- Folk med Vision Pro på trikken vil få rare blikk

- Men en revolusjon skjer ikke over natten, den skjer over et tiår, skriver Petter Klingen Wright.

Apples nye Vision Pro-briller vil garantert vekke oppsikt framover. Men vil de bli stuerene til slutt? 📸: Apple
Apples nye Vision Pro-briller vil garantert vekke oppsikt framover. Men vil de bli stuerene til slutt? 📸: Apple Vis mer

Jeg annonserte på LinkedIn i går at man fikk lov til å kalle meg et nek dersom Apple ikke annonserte et headset.

I dag har jeg gode eller dårlige nyheter, litt utifra hvor mye du liker meg; du får dessverre ikke kalle meg et nek.

I går annonserte Apple en helt ny enhet, Vision Pro, som har en ny tilnærming til AR og VR. Jeg kan garantere at noen vil si at det ikke er nyskapende, men… har de rett?

Teknologi i 2007

La oss hoppe tilbake til 2007, da Apple annonserte iPhone. Den skapte noen bølger, men ikke alle var enige om at var selve bildet på fremtiden.

Det er omtrent ikke mulig å sammenligne salgstallene til iPhone 1 og iPhone 14. Salget av iPhone ble doblet flere ganger, over flere generasjoner.

En revolusjon skjer ikke over natten – den skjer over et tiår. Det som tidligere ble kalt en smarttelefon er nå en del av hverdagsteknologi som man reflekter lite over. Man vet bare at man ikke kunne gått tilbake til en verden uten.

Så hva betyr det for Vision Pro? Det blir en vag fremtid med mange muligheter.

AR på bussen

De siste årene har ikke iOS og Android-oppdateringene hatt de største endingene. Allikevel bruker man over 90% av tiden sin på mobilen i apper. Apper har tross alt utviklet seg mer enn websider.

Vision Pro kan kjøre iOS og iPadOS-apper ut av boksen. I løpet av uka får vi vite hva man kan gjøre for å gjøre opplevelsen enda bedre for de som bruker appen i visionOS, men det blir nok ikke en prioritet for de største appene i Norge. Det er tross alt ekstremt mange flere brukere på iOS enn det kommer til å være på visionOS det neste året.

Så hva betyr det for visionOS? Veldig lite. Å skape en god iOS-opplevelse kommer til å være det viktigste de neste årene, spesielt om Vision Pro kan kjøre "vanlige apper" på en god måte.

Jeg tror uansett at folk med Vision Pro kommer til å få rare blikk på trikken noen år fremover. Ikke at det nødvendigvis rarere å koble seg til internett via en AR-enhet enn med en telefon, men sosial adopsjon tar tid. Jeg husker fortsatt hvor rart jeg syns det var første gangen jeg så at noen brukte en iPad på bussen.

Hardware og software

Noe som er viktig å nevne er hvor forskjellig det er å utvikle hardware og software.

Hardware tar tid og er vanskelig. Det er få som har gjort det bra i den kategorien. Norske AirThings og ReMarkable er et par unntak bekrefter regelen. Når man har bygd noe og endelig har kommet seg til steget der man får tilbakemeldinger fra en gjeng sluttbrukere, så kan man man ikke nødvendigvis endre produktet lett.

Det samme gjelder Apple. De har helt klart tenkt og lagt mye arbeid i deres nye headset. Men det har lite å si før ekte mennesker begynner å bruke det. Som med alle produkter, så brukes Vision Pro litt annerledes enn Apple har forventet.

Og på neste WWDC kommer de garantert med en rekke forbedringer på OS-nivå som gjør opplevelsen bedre for brukerne. Og om få år kommer det et nytt headset som gjør ting enda bedre.

Lanseringen av Apple Vision Pro. 📸: NTB
Lanseringen av Apple Vision Pro. 📸: NTB Vis mer

Det blir bedre

Om du ikke ble overveldet av hvor fantastisk Vision Pro er, ikke vær redd, det blir mer fantastisk.

Konkurrenter, som Meta og andre, kommer til å prøve innovere rundt beste ideene til Apple, som til syvende og sist ender opp med best mulig produkter for oss sluttbrukere.

Jeg sier ikke at du bør være en utvikler på Apple-plattformen, men jeg tror det er verdt å reflektere litt rundt hva man jobber med, og hvordan disse innovasjonene kommer til å ramme det man jobber med. Selv om Apple ikke nevnte AI en eneste gang i løpet av sin Keynote, så betyr det ikke at AI, sammen med Apple sine idéer om nye interaksjonsmønstre er med på å skape ny revolusjon.

Om ikke i dag, så i løpet av det neste tiåret. Som andre revolusjoner.