber i fremtiden? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Hvem blir det neste selskapet som skal påvirke hvordan webutviklere jobber i fremtiden? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

"Hei! Visste du at Facebook har gjort frontend-rammeverket sitt tilgjengelig for alle? Det heter React. Det er dritkult!"

"Wow, frontend-teknologi fra Facebook? Verdens mest innovative nettsted? Det må være bra saker!"

En helt typisk samtale i utviklerbransjen i 2015. Da facebook.com var tidenes kuleste nettside, og teknologivalgene og programvaren som boblet ut fra California-kontorene deres i Menlo Park nærmest styrte veivalgene for den globale webutvikler-bransjen.

«Når Facebook løste et problem, da hørte du om det.»

Men sånn er det ikke i 2021. Facebook-websida er ikke kul lenger. Facebook er egentlig bare en app tanta di bruker på mobilen til å poste oppdateringer av hva bikkja hennes driver med. Og nå kan det se ut som hele sulamitten er på vei til å kollapse.

Det mener i hvert fall New York Times, som forteller at interessen synker, at unge folk poster mindre enn før, og at Facebook taper markedsandeler til konkurrenter som kinesiske TikTok.

Men blås i vanlige folk! Spørsmålet er: Hvordan kommer dette til å påvirke oss web-utviklere? Hva skjer med oss hvis Facebook forsvinner?

Viktig teknologi-influencer

For dere som kanskje ikke husker webutvikler-bransjen i 2015, kan jeg fortelle at man møtte på samtaler om Facebook-teknologi i alle bauger og kanter av web-teknologi-stacken.

For på den tiden bygde Facebook den beste "web 2.0"-siden, med mest dynamikk, flest brukere, og flest innebygde tjenester. Når Facebook løste et problem, da hørte du om det.

Folk forsvarte PHP på grunnlag av at "Facebook bruker det". Graph-databaser som Neo4j ble hypet opp mye takket være hvor effektivt Facebook benyttet dem i sine søk. NoSQL-basen Cassandra fra Facebook var tidlig ute med å få folk til å forlate SQL-basene sine.

"Facebook bruker NoSQL til innboksen sin", sa folk. Og den innboksen var selve symbolet på en effektiv innboks-implementasjon på den tiden.

Så kom React og feide jQuery, Angular, Ember og alle andre frontend-rammeverk av banen. Create React App ble kjapt bransjestandarden for nye single page-applikasjoner. Og React Native seilte fort opp som bransjestandarden for apputvikling. På serversiden tok også React et jafs med Next.js, Gatsby, og en haug med andre rammeverk bygd på React.

Folk har til og med anklaget oss i kode24 for å være "React-avisen", fordi vi trykker så mange saker hvor rammeverket blir omtalt. Men det er søren ikke lett å unngå, når så og si alle utviklere som jobber med web bruker det!

Tviler på TikTok

Men hvem kommer til å bli den nye webutvikler-influenceren hvis Facebook faller fra? Hvem blir den neste til å levere det fantastiske rammeverket og teknologiene som vi alle bruker til å bygge våre neste web-tjenester?

Det blir neppe TikTok, Snapchat, Instagram eller andre moderne sosiale medier. Samtlige av dem har så vidt en nettside i det hele tatt, og utviklersidene deres er bare en liste over hvordan du integrerer med dem.

For dem er webben bare en kjip sikkerhetsventil, og mekanisme for Google-synlighet.

Om en ren apputvikler blir den neste store utvikler-influenceren kan den åpne webben vi elsker ligge ganske dårlig an.

«Om en ren apputvikler blir den neste store utvikler-influenceren, kan den åpne webben vi elsker ligge ganske dårlig an.»

Google har rotet det til

Og apropos Google:

En skulle tro Google var den åpenbare kandidaten til å ta posisjonen til Facebook. Alle bruker jo google.com.

Men Google har allerede bommet med Angular. Og de har presset gjennom grufulle teknologier som Accelerated Mobile Pages, som oser egen gevinst over fellesskapet.

De styrer riktignok Chromium-prosjektet, som betyr at de på sett og vis har eierskap til den moderne webben. Likevel har de ikke klart å nå frem som selskapet med den kuleste web-teknologien.

Om jeg snakker med andre utviklere om Google, så er det Dart-baserte Flutter for apputvikling vi snakker om. Og når vi først snakker om Google og webutvikling handler det stort sett om hvor mye vi hater Google Cloud, eller den grufulle Angular-baserte legacy-applikasjonen vi en gang måtte vedlikeholde.

De unge håpefulle

Hvor blir det av de nye kule web-tjenestene som skal vise vei inn i fremtiden, tro?

De siste årene har vi sett en del nye web-tjenester med mye iver etter å dele med utvikler-miljøet, men som har kollapset på veien.

Etsy.com var allerede på vei oppover i 2015, med tjenester som statsd, og API first-tankegang, men så stoppet det opp igjen rundt 2017. Visstnok fordi de valgte å satse mer på produkt-innhold enn tech-ledelse.

AirBnB.com var det også mye hype rundt på et tidspunkt. Spesielt populært var tankene deres rundt React Native, men også animasjonsbiblioteket Lottie fikk mye oppmerksomhet. Men i 2018 gikk proppen ut da de la ned React Native-satsingen sin. Siden ble det liksom stille fra dem.

Hvilke nye kule nettsider ser webutviklere opp til i 2021? Jeg kommer ikke på en eneste en.

Microsoft tetter hullet

Men det er en annen gammel traver som har sneket seg inn i alles nettlesere de siste årene, og det er "gode" gamle Microsoft.

Bedriften som en gang var notorisk anti open source, trodde webben var en døgnflue, og dro oss igjennom årevis med legacy-helvete fordi vi måtte støtte IE6, har gjennoppstått med office.com og alle tjeneste rundt.

Plutselig leser alle mail med Outlook, skravler i Teams, analyserer data i Power BI, lagrer filer i Onedrive, og søker i Bing. Okay, kanskje ikke den siste der.

Og selv om alle disse tjenestene har egne apper, så fungerer de også knirkefritt på webben!

Microsoft appellerer til web-utviklere som aldri før. Vipps sier de bruker Microsoft Azure til drift, Lånekassen også. Og vi ser oftere og oftere at folk søker spesifikt etter utviklere med Microsoft-kompetanse på kode24.

Vi trykker stadig leserinnlegg fra Microsoft-baserte webutviklere som vil fortelle om Blazor, F# og neste versjon av .NET.

Microsoft lager Norges mest populære editor VSCode, eier Github.com vi alle bruker, og de har plutselig fått på plass støtte for Linux i Windows. Dermed er det ikke noe problem for en moderne webutvikler som liker open source å kode i Windows. De har til og med lansert sin egen open source-terminal!

Det er ikke utenkelig at det blir Microsoft vi skal se til for web-innovasjon fremover. Stadig vekk hører jeg folk si at de synes at Microsoft er kule nå. At de lager kul software, og kule produkter. Og jeg er litt enig. De Surface-laptopene ser ganske fine ut.

For Facebook har hatt en enorm innflytelse på webutviklings-bransjen, og vil nok etterlate seg et enormt hull. Om ikke metaverset blir web-basert da. 😂