Doble skjermer og vinkla tastatur - disse PC-ene vil du se utviklere med i 2023

Her er de beste valgene for debuggeren, UX-eren, hardware-entusiasten og ergonomikeren fra årets CES.

Lenovo sin nye laptop Yoga Book 9i har to skjermer, og ingen fysiske knapper. 📸: NTB
Lenovo sin nye laptop Yoga Book 9i har to skjermer, og ingen fysiske knapper. 📸: NTB Vis mer

"Jeg fikk ny PC denne uka, uten å merke forskjell", skrev redaktør Ole Petter i slutten av november i fjor, da han endelig fikk ny datamaskin på jobb, og ble skuffet over at alt var det samme.

Vel, han burde kanskje ha ventet til 2023 før han bestilte seg en ny PC. I hvert fall om man skal dømme etter nyhetene fra Consumer Electronics Show (CES) 2023, årets store messe for lansering av tech-nyheter.

I år viste nemlig alle de store PC-laptop-produsentene - unntatt HP - frem deres nye påfunn for å få deg til å bytte ut den gamle kjipe utviklerlaptopen din i 2023.

Nysgjerrig? Vi har plukket ut noen utvikler-personligheter vi tror vil være perfekt match for noen av nyvinningene.

Yoga Book 9i laptop knipset på Microsoft sin stand på CES i Las Vegas, Nevada. 📸: NTB
Yoga Book 9i laptop knipset på Microsoft sin stand på CES i Las Vegas, Nevada. 📸: NTB Vis mer

#1. Debuggeren

Lenovo Yoga Book 9i to-i-en-laptop er kanskje den aller merkeligste laptopen som ble vist frem på CES. Her får du bokstavelig talt bare to skjermer på 13 tommer hektet sammen, med mulighet for jobbing på høykant, sidelengs, eller i tablet-modus.

Med pakken får man også et fysisk tastatur, en stylus-penn og et stativ slik at laptopen holder seg oppreist når du har skjermene over hverandre.

Et pressebilde fra Lenovo.com demonstrerer hvordan en utvikler kan bruke de to skjermene på Yoga Book. 📸: Lenovo
Et pressebilde fra Lenovo.com demonstrerer hvordan en utvikler kan bruke de to skjermene på Yoga Book. 📸: Lenovo Vis mer

Og det ser ut til at Lenovo har hatt utviklere i tankene med den todelte skjermen. Pressebildene viser nemlig et bruks-eksempel hvor maskinen er vendt på siden, slik at man får to skjermer ved siden av hverandre. På den ene siden vises en nettside, og den andre en kode-editor i fullskjerm.

Perfekt for utvikleren som tilbringer mesteparten av dagen med å debugge nettsider, og ikke er redd for å sitte på Stockfleths med tidenes høyeste laptop-oppsett.

Asus ProArt Studiobook 16 kommer med 3D-skjerm uten briller.Vis mer Vis mer

#2. UX-utvikleren

Ingenting får kule webutviklere til å fatte interesse for en laptop mer enn ordene "pro" og "art". Asus sin nye laptop Asus ProArt StudioBook 16 har begge deler.

Når du i tillegg kaster et Adobe-kompatibelt snurrehjul inn i miksen blir denne laptopen vanskelig å motstå. Asus ProArt har riktignok vært på markedet en stund, men den taiwanske produsenten følte visst at de trengte en ny gimmick for å tiltrekke seg proffene 2023.

Og den trenden er noe så retro som 3D-skjerm uten briller. Vi trodde 3D-skjermer døde med Nintendo 3DS i 2010, men nå gjenoppstår de altså i 2023.

I tillegg kan skjermen vippes 180 grader, slik at flere kan se på 3D samtidig.

Og nå som Figma er kjøpt opp av Adobe har du sjansen til å bli den eneste på kontoret som viser frem skisser i 3D i 2023.

Lenovo ThinkBook 16p gen 4 kommer med utbyttbare moduler du kan feste til skjermen. Vis mer Vis mer

#3. Hardware-entusiasten

"Enkle laptoper er rett og slett ikke nok lenger, Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 er superladet for grenseløst arbeid", skriver Lenovo selv på YouTube-kanalen sin.

Deres nye ThinkBook-laptop som ble vist frem på CES i år ser rimelig ordinær ut. Bortsett fra en fjong nyvinning:

På baksiden av laptopskjermen har de plassert noe de kaller "Magic Bay". En slags modul-port som lar deg koble på forskjellige komponenter. Foreløpig kan du velge mellom et 4K webkamera, et lys og mobilt bredbånd.

Egentlig et ganske finurlig system, om enn ganske begrensende med mindre det kommer flere utbyttbare komponenter på markedet enn disse tre.

Men er du en utvikler som savner perfekt lys på Teams-møter, trenger å pushe en kodesnutt fra Gardermoen i ny og ne, eller bare ønsker å velge selv når du skal ha et webkamera koblet til, uten å måtte styre med kabler. Da har Lenovo en løsning for deg.

Asus Zenbook Pro 16X kommer med tastatur som vipper opp. Vis mer Vis mer

#4. Ergonomikoderen

"Du, denne laptopen blir altfor varm. Hva om vi designer tastaturet slik at det kan vippes opp, og så sier vi det er på grunn av ergonomi?".

Omtrent slik tror jeg Asus endte opp med Zenbook Pro 16X OLED, en laptop som lar brukeren vippe opp tastaturet slik at det står i vinkel.

Active Aerodynic System Ultra kaller Asus det, og det skal visstnok sikre både en komfortabel tastevinkel og maksimal avkjøling.

Laptopen kommer i tillegg med en slags innebygget numpad i touch-musa og et snurrehjul som skal kunne styre ting og tang i Adobe-programvare.

"Zenbook redefinerer hva en skaper-laptop skal være, og tar kreativiteten din til neste nivå", skriver Asus selv på nettsidene sine.

Vi tror heller de burde satse på ergonomi-entusiastene.