Advarer egne ansatte mot å installere TikTok og Telegram

Justisdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene.

Justis- og beredskapsdepartementet kommer i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter, forteller Emilie Enger Mehl. 📸: Rodrigo Freitas / NTB
Justis- og beredskapsdepartementet kommer i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter, forteller Emilie Enger Mehl. 📸: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer

Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Støtter NSM

– Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Dette innebærer at politisk ledelse og ansatte i departementene og deres underlagte virksomheter frarådes å ha Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner, nettbrett og PC-er.

Tiktok eies av det kinesiske selskapet ByteDance, som samler inn store mengder data om brukerne. Telegram har russiske eiere.

– Høy risiko

NSM sier at appene ikke bør installeres på enheter som har tilgang til virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester, fordi dette medfører høy risiko.

Dette bør også gjelde ansatte i privat sektor som er underlagt sikkerhetsloven helt eller delvis, ifølge NSM.

– Også andre apper som Facebook, Instagram og Snapchat samler inn mye informasjon. NSM peker på utfordringen med mulig kommersielle videresalg av slike data. Alle som bruker sosiale medier, bør derfor ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man deler og innstillingene man har på telefonen sin, sier Mehl.

Anbefalingen er ikke et forbud mot Tiktok eller Telegram, men et råd om at de ikke bør installeres på tjenesteenheter, understreker NSM.

Dersom det er tjenstlig behov for appene, anbefaler NSM at de installeres på en separat enhet som kun brukes til dette formålet.

Mehl hadde Tiktok

Mehl har fått kritikk for at hun hadde Tiktok på telefonen sin, og for å ikke ha svart åpent om dette. Hun har erkjent å ha appen på sin ugraderte tjenestetelefon i en måneds tid, men har opplyst at hun ikke hadde Tiktok på sin graderte telefon. Saken endte med at Mehl måtte svare for seg i Stortinget.

– Jeg har forsøkt å svare så åpent jeg skal og kan. Jeg er lei meg for at jeg ikke var mer åpen tidligere og at jeg har bidratt til å skape usikkerhet, sa Mehl.

Forbud i flere land

I en rekke andre land er det allerede forbud mot Tiktok på tjenestetelefoner, deriblant USA, Storbritannia, Canada og Danmark. USA har i tillegg nylig truet med å stenge appen for amerikanske brukere dersom Tiktoks kinesiske eierselskap ikke selger sin andel. Amerikanske folkevalgte er bekymret for at data om amerikanere skal havne hos kinesiske myndigheter.

Flere har vist til lovverk i Kina om at kinesiske selskaper må gi fra seg kundeinformasjon om de blir bedt om det.