Sandra (27): - Vi må normalisere at nyutdanna utviklere ikke kan alt

- Fortell nye kolleger om alle feil du har gjort og fortsatt gjør, oppfordrer Ukas Koder Sandra Skarshaug i Capra Consulting.

Sandra Skarshaug har 2,5 år erfaring som utvikler, og håper det er greit å ikke kunne alt allerede. 📸: Privat
Sandra Skarshaug har 2,5 år erfaring som utvikler, og håper det er greit å ikke kunne alt allerede. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Det begynte egentlig i barndommen, da jeg var mellom 3 og 4 år og familien fikk sin første datamaskin. Søsknene mine lærte meg å spille spill som The Settlers og Anno, og jeg ble også interessert i alle de andre kule tingene jeg kunne gjøre med en datamaskin.

Etter hvert begynte jeg – og her kommer en liten dose nostalgi – å laste ned musikk på LimeWire, brenne CD-er, og lage min egen nettside på Piczo. Sistnevnte gjorde at jeg lærte meg litt basic CSS og HTML, som åpenbart gav mersmak.

På videregående valgte jeg IT1 og IT2 som valgfag, og her fikk jeg for første gang dyppet tærne mine i Javascript.

Hjemmekontoret til Sandra Skarshaug, som hun ikke tvinges til å bruke lenger. 📸: Privat
Hjemmekontoret til Sandra Skarshaug, som hun ikke tvinges til å bruke lenger. 📸: Privat Vis mer

Disse fagene, sammen med all tid brukt på å utforske datamaskinen og internett da jeg var yngre, må nok bære brorparten av skylden for at jeg så søkte meg til Datateknologi ved NTNU. Det hjalp også at søsteren min hadde studert på NTNU tidligere, samtidig som jeg tror det trigget meg at jeg ikke kjente til noen jenter som studerte eller ville studere det samme.

Da jeg nærmet meg slutten av studiene hadde jeg også hatt sommerjobber som programvareutvikler, og skjønte at det var det jeg ville drive med.

Hva jobber du med for tida? 💪

Jeg jobber som utvikler i konsulentselskapet Capra Consulting, og jeg har nettopp begynt i oppdrag hos Gjensidige – og jeg gleder meg veldig til å jobbe med løsninger som brukes av så mange mennesker!

Jeg er en fullstack-utvikler med litt ekstra forkjærlighet for frontend, og erfaringene mine er hovedsakelig med React + Typescript, Kotlin (og Java) og AWS. Teknologiene jeg kommer til å jobbe mest med Gjensidige er ganske like, bortsett fra at de bruker Azure i stedet for AWS som skyplattform.

«Jeg er en fullstack-utvikler med litt ekstra forkjærlighet for frontend.»

Det nye teamet jeg jobber i er et kryssfunksjonelt produktteam med utviklere, designere, innholdsansvarlige og alt av det som trengs av støttefunksjoner rundt disse. Teamet mitt jobber med løsninger på de innloggede sidene til Gjensidige, og de viktigste løsningene vi utvikler er forsikringsoversikten, kundeutbytte og postkassen for dokumenter du får tilsendt fra Gjensidige.

Fremover skal jeg jobbe på et nytt prosjekt som heter Digital Kontakt. Det er i korte trekk en mulighet for kundene til Gjensidige å ta kontakt med kunderådgivere skriftlig via nettsiden. Dette er noe kundene har etterspurt lenge, så det gleder jeg meg veldig til å sette i gang med.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Nå har jeg jo nettopp begynt som konsulent i nytt oppdrag, så jeg har nylig fått et nytt team, nye arbeidsoppgaver og et nytt kontor! At vi attpåtil faktisk er fysisk på kontoret gjør det ekstra artig.

Uansett: En typisk dag for meg starter 06:45, med en halvtime med frokost, kaffe og nyheter på TV-en. Elsker rolige morgener! Når jeg har kommet meg til kontoret fortsetter jeg på oppgaven jeg jobbet med i går om jeg ikke ble ferdig, ellers så sjekker jeg hvilke oppgaver som er høyest prioritert akkurat nå.

Jeg prøver å få inn en god kodeøkt før jeg har stand-up med teamet 09:30. Der går vi gjennom hva vi gjorde i går, hva vi skal gjøre i dag, og om noen har noen blokkere.

- At vi attpåtil faktisk er fysisk på kontoret gjør det ekstra artig å starte på nytt team, forteller Sandra Skarshaug. 📸: Privat
- At vi attpåtil faktisk er fysisk på kontoret gjør det ekstra artig å starte på nytt team, forteller Sandra Skarshaug. 📸: Privat Vis mer

Hver mandag har vi et fast “ukeoppstartsmøte” der statusansvarlig fra forrige uke gir oss en recap av om det skjedde noe spesielt med noen av løsningene våre i løpet av uka som var, samt at vi kjører små demoer for teamet med ting vi har gjort siden sist. I tillegg har vi et statusmøte på torsdager der vi går gjennom progresjon på de ulike prosjektene vi jobber med.

