Docker kaster ut gratis­brukere: - Et kjempeproblem

Dockers ultimatum til alle Free Team-abonnenter skaper trøbbel for åpen kildekode.

Alle med "Free Team"-abonnement på Docker må oppgradere. 📸: Unsplash / kode24
Alle med "Free Team"-abonnement på Docker må oppgradere. 📸: Unsplash / kode24 Vis mer

Docker-brukere som benytter en gratisversjon for team ("Free Team") har mottatt en e-post fra Docker med beskjed om at de har én måned på seg til å oppgradere til en betalingsversjon. Det skriver blant andre DevClass.

I e-posten står det at Docker vil beholde dataene dine i 30 dager, deretter vil Docker-bildene (images) bli slettet.

Årsaken er ifølge Docker at Free Team-abonnementet ikke lenger eksisterer, og inkluderer mange av de samme funksjonene som det betalte Docker Team-abonnementet. Dette abonnementet koster 9 dollar per bruker per måned, og du må ha minst fem brukere.

Følger for åpen kildekode

Mange brukere har reagert på e-posten fra Docker, ikke bare på grunn av at gratistilbudet forsvinner – men at det å fjerne Docker-bilder på så kort varsel kan få store følger for mange åpen kildekode-prosjekter.

Årsaken er at Docker-bildene brukes i byggeskript for kontinuerlig integrasjon (CI).

– Hvis man ikke gjør noe, vil dette brekke folks CI-pipelines, siden de gamle bildene ikke lenger vil være tilgjengelig på Docker Hub, skriver en som vedlikeholder den åpen kildekodebaserte pakkehåndtereren Mamba, på GitHub.

Kan søke om gratisversjon

Docker har et sponsorprogram der åpen kildekodeprosjekter kan søke om et gratis Team-abonnement, noe Mamba fikk ordnet.

Det er imidlertid en del begrensninger, som at åpen kildeprosjektet ikke skal være noe som er på vei til å kunne bli kommersialisert. Mange prosjekter nektes derfor tilgang, ifølge DevClass.

Utvikleren Tim Perry står bak et prosjekt kalt "httptoolkit", og skriver i et innlegg på Dockers GitHub at prosjektet hans tjener akkurat nok penger til at det er mulig å holde det gående. Men dermed er det kommersielt, og han regner ikke med å få godkjent søknaden om gratisversjonen for åpen kildekode.

– De berørte bildene brukes mye av andre, refereres til i alt mulig av dokumentasjon og i CI-bygg, og er integrert i programvare som kjører overalt. Så det å antyde at alle disse bildene blir utilgjengelige om 30 dager er et kjempeproblem, skriver Perry.

En talsperson for Docker sier til DevClass at de har informert en liten gruppe brukere om at Free Teams avsluttes, for at de skal kunne planlegge neste steg. Brukere er med spesielle behov kan åpne et "issue" på GitHub for å få hjelp.