Apple kasta ut Epic etter kritikk rundt app-butikker

Apples advokater skriver i et brev at de ikke stoler på Epic når spillselskapet skal bygge en alternativ app-butikk for iOS.

Epic hadde planer å om relansere Fortnite på iOS gjennom sin egen app-butikk, men nå har Apple avsluttet utviklerkontoen deres. 📸: NTB/Reuters
Epic hadde planer å om relansere Fortnite på iOS gjennom sin egen app-butikk, men nå har Apple avsluttet utviklerkontoen deres. 📸: NTB/Reuters Vis mer

Tim Sweeney, sjef i spillselskapet Epic, har vært en av de fremste kritikerne av Apples app-monopol. Selskapet har derfor sagt at de ønsker å lansere en alternativ app-butikk på iOS, noe som nå skal ha blitt mulig etter at EUs Digital Markets Act (DMA) har tvunget Apple til å måtte åpne for tredjeparts app-butikker.

Nå har imidlertid Apple kansellert Epics utviklerkonto, kontoen selskapet hadde tenkt å bruke for å utvikle sin egen app-butikk. Det skriver The Verge.

I en bloggpost skriver Epic Games at de har mottatt et brev fra Apples advokater, der Apple terminerer utviklerkontoen deres med den begrunnelsen at de mener Epic ikke er til å stole på.

De tror rett og slett ikke på Epics forsikringer om at de vil overholde betingelsene i utvikleravtalen.

Raser mot Apple

Kanselleringen av Epics utviklerkonto kommer etter flere år med krangling og rettssaker mellom Epic og Apple.

I 2020 ble Epics Fortnite-spill fjernet fra App Store på iOS etter at Epic omgikk Apples betalingssystem. De bygde sin egen betalingsløsning i spillet, og kunne dermed omgå Apples krav om å betale 30 prosent av inntektene i avgift.

Etter at Apple sa de ville tillate tredjeparts app-butikker i EU, var Epic raskt ute med å annonsere planer om egen app-butikk. Men uten en utviklerkonto, er det heller ikke mulig for Epic å lansere butikken.

En talsperson fra Apple sier til The Verge at "Epics grove brudd på kontraktsmessige forpliktelser overfor Apple", gjorde at retten bestemte at Apple står fritt til å kunne avslutte alle avtaler med Epic eller Epics underselskaper når som helst, og etter Apples eget skjønn.

Epic-sjef Tim Sweeney er rasende etter Apples avgjørelse.

– Dette er et alvorlig brudd på DMA og viser at Apple har ingen intensjon om å tillate virkelig konkurranse på iOS-enheter, skriver Sweeney.

«Dette er et alvorlig brudd på DMA og viser at Apple har ingen intensjon om å tillate virkelig konkurranse på iOS-enheter.»

Apple-sjef viser til kritikk

Brevet der Apple avslutter Epics utviklerkonto kommer etter en e-postutveksling mellom Apples Phil Schiller og Epic-sjef Tim Sweeny, som Epic har publisert på sine nettsider.

I en e-post tar Schiller kontakt med Sweeney for å få en skriftlig bekreftelse på at Epic vil overholde sine forpliktelser. Han var bekymret over kritikk Sweeney hadde kommet med offentlig mot Apples planer om å overholde DMA, og kontraktsbruddet fra 2020 som førte til at Fortnite ble fjernet fra App Store.

– Din fargerike kritikk av vår plan om å overholde DMA, sammen med Epics tidligere praksis med å med vilje bryte med vilkår i kontrakten dere er uenige i, tyder sterkt på at Epic Sweden ikke har noen intensjon om å følge reglene, skriver Schiller.

Epic-sjefen svarte Schiller og bekreftet at spillselskapet ville respektere alle vilkår i avtalene med Apple.

Det var åpenbart ikke nok, for noen dager senere kom brevet fra Apples advokater med beskjed om at Epics utviklerkonto blir avsluttet.

"Ikke til å stole på"

– Mr. Sweeneys respons på forespørselen var utilstrekkelig og ikke troverdig. Det kokte ned til "stol på oss". Historien viser imidlertid at Epic ikke er til å stole på, skriver advokaten i brevet.

Tim Sweeney skriver i sin bloggpost at det at Apple kan kaste ut tredjeparts app-butikker fra iOS helt etter eget ønske, gjør at ingen utviklere med fornuften i behold vil være villig til å bruke slike app-butikker.

– De underminerer vår mulighet til å være en levedyktig konkurrent, og de viser andre utviklere hva som skjer når du prøver å konkurrere med Apple eller er kritisk til selskapets urettferdige praksis.