Denne influenseren er 100 prosent falsk

Cybertruck-test, Turbo Pascal, genialiteten i Doom og mer i ukas Lørdagsgodt.

Korallrevene står i fare for å forsvinne som følge av klimakrisen. Kan teknologi og vitenskap gjøre med dette?

Sjekk ut denne videoen fra The Verge om en hetftig plan for å redde revene, og se alt det andre kule vi har funnet denne uka.

😮 Falsk influenser

Ole Petter:

Hørt om influenseren Aitana Lopez?

Hun er 100 prosent falsk - altså, ikke falsk rumpe eller falske anbefalinger mot betaling, men falsk. AI-generert.

Men gode nyheter; det er penger å tjene på dette, og ifølge Fireship skal det ikke være så veldig vanskelig, heller!

🥳 Turbo Pacsal 40 år!

Kurt:

Det første språket jeg kodet i på PC var Turbo Pascal – et språk jeg rett og slett elsket å kode i på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Nå i slutten av november fylte Turbo Pascal 40 år, skrev en fyr på Hacker News. Og jeg følte meg plutselig gammel.

Det ikke alle vet er at han som lagde Turbo Pascal, dansken Anders Hejlsberg, senere lagde Delphi, og etter hvert fikk jobb i Microsoft der han ledet utviklingen for C#, og senere også TypeScript.

Sjekk ut dette intervjuet med Anders Hejlsberg der han snakker om veien fra Turbo Pascal, via Delphi og C# til TypeScript!

🎲 Test av cybertruck

Ole Petter:

Det blir stadig vanskeligere å være glad i Tesla med Musk bak roret synes jeg, men det er vanskelig å ikke være ekstremt nysgjerrig på den nye Cybertruck-en deres, også.

Nå har Marques Brownlee fått prøve den, så her er det bare å benke seg ned for 40 minutter med hva som funker, og ikke minst hva som ikke funker, med den nye cyberpunk-bilen.

💻 Hørt om Visual Copilot?

Kurt:

I hvert fall jeg synes det er mer gøy å kode hva nettsiden faktisk skal gjøre enn å sitte å tweake på designet.

Jeg synes JavaScript er mer moro enn CSS, for å si det sånn. Hadde det ikke vært fint å bare kunne ta noe en designer (eller du selv) har laget i Figma og med noen museklikk få konvertert alt sammen over til React-kode?

Det viser seg at det faktisk finnes et slikt verktøy, som ifølge YouTube-profilen Jack Herrington skal fungere temmelig bra. Verktøyet heter Visual Copilot og er laget av Builder.io, de samme som står bak blant annet Qwik-rammeverket.Sjekk gjennomgangen fra Jack Herrington her:

🔥 AI kanke skape kunst, si

Mattis:

Her er et interessant innlegg i debatten om AI kan skape kunst: Stephen Fry leser et brev som Nick Cage skrev om ChatGPT og kunst. Kanskje ikke uventa er legenden heftig negativ.

🥸 Genialiteten bak Doom

Ole Petter:

John Carmack er vel en gjenganger her i Lørdagsgodt, men han passer så godt oppi godteposen synes jeg, at jeg putter han oppi her denne helga også, jeg.

For her får du forklart litt av genialiteten bak Doom-motorene han pumpa ut gjennom 90-tallet og forbi!

🏭 Slik lages RBG-LED

Kurt:

Hvordan lager de egentlig RGB-LED-er? På fabrikken til World Semi i Kina lager de noen visstnok ganske populære "smarte" RGB-LED-er – NeoPixel.

Sjekk hvordan de lager rundt 2 millioner slike om dagen på den gigantiske fabrikken. Ganske imponerende!

💡 AI og geopolitikk

Mattis:

For en liten stund siden kom NUPI ut med denne podkasten hvor oljefondsjef Nicolay Tangen og gjester snakker om AI og geopolitikk. Interessant!