Elena har en utfordring til deg: - Gi dem du jobber med litt skryt!

- Vi kan bli flinkere til å skryte av hverandre, mener Ukas Koder Elena Andrés i Kraftlauget.

- Interessen for datamaskiner startet nok på barneskolen da vi lage Piczo-sider og spilte spill på PC-en hjemme på kjøkkenet, forteller Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat
- Interessen for datamaskiner startet nok på barneskolen da vi lage Piczo-sider og spilte spill på PC-en hjemme på kjøkkenet, forteller Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Interessen for datamaskiner startet nok på barneskolen da vi lage Piczo-sider og spilte spill på PC-en hjemme på kjøkkenet. Da visste jeg ikke at det var en karriere en kunne ha, bare at jeg var flink med datamaskiner.

Heldigvis oppdaget jeg datateknologistudiet da jeg skulle søke utdanning etter videregående. Valget falt veldig naturlig på NTNU og Trondheim.

I løpet av studiet hadde jeg sommerjobber som har hjulpet meg mye på veien. Har lært mye av å jobbe på ulike prosjekter med flinke folk.

Hva jobber du med for tida? 💪

Jeg jobber som utvikler i konsulentselskapet Kraftlauget her i Bergen, hvor jeg er med i et prosjektteam.

Akkurat nå jobber jeg på et prosjekt for Bilberry, som tilbyr system som er skreddersydd for bedrifter som selger aktiviteter. Vi lager widgeter som de selger videre til sine kunder.

Her har jeg har satt i gang å migrere fra Material UI versjon 4 til versjon 5. Så det går i React og TypeScript, som er det jeg trives best med. Syns det er en spennende oppgave fordi jeg får bli kjent med hele systemet.

Widgetene skal kunne brukes som plugins på ulike tjenester som Squarespace. Derfor må de ha all logikk og styling knyttet til seg på samme sted. Det har gjort at jeg blant annet har blitt kjent med Shadow DOM API-et, noe jeg ikke viste om fra før.

- Om jeg er på hjemmekontor tar jeg gjerne en liten rusletur i nabolaget for å få litt frisk luft etter lunsj, forteller Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat
- Om jeg er på hjemmekontor tar jeg gjerne en liten rusletur i nabolaget for å få litt frisk luft etter lunsj, forteller Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

En arbeidsdag starter som oftest med en tur med bybanen eller bussen til kontoret, som ligger rett ved Torgallmenningen.

Når jeg kommer på kontoret handler det om å finne seg en plass. Vi jobber på et co-working space hvor vi disponerer flere små rom. Er alltid like spennende (og nervepirrende) å komme til kontoret og se hvor du får plass i dag.

Så er det å pakke ut av sekken og hente seg en kopp med kaffe. Liker å starte dagen med å lage en oversikt over hva jeg tenker å få til den dagen, eller hva som må sjekkes opp i.

Prøver å få unnagjort litt før stand-up som vanligvis er klokken 10. Så er det å jobbe videre med det jeg holder på med frem til lunsj.

Siden vi ikke har noen kantine så kjører vi felles lunsj hvor vi kjøper inn ferskt brød og ymse pålegg. Etter lunsj er det tilbake til jobb.

Blir gjerne litt ukonsentrert ut på ettermiddagen, så da er det perfekt å ha en liste for å holde oversikt på hva det var jeg skulle gjøre. Om jeg er på hjemmekontor tar jeg gjerne en liten rusletur i nabolaget for å få litt frisk luft etter lunsj.

«Blir gjerne litt ukonsentrert ut på ettermiddagen, så da er det perfekt å ha en liste for å holde oversikt på hva det var jeg skulle gjøre.»

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Notion eller penn og papir. Klarere ikke å arbeide uten, må ha et sted å skrive ned lister over hva jeg tenker å gjøre, hva som ikke fungerer eller andre tanker rundt arbeidet. Det gjør det så mye lettere for meg å komme i gang igjen om jeg blir ukonsentrert.

