- At Fredrikstad er en "tech-by" finnes det liten tvil om!

AI, VR og 3D på Fredrikstad Tech Communitys første samling. - Den av gikk av med et smell.

"Lars Emil Skrimstad Knudsen fra styringsgruppen introduserer opplegget for kvelden". 📸: Privat
"Lars Emil Skrimstad Knudsen fra styringsgruppen introduserer opplegget for kvelden". 📸: Privat Vis mer

Kunnskapsdeling og et ønske om å forstå ny teknologi sitter i DNA-et til utviklere.

Få bransjer har en så lang historikk og kultur for sosiale samlinger der fokus er å lære og å lære bort teknologi på fritiden. Vi vet alle hva som kom ut homebrew på 70-tallet og “hacker”-kulturen som oppsto rundt de første datamaskinene på MIT enda tidligere.

Nå brygger det opp til noe igjen og denne gangen er hverken Boston eller Bay Area stedet, men det er Glommaregionen som koker av flinke folk og entusiasme for spennende teknologi.

Nystartet «meet up»

I oktober 2022 hadde Fredrikstad Tech Community sin første samling. Grunnleggerne hadde sett seg lei på å dra til Oslo for å få faglig påfyll og ville sjekke ut om en egen tech “meet up” var bærekraftig i byen.

Fredrikstad Tech Community skal være en arena for alle i Fredrikstad-regionen som er opptatt av IT. Her skal vi utveksle kunnskap og diskutere IT og teknologi uavhengig av tilhørighet.

Det var ikke et sekund for tidlig! Første samling gikk av med et smell. Fullt hus med nesten 60 deltakere og euforisk stemning. Oppsluttningen har vært stigene og større lokaler ble nødvendig og til tredje runde møttes 100 entusiaster i Høgskolen i Østfolds lokaler i Fredrikstad.

Temaene denne gangen traff ytterpunktene av hva som er mulig med software i dag, nemlig AI, VR og avansert 3D simulering i nettleseren.

Høgskolen budjar på

Instituttleder for informasjonsteknologi og kommunikasjon ved Høgskolen, Monica Kristiansen, åpnet kvelden med å presentere mulighetene for å ta en mastergrad i computer science ved Høgskolen i Østfold.

Stian André Haugrim. 📸: Privat
Stian André Haugrim. 📸: Privat Vis mer

Avansert 3D-simulering i nettleser

Neste ut var Stian André Haugrim fra Spacio.ai. Den tidligere arkitekten, altså bygninger og ikke IT, som er selvlært utvikler viste hvor utrolig bra avansert 3D grafikk har blitt i nettleseren.

Sammen med to andre grunnleggere, har Haugrim bygget et fullintegrert modellerings og simuleringsverktøy for planlegging av byområder.

“Det du ikke vet at du ikke kan, vil ikke legge begrensninger på deg. Vi kjører bare på. Det er nok dette som har gjort at vi har fått til mye på kort tid” sa den entusiastiske gründeren mens han i over 60 frames i sekundet demonstrerte hvordan hans løsning fikser oppgaver som tidligere krevde hopping mellom flere tungrodde verktøy. Alt rett i nettleseren.

Asynkronitet gjennom web workers var et nøkkelord i hans design. Samtlige i salen fikk lyst til å gå rett hjem å prøve Three.js som plattformen er bygget på.

Jan-Erik Vinje. 📸: Privat
Jan-Erik Vinje. 📸: Privat Vis mer

Fuck the Meta-verse

I «Et stort cluster fuck» omtaler Jan-Erik Vinje fra OnSiteViewer/ OpenARCloud faren ved feil anvendelse av AR - eller utvidet virkelighet. Han var ikke nådig i sin dom over Metas kontroversielle forretningsmodell, kjent som «overvåkingskapitalisme», som gjør et ellers lovende teknologiområde til en risiko for brukerne.

Han var forøvrig en fest på scenen. Historien til Jan-Erik kick-startet en forrykende reise gjennom de dystopiske sidene med Meta-verse.

Han landet oss trygt og med fremtidshåp gjennom interoperabilitet og åpne standarder som han er både en forkjemper for og bidragsyter til. Jan-Erik dro publikum inn i store spørsmål slik som liv i universet og på dette tidspunktet var det såpass mye Pepsi Max innabords at eksistensiell angst begynte å bre seg i publikum.

Martin F. Lie. 📸: Privat
Martin F. Lie. 📸: Privat Vis mer

Norsk gran og avansert AI

Da var det godt for en gjeng Østfoldinger å gå over til Martin F. Lies historier fra bak fabrikkmurene på Borregaard.

Borregaard har vært hjørnesteinsbedriften i området og i dag er den tradisjonsrike bedriften verdensledende innen foredling av trevirke til ulike produkter. Her samles enorme mengder sensordata og målinger. Lie gikk gjennom en rekke caser hvor det er anvendt kunstig intelligens i bedriften. Borregaard benytter bl.a maskinlæring til kvalitetskontroll på cellulose ruller.

Lie hadde også nylig utnyttet Høgskolens i Østfold tilbud om master ved siden av jobb. Dette hadde blitt til et spennende AI prosjekt for å predikere produktkvalitet med stor nøyaktighet.

The Scott Leaman show. 📸: Privat
The Scott Leaman show. 📸: Privat Vis mer

Hololens integrert med teams

Kvelden ble rundet av med heftige demoer og praktiske eksempler på hvordan HoloLens benyttes allerede i dag til alt fra operasjoner til fjernundervisning.

Dette stod Microsoft Mixed Reality MVP og fagansvarlig i Sopra Sterias VR/AR avdeling for; Scott Leaman.

Vi lever i fremtiden når Office er integrert med AR, det var følelsen salen satt igjen med etter showet til Australieren.

Bare starten

At Fredrikstad er en "tech-by" finnes det liten tvil om. Her ser vi frem til fortsettelsen.

"Disse samlingene har virkelig bekreftet at det finnes mange talentfulle mennesker og spennende selskaper i dette området. Veldig gøy å kunne få inspirasjon, faglig påfyll og møte likesinnede lokalt" sa Kenneth Nordum som var en av de mange deltakerne denne kvelden.