Stian har ny farge på hjemme­kontoret hver dag

Ukas Koder og UX-sjef Stian Walgermo i Sticos forteller om den nye arbeidsdagen.

Stian Walgermo er UX-leder i Sticos i Trondheim. Akkurat nå jobber han på hjemmekontor. 📸: Privat
Stian Walgermo er UX-leder i Sticos i Trondheim. Akkurat nå jobber han på hjemmekontor. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Det begynte på ungdomsskolen da jeg hadde webdesign som valgfag og lærte grunnleggende HTML, CSS og Javascript.

Det første jeg husker å ha laget var en animert toppbanner med blinkende tekst. Ikke noe jeg ville ha vist frem i dag, med andre ord. 😊

Etter det var det noen års pause, før jeg tok opp programmering igjen siste året på videregående og laget en nettside til styrkeløft-klubben min. Dette var første gang jeg ble introdusert til backend med MySQL og PHP, og lærte mye ved hjelp av tutorials på blant annet Youtube og Stack Overflow.

Syntes programmering var såpass kjekt å holde på med at jeg ville utforske det videre. Når jeg var ferdig med fagbrevet innen serviceelektronikk, søkte jeg meg inn på dataingeniør, og har ikke angret på det.

Midt i blinken for en som er interessert i data.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Akkurat nå jobber jeg med noe vi internt kaller «Drømmereisen».

I praksis vil det si at vi fornyer bestillingsløsninga vår, så den blir mest mulig sømløs og brukervennlig for både oss og kundene våre.

Vi bruker Angular på frontend, og kobler oss mot våre felles API-er i backend som er laget i .NET Core.

"Kjører en ny farge hver dag, med Phillips Hue Lightstrip bak pulten, for gøy" forteller Stian Walgermo. 📸: Privat
"Kjører en ny farge hver dag, med Phillips Hue Lightstrip bak pulten, for gøy" forteller Stian Walgermo. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg kommer alltid på jobb før klokka 6 og trener på treningsrommet vårt. Er stort sett på plass ved pulten rundt klokka 7.

Vi har fast standup hver dag klokka 12, men ellers varierer arbeidsdagene en del etter hvilke prosjekt jeg jobber med. Siden jeg har overordnet ansvar for UX på tvers av ulike produkter og produkt-team, blir det ofte endel møter og ulike problemstillinger som skal avklares.

Typiske oppgaver kan være kartlegge og optimalisere brukerflyt, utvikle interaksjoner, bistå med utvikling/implementering av design og design av fremtidige applikasjoner. En spennende og varierende hverdag med stor innflytelse på arbeidsoppgavene mine.

Nå er jeg plassert i hjemmekontor, og vi har gått over til å holde møtene våre via MS Teams. Det fungerer utmerket, og vi har ikke merket noe nedgang i «produksjonen» vår så langt. Sticos var raskt oppe med en «beredskaps-stab», og vi har en felles kommunikasjonskanal for å holde alle ansatte fortløpende oppdatert.

Her sitter Stian Walgermo vanligvis, i lokalene til Sticos - som utvikler systemer for blant annet økonomi og personal. 📸: Privat
Her sitter Stian Walgermo vanligvis, i lokalene til Sticos - som utvikler systemer for blant annet økonomi og personal. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Kunne tenkt med å lære mer om native app-utvikling. Har jobbet endel med kryssplattform-rammeverket Ionic.

Ellers kunne jeg tenkt meg å se mer på Google Firebase. Har testet det i et par prosjekter, og det virker veldig lovende.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Syns Visual Studio Code er helt genialt. Har en drøss med plugins jeg bruker der. Vanskelig å velge en favoritt, men kan kan anbefale både Gitlens og Import Cost.

Vi klarer oss heller ikke uten Azure DevOps til kodehåntering, bygging og release.

"Hjemme har jeg en selvbygd gamer-maskin med vannkjølt i7, m2-disker, mye RAM og RTX 2080 TI. Denne riggen kommer godt med nå i disse hjemmekontortider." 📸: Privat
"Hjemme har jeg en selvbygd gamer-maskin med vannkjølt i7, m2-disker, mye RAM og RTX 2080 TI. Denne riggen kommer godt med nå i disse hjemmekontortider." 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Kommer faktisk ikke på noen særlige opplevelser med akkurat det. Syns både arbeidsoppgavene jeg har, og teknologien vi bruker, er spennende. Lærer noe nytt hele tiden.

«Ser stor forskjell på bedrifter som har og ikke har egne UX-designere.»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

UX, uten tvil!

Systemutviklere som også kan UX finner løsninger sett fra både system-, funksjons- og brukerperspektiv. Ser stor forskjell på bedrifter som har og ikke har egne UX-designere.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Siden jeg har ei datter på 6 måneder og i tillegg er på landslaget i styrkeløft, blir det lite tid til utvikling på fritida. Men jeg har laget fire apper for Android og iOS, for eksempel.