Også Bracket pair colorization. Det lar deg se hvilke parenteser som hører til hvor, ved å fargekoordinere dem. Så om det mangler en farge, da vet du jo hvilken parentes som ikke er lukket. Tror det skal være innebygd i VSCode, nå. 🎉

- Vi jobber på et co-working space hvor vi disponerer flere små rom. Er alltid like spennende (og nervepirrende) å komme til kontoret og se hvor du får plass i dag, forteller Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat
- Vi jobber på et co-working space hvor vi disponerer flere små rom. Er alltid like spennende (og nervepirrende) å komme til kontoret og se hvor du får plass i dag, forteller Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Har lyst til å lære meg mer om frontend-testing, og kanskje spesielt komponent-testing med Jest. Det er noe jeg har gjort lite av, men tenker det hadde vært greit å kunne, og som kan gi verdi til ulike prosjekter.

Har også lyst til å prøve ut Parcel. Jeg har satt opp et prosjekt med det, men ikke gjort noe særlig mer enn det, ennå.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Det er lite som får meg til å føle meg så hjelpesløs som når jeg skal sette opp nye prosjekter når det er dårlig dokumentert.

Når alle på teamet har satt det opp før, men ingen husker de små tingene, som hvordan de løste veldig spesifikke feil. Spesielt om det bare er satt opp på én type OS eller i ett type miljø før.

Det går jo alltid fint, og man får satt det opp til slutt, men midt i prosessen blir jeg alltid veldig stresset. Det er ofte veldig mange nye teknologier og måter å gjøre ting som blir kastet på en med en gang.

Min beste strategi der som jeg har funnet er å ta notater underveis så det forhåpentligvis blir litt lettere for neste person som skal sette opp prosjektet. Og å stille spørsmål, for de som har satt det opp før kan som oftest hjelpe deg, de bare har glemt hvordan det var å være ny.

- Vi må tørre å stille spørsmål om man står fast, uten å føle at man plager den man spør, mener Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat
- Vi må tørre å stille spørsmål om man står fast, uten å føle at man plager den man spør, mener Elena Andrés i Kraftlauget. 📸: Privat Vis mer

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

I høst fikk en deltidsarbeider og student i oppgave å sette på automatisk oppdatering av dependencies i et prosjekt vi jobbet med. Uten å tenke noe mer over det, godkjente vi den nye boten. Den satte i gang å oppdaterte, og jeg tenkte ikke så mye mer på det.

Litt etter det tikket det inn meldinger i Slack. “Jeg ser vi bruker masse ressurser i Github Actions, nå.” Da har andre ansatte begynte å få mail, fordi vi ikke hadde tenkt på at kjøretid = penger.

Det gikk jo helt fint, og det ble satt i gang en hel diskusjon om Github Actions best practices. Så tror flere fikk noe ut av den lille hendelsen. Men akkurat der og da så var det litt flaut, for vi kunne betraktelig redusert antallet actions om vi hadde oppdatert noen dependencies på forhånd.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Utviklere kan, som alle andre, bli flinkere til å kommunisere. Da tenker jeg spesielt på to ting: Vi må tørre å stille spørsmål, også syns jeg vi kan bli flinkere til å skryte av hverandre.

Vi må tørre å stille spørsmål om man står fast, uten å føle at man plager den man spør. Mange lærer av å bli stilt spørsmål, for da må man se om man har forstått hva det spørres om og om man klarer å kommunisere svaret.

Om du gjør review av en PR og det er noe du ikke forstår, så still spørsmål her, også. Det kan være at den som har gjort PR-en ikke har tenkt over hva som har blitt gjort, eller at koden kanskje trenger en ekstra gjennomgang for å bli mer forståelig.

Også syns jeg vi kan bli flinkere til å skryte av hverandre. Om noen har gjort noe du syns er bra, så vet de ikke at du syns det med mindre du sier det. Så gi dem du jobber med litt skryt innimellom.