Dette skal norske utviklere lære seg i høst

- At koden kan kjøre rett i nettleser uten å måtte involvere og lære seg andre Javascriptbaserte rammeverk er veldig fascinerende.

📸: Arif Riyanto / Unsplash
📸: Arif Riyanto / Unsplash Vis mer

aAh... endelig er høsten her, utvikleres favorittårstid, hvor alt stresset fra sommer en forsvinner og man kan skamløst fordype seg i kode foran datamaskinen i timesvis.

Men hva skal man egentlig lære seg høsten 2020 mon tro? Nøyaktig det spurte vi gjengen i kode24-klubben om, og vi fikk noen riktig så spennende svar.

Hør hva de sa i ukas kode24-timen her: 👇

Eller les svarene her: 👇

#1. Flutter

Fy søderen, hadde du fortalt meg for ett år siden at Flutter er godt på vei til å ta tronen fra React Native, så hadde jeg ikke trodd deg. Men nå ser det jaggu ut til at Flutter har fått solid løpefart, Google sjæl sier de bruker det til nye apper, og Medium.com bugner over av Flutter-innhold.

Ikke rart utviklere vil lære seg det i høst.

Terje instanceof Karlsen skriver nemlig at han har Flutter på listen.

- Målet i denne omgang er å teste rammeverket nok til å danne meg min egen mening, forteller han.

- De som var skeptiske til Googles Flutter før må nok gjøre seg klare til et mulig skifte innen apputvikling. Når selv nativeutviklere lar seg friste av det er det vel liten tvil om at Flutter bør stå på listen i 2020, skriver Marius Jakobsen.

Jakobsen legger til at Firebase og Flutter står øverst på lista hans, siden de spiller så godt sammen.


#2. Blazor

Blazor er liksom en av de frontend-rammeverkene man hører folk hviske om av og til, men som fortsatt ligger og bobler under overflaten.

"Build Client Web Apps with C#", skriver Microsoft på de offisielle nettsidene til Blazor, og minner om at Blazor både er open source og en del av ASP.NET-rammeverket.

Vebjørn Reisberg er en av dem som sier han skal lære seg Blazor i høst:

- Jeg ønsker å lære meg Blazor (Web Assembly) for å finne ut om det er noe som kan brukes til noe kult.

«- Det lille jeg har sett av det så langt, virker veldig spennende!»

- Det lille jeg har sett av det så langt, virker veldig spennende! Bare tanken på at man kan skrive «alt» direkte i C#, og at koden kan kjøre rett i nettleser, uten å måtte involvere og lære seg andre Javascriptbaserte rammeverk, er egentlig veldig fascinerende, forteller han.

#3. Haskell med IHP

Det funksjonelle språket Haskell må jeg innrømme at sjelden dukker opp på kode24 sin rader. Men her må vi tydeligvis tenke nytt!

Flere klubbmedlemmer nevner nemlig at de skal se på Haskell i høst. Og da spesielt webrammeverket IHP: Integrated Haskell Platform.

- Høstprosjektet mitt er å lære Haskell og med dette rammeverket IHP, som er nye "Haskell on Rails". Sålangt veldig overrasket over hvor god utvikleropplevelsen er, og hvor kjapt det var å komme i gang. Twittrer om det hver dag under knaggen #100DaysOfHaskell, skriver Lars Lillo Ulvestad.

#4. React

I motsetning til hva man skulle tro av punktene over er React fortsatt kongen på haugen i norsk utviklerbransje, hva frontend-rammeverk angår.

Det er derfor ikke rart at flere norske utviklere skal lære seg litt mer React i høst.

- Reanimated, animasjoner med native performance med React Native. Håper reanimated 2 snart ewr klart, skriver Rolf Eide Bjaanes.

- Øverst på listen min står React, hovedsakelig med tanke på jobbmarkedetrr skriver Stian Håve.

«Valget falt lett på F# blant funksjonelle språk fordi vi allerede er godt inni dotnet økosystemet.»

#5. F#

F# er enda en av disse språkene vi hører folk nevne, men foreløpig ser ut til å ha forblitt i Microsoft-verdenen. Det funksjonelle språket er utviklet av Microsoft i samarbeid med F Sharp software foundation, og brukes i følge Wikipedia oftest sammen med .Net Core-plattformen.

- Har satt meg ned et mål å lære F# for å kanskje erstatte inner clockworks av en tjeneste vi leverer på jobben. Valget falt lett på F# blant funksjonelle språk fordi vi allerede er godt inni dotnet økosystemet. Det finnes også et webrammeverk som heter Fable.io skriver Trym Kristian Bjørnvik.

#6. MongoDB Realm

Firebase er den store in-platformen for applikasjonsutvikling hvor man trenger databaser om dagen. Men det er ikke lenge siden MongoDB var den foretrukne NoSQL-databasen for mange utviklere.

Og MongoDB holder fortsatt koken, i det minste om man skal tro utvikler Vegar Vikan.

- MongoDB Realm. Går alltid med planer om å få lagd noe så da hadde det vært artig å lage det med denne som backend. tror det er et godt alternativ til firebase.