Hackere stjal 60.000 e-poster fra amerikansk UD

Senator mener man må styrke forsvarene mot dataangrep og se på om myndighetenes bruk av bare én leverandør er et mulig svakt punkt.

I en uttalelse til Reuters sier senator Eric Schmitt at man må styrke forsvarene mot dataangrep og se på om myndighetenes bruk av bare én leverandør er et mulig svakt punkt.. 📸: Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
I en uttalelse til Reuters sier senator Eric Schmitt at man må styrke forsvarene mot dataangrep og se på om myndighetenes bruk av bare én leverandør er et mulig svakt punkt.. 📸: Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Vis mer

Kinesiske hackere som tok seg inn i Microsofts epostplattform tidligere i år, klarte å stjele 60.000 eposter fra kontoer tilknyttet USAs utenriksdepartement, opplyser en medarbeider i Senatet til Reuters.

Medarbeideren var til stede på en orientering av IT-tjenestepersoner i utenriksdepartementet, og forteller til nyhetsbyrået at de fortalte de folkevalgte at epostene ble stjålet fra ti forskjellige UD-kontoer.

Jobbet med datasikkerhet

Kilden navnga ikke personene som ble utsatt for det angivelige tyveriet, men sier at alle unntatt én av dem hadde Øst-Asia og Stillehavsregionen som ansvarsområde.

Medarbeideren jobber for den republikanske senatoren Eric Schmitt, som sitter i komiteer som blant annet jobber med datasikkerhet.

Det var i juli at Microsoft og amerikanske myndigheter sa at kinesiske hackere siden mai hadde hatt tilgang til systemer tilhørende amerikanske myndigheter.

Leverandørsvakhet

Det skjedde etter et omfattende og globalt angrep i 2021 mot et sikkerhetshull i eposttjeneren Microsoft Exchange, som blant annet rammet Stortinget. Den gang beskyldte USA, Nato, EU, Norge og flere andre land Kina for å stå bak. Kina nekter for å ha noe med angrepene å gjøre.

Hackerangrepene har ført til oppmerksomhet rundt USAs bruk av Microsoft for IT-tjenester til myndighetene.

I en uttalelse til Reuters sier senator Schmitt at man må styrke forsvarene mot dataangrep og se på om myndighetenes bruk av bare én leverandør er et mulig svakt punkt.