Ansatte i kommuner, Telenor og Stortinget bes slette TikTok

Stortinget, Telenor, Oslo og Bergen kommune ber ansatte slette TikTok.

Trondheim kommune ser ikke bort fra at den vil fraråde ansatte bruk av Tiktok og Telegram. Bergen og Oslo har bedt ansatte fjerne appene på tjenestemobiler. 📸: Gorm Kallestad / NTB
Trondheim kommune ser ikke bort fra at den vil fraråde ansatte bruk av Tiktok og Telegram. Bergen og Oslo har bedt ansatte fjerne appene på tjenestemobiler. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Telenor ber sine ansatte om å fjerne appen Tiktok fra enheter med tilgang til konsernets interne systemer. Det har også Bergen og Oslo, samt Stortinget, gjort.

Justis- og beredskapsdepartementet frarådet tirsdag bruk av appene Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner og -nettbrett etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

– Våre egne sikkerhetsmessige vurderinger tilsier at Tiktok utgjør en betydelig risiko på enheter med tilgang til våre interne system, opplyser kommunikasjonssjef Julie Hæhre i Telenor til NRK.

Kommuneforbud

Torsdag morgen varslet Bergen kommune at de ansatte bes om å slette den omstridte appen Tiktok fra tjenestemobilene. Kort tid etter bekreftet finansbyråd Einar Wilhelmsen i Oslo kommune overfor TV 2 at de gjør det samme.

Det ble også klart torsdag at Stortinget ber ansatte fjerne Tiktok og Telegram.

– Dette innebærer at representanter og ansatte som har installert Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortingets systemer, bes om å fjerne appene så raskt som mulig, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

På gjerdet

Trondheim kommune ser ikke bort fra at den vil fraråde ansatte bruk av Tiktok og Telegram.

– Vi er på ballen, sier sikkerhets- og beredskapssjef i Trondheim kommune, Camilla Storseth Moe, til Adressa torsdag ettermiddag.

Moe ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt med fraråding hos dem også.

Stavanger kommune er i gang med en selvstendig vurdering.

–Vi må vurdere dette opp imot nytteverdien av å være til stede i denne kanalen, sier direktør for innovasjon og støttetjenester, Birger Clementsen, i kommunen til Stavanger Aftenblad.

Stavanger kommune har en offisiell konto på Tiktok, men den skal ikke ha vært aktivt i bruk siden i fjor sommer.

– Kontoen har vist seg å være nyttig for å nå ut til målgrupper som er vanskelige å nå med andre kanaler, sier kommunikasjons­sjef Marianne Jørgensen i Stavanger kommune.