Mister tilgang til alternative app-butikker hvis du reiser for langt

iOS versjon 17.4 har fått støtte for alternative app-butikker i EU, men Apple vil at du skal holde deg i EU hvis du vil ha oppdateringer.

Apple har måttet åpne for alternative app-butikker i EU. 📸: NTB/AP Photo/Patrick Semansky
Apple har måttet åpne for alternative app-butikker i EU. 📸: NTB/AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

Apple har kjempet med nebb og klør mot EU som har krevd at selskapet åpner for muligheten for andre app-butikker enn Apples egen på iOS.

Nå har iOS 17.4 kommet, og dette er den første iOS-versjonen som er laget for å tilfredsstille kravene i EUs Digital Markets Act (DMA). Det skriver 9To5Mac.

Muligheten for å kunne installere apper fra alternative app-butikker er imidlertid begrenset til brukere som befinner seg innenfor EU.

Foreløpig står ikke EØS-land som Norge på listen over land der det vil være mulig å laste ned noe fra andre app-butikker enn Apples egen, men det ventes at Digital Markets Act også vil bli innlemmet i norsk lovgivning etter hvert. Dermed er det grunn til å tro at Apple på sikt vil måtte tilby muligheten for andre app-butikker også i Norge.

Tar fra deg muligheten til oppdateringer

Apple har nå gått ut med detaljer om hvordan de vil oppdage hvorvidt en iPhone eller annen iOS-enhet befinner seg i eller utenfor EU.

Ifølge Apple vil de bruke geolokalisering av enheten din. Denne posisjonssjekken foregår på selve enheten, og den eksakte lokasjonen vil ikke bli delt med Apple.

Alternative app-butikker vil være tilgjengelig så lenge enheten oppdager at du befinner deg i et EU-land, og du vil da kunne laste ned og installere apper fra disse butikkene.

«Hvis du er borte for lenge, vil du miste tilgang til noen funksjoner.»

Det som kanskje er litt overraskende, er at hvis du reiser ut av EU så må du passe på å ikke være for lenge borte. Korte reiser skal gå greit.

– Hvis du er borte for lenge, vil du miste tilgang til noen funksjoner, inkludert å installere nye alternative app-butikker. Apper du har installert fra alternative butikker vil fortsette å fungere, men de kan ikke oppdateres fra butikken du lastet dem ned fra, skriver Apple.

Det er for øvrig verdt å nevne at alternative app-butikker kun gjelder for iPhone – ikke på iPad.