Fri flyt hos norske utviklere: - Folk får bestemme selv

Mens Telenor nekter sine anstte Tiktok, er det fritt fram for konsulenter hos Boitano, NoA Ignite og Enso.

Telenor går i bresjen og ber ansatte om å slette appen. Men det ser foreløpig ikke ut som resten av bransjen følger etter. 📸: REUTERS/Dado Ruvic
Telenor går i bresjen og ber ansatte om å slette appen. Men det ser foreløpig ikke ut som resten av bransjen følger etter. 📸: REUTERS/Dado Ruvic Vis mer

Telenor ber sine ansatte om å fjerne appen Tiktok fra enheter med tilgang til konsernets interne systemer, skrev kode24 forrige uke.

Dette skjedde etter at Justis- og frarådet bruk av appene Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner og -nettbrett, etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

– Våre egne sikkerhetsmessige vurderinger tilsier at Tiktok utgjør en betydelig risiko på enheter med tilgang til våre interne system, opplyste kommunikasjonssjef Julie Hæhre i Telenor til NRK.

Men foreløpig ser det ikke ut til at resten av utvikler-Norge følger etter.

Partner Gaute Magnussen i Boitano.
Partner Gaute Magnussen i Boitano. Vis mer

Bestemmer over eget utstyr

Partner Gaute Magnussen i Boitano sier at han nok ikke har et så spennende svar på hva som skjer med Tiktok hos dem framover.

- Alle hos oss bestemmer fullt og helt over sine egne maskiner og mobiltelefoner, både hva slags maskiner og hva de har installert på dem, sier han.

Han legger til at noen av de ansatte sitter som konsulenter hos kunder med spesielle krav rundt sikkerhet, og har egne maskiner å utvikle på hos dem.

- Vi gjør vårt beste for å tilfredsstille sikkerheten her, understreker Magnussen.

Ikke gjort tiltak

Kristine Bjørnstad, CEO i NoA Ignite, sier at selskapet ikke har gjort noen tiltak.

- Vi følger situasjonen og overvåker hvordan krav og eventuelle retningslinjer utvikler seg i Norge og Europa, forteller hun til kode24.

Heller ikke Håvard Fosse, CEO i Enso, forteller om eksplisitte regler knyttet til TikTok.

- Jeg regner med at folka våre har bedre ting å bruke tiden sin på og ikke har lastet ned appen, engang. Men her tar jeg sikkert feil, er jo ikke sikkert alle er som meg, sier han.