Apple snur: Tillater PWA-er i Europa, men låses til Webkit

Tillater PWA-er, men nekter å kjøre "Home Screen"-apper med alternative nettlesermotorer.

Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av iPhone 14 Pro høsten 2022. 📸: NTB / AFP / Justin Sullivan
Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av iPhone 14 Pro høsten 2022. 📸: NTB / AFP / Justin Sullivan Vis mer

For noen uker siden sa Apple at de på grunn av endringer for å tilpasse seg EUs Digital Market Act (DMA) ikke lenger ville støtte PWA-er i EU. Det kunne bety at det også på sikt kunne spøke for PWA-er i Norge.

Nå melder The Register at Apple snur:

– Vi har mottatt forespørsler om å fortsette å tilby støtte for Home Screen-web-apper i iOS. Derfor vil vi fortsette å tilby den eksisterende muligheten for Home Screen-web-apper i EU, skriver Apple i en oppdatering fredag.

Vil bruke WebKit

Den opprinnelige beslutningen om å slutte å støtte PWA-er – eller Home Screen-apper som Apple kaller dem – kom som en del av tilpasningene Apple gjør for å tillate at nettlesere bruker andre nettlesermotorer enn WebKit i EU.

Apple hevder at det å tillate PWA-er som baserer seg på andre nettlesermotorer vil gå ut over sikkerhet og personvern. For å gjøre dette på en sikker måte vil det ifølge Apple være nødvendig å bygge en helt ny integrasjonsarkitektur som ikke eksisterer i iOS i dag.

Når Apple nå snur, så er det fordi apper som legges til på hjemmeskjermen som PWA-er ikke vil kjøre alternative nettlesermotorer.

– Støtten betyr at Home Screen web-apper vil fortsette å bli bygget direkte på WebKit og dens sikkerhetsarkitektur, og være i tråd med sikkerhets- og personvernmodellen til native-apper i iOS, skriver Apple.

– Trist

Selv om mange utviklere jubler i sosiale medier over at de kan fortsette med PWA-er som før, er det også mange som er kritiske.

– Litt trist at vi fortsatt er låst til Safari for PWA-er, skriver Stephan Meijer på X.

På Reddit påpeker flere utviklere at de er skeptiske til Apples valg om å fortsatt kjøre PWA-er kun med WebKit, og lurer på om EU kommer til å godta det.

– PWA-er kan fortsatt bare kjøre på WebKit. Vi har en lang kamp foran oss. Og jeg håper EU har store nok baller til å gå etter Apple, skriver brukeren "anvelo01".