Ellers går det en del i koding, rubber ducking og generelt ha det artig med teamet. I Capra sitter jeg i et team som har ansvar for å bygge frontend-fagmiljøet vårt, så hverdagen består også av litt internarbeid i forbindelse med dette: Det kan være på kompetanseheving (av både meg og andre), fagsirkler, eller annen planlegging og fasilitering for fagmiljøet.

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Jeg er veldig glad i git-verktøyet som kommer med Intellij, og jeg løser alt git-relatert der. Jeg har veldig respekt for dem som løser merge conflicts manuelt i for eksempel Vim, men det er ikke helt min kopp med te. Spesielt liker jeg «commit»-vinduet i Intellij som gir deg en fin oversikt over alle endringer du har gjort.

Videre så elsker jeg verktøy som Renovate og Dependabot, som er verktøy man kan bruke for å automatisk oppdatere avhengigheter i kodebasen sin, som igjen kan hjelpe med at du ikke havner alt for langt bakpå.

Til slutt vil jeg slå et slag for å bruke «Mark as unread»- eller «Remind me tomorrow»-funksjonen på meldinger på Slack, dersom du tar deg selv i å lese noe etter arbeidstid. Da slipper du å glemme det dagen etter, og trener deg opp til å la jobben ligge når du er ferdig for dagen. #worklifebalancebaby

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Jeg har ennå ikke testet ut server side rendering (SSR), så jeg sitter egentlig bare og venter på en passende use case for å teste det ut. Jeg har hørt veldig mye kult om Remix i det siste, så det er et rammeverk jeg kunne tenke meg å se mer på.

Ellers har jeg etter hvert blitt mer og mer uvenn med Webpack – det tar for laaaaaang tid. Vite er verktøy jeg har hørt veldig mye bra om, så å prøve bytte ut Webpack med dette i noen prosjekter hadde vært interessant!

Jeg har også lyst til å bli bedre på universell utforming og animasjoner med CSS.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Skrive databasemigrasjoner eller JSONB queries, og patche løsninger som ligger veldig langt bakpå med avhengigheter.

Når jeg skriver migrasjoner er jeg er livredd for å bomme på et eller annet, slik at jeg dytter noe som gjør feil endringer på dataen i produksjon.

- Jeg blir alltid veldig stressa når jeg blir spurt om å holde en talk eller et kurs om noe faglig, innrømmer Sandra Skarshaug. 📸: Privat
- Jeg blir alltid veldig stressa når jeg blir spurt om å holde en talk eller et kurs om noe faglig, innrømmer Sandra Skarshaug. 📸: Privat Vis mer

Jeg har skrevet en del JSONB queries, men jeg liker det ikke av den enkle grunnen at jeg ikke er spesielt god på det.

Å patche eldre løsninger, som ofte har flere avhengigheter som ligger flere major-versjoner bak det nyeste, blir fort en spagetti uten like (både på skjermen og i hodet mitt) og kan ta både lang tid og kreve mye googling og knoting. Derfor synes jeg det er viktig at utviklerne både får rom til og føler at de har mulighet til å bruke tid på dette kontinuerlig, og det er også grunnen til at jeg nevnte verktøy lenger oppe som kan gjøre denne prosessen litt smudere.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Jeg blir alltid veldig stressa når jeg blir spurt om å holde en talk eller et kurs om noe faglig.

Internkonferansen til Capra er i april, og jeg har blitt spurt om å holde en talk der. I slike tilfeller slår bedragersyndromet mitt til for fullt, og jeg begynner med én gang å tvile på alt jeg noen gang har lært.

«I slike tilfeller slår bedragersyndromet mitt til for fullt, og jeg begynner med én gang å tvile på alt jeg noen gang har lært.»

«Hva om jeg bare prater om noe alle andre som hører på kan fra før av?», «Hva om den løsningen jeg presenterer ikke er den beste, og det er egentlig er bedre måter å gjøre ting på?».

Lista er lang, men jeg jobber med meg selv, og prøver å kaste meg selv ut i det. Slik lærer jeg forhåpentligvis at det ikke er så farlig og stressende som jeg tror det er, og samtidig å overbevise meg selv om at jeg sitter på kunnskap som kan være verdifull for andre.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Nå skal jeg ikke si at alle utviklere må bli bedre på dette, men: Å normalisere enda mer for nyutdannede utviklere som tropper opp på kontoret i sin første jobb at det er helt normalt å ikke kunne eller ha hørt om alle teknologier som kollegaene prater om, at det er helt normalt å være usikker på seg selv, og at det er helt normalt å ikke kunne best practices.

Det jeg har innsett etter en stund er at nesten ingen kan – eller følger – alle best practices. Man finner stort sett et pattern man liker i konteksten man jobber i, så holder man seg stort sett til det patternet.

Jeg har hørt mange utviklere si «Jeg følte det også slik da jeg var ny i jobben, disse følelsene går over med litt erfaring, bare vent!». Det oppleves ikke veldig konstruktivt når man står i det og ting føles overveldende. Fortell heller om alle feil du har gjort og gjør, om alt du ikke kan, og vær ydmyk overfor de nye kollegaene dine. Det tror jeg de setter veldig pris på!