Apple bekrefter at PWA-er dør på iPhone – men bare i Europa

Skylder på endringer de måtte gjøre på grunn av EU.

Apple mener det ville være for vanskelig og tidkrevende å støtte PWA-er i EU på en måte som ivaretar sikkerheten til brukerne godt nok. 📸: NTB/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
Apple mener det ville være for vanskelig og tidkrevende å støtte PWA-er i EU på en måte som ivaretar sikkerheten til brukerne godt nok. 📸: NTB/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP Vis mer

Apple har bekreftet at de ikke vil støtte såkalte "Home Screen-apper" på iOS-enheter i EU-området.

Home Screen-apper omtales ellers som PWA-er (Progressive Web Apps). Dette er en web-app som tilfredsstiller noen krav som gjør at den kan legges til på hjemmeskjermen på mobiltelefonen og se ut og oppføre seg som en native-app når den åpnes, altså uten en synlig nettleser.

Den nyeste betaversjonen av iOS 17.4 inneholder ny kode for å kunne tilfredsstille kravene i EUs Digital Markets Act (DMA), blant annet ved å tillate alternative nettlesermotorer. Endringene har også den uheldige bieffekten at PWA-er ikke lenger vil fungere i EU.

Ettersom DMA også vurderes å innlemmes i EØS-avtalen kan det også spøke for PWA-er her i Norge.

Apple: Ingen bruker det

Det vil fortsatt være mulig for brukere i Europa å legge til PWA-er på hjemmeskjermen, men de vil nå åpnes i nettleseren på vanlig måte i stedet for i sitt eget vindu.

Apple har gjort endringene uten å varsle utviklere, selv om Apple ifølge The Register flere ganger har sagt at web-apper kan være et alternativ til native iOS-apper for de som ikke ønsker å forholde seg til restriksjonene i iOS.

En rekke store apper – der mange også finnes som native-apper – kan installeres som PWAer, for eksempel YouTube, Google Maps, Reddit, Spotify og mange andre.

Apple mener imidlertid at de ikke klarer å ivareta sikkerheten til brukerne ved å tillate "Home Screen" web-apper på iPhone, og skriver:

– Vi forventer at denne endringen vil berøre at lite antall brukere. Vi er imidlertid lei oss for følgene denne endringen kan få for utviklere av Home Screen web-apper og brukerne. Endringene ble gjort som en del av arbeidet for å overholde DMA, skriver Apple.

«Endringene ble gjort som en del av arbeidet for å overholde DMA.»

Ville gått ut over sikkerheten

Apple skriver at iOS tradisjonelt har hatt støtte for PWA-er ved å bygge direkte på WebKit og sikkerhetsarkitekturen i WebKit. Den integrasjonen betyr at PWA-er følger sikkerhets- og personvern-modellen for native-apper på iOS, inkludert isolering av lagring og obligatoriske system-prompts per nettsted for å få tilgang til kamera, mikrofon eller posisjonsdata.

Uten dette vil ondsinnede web-apper kunne lese data fra andre web-apper og uten brukerens tillatelse kunne "stjele" tillatelsene disse har fått for å få tilgang til kamera, mikrofon eller posisjon, skriver Apple.

– Nettlesere vil også kunne installere web-apper på et system uten at brukeren er klar over det eller har gitt tillatelse, hevder Apple.

Apple hevder at de for å kunne ivareta sikkerhets- og personvernkravene som er forbundet med at web-apper kan bruke alternative nettlesermotorer, så ville de ha måttet bygge en helt ny integrasjonsarkitektur som ikke eksisterer i iOS i dag.

– Det var ikke praktisk å gjøre gitt de andre kravene i DMA, og hvor lite Home Screen web-apper brukes. Så for å tilfredsstille kravene i DMA, var vi nødt til å fjerne Home Screen web-apps-funksjonaliteten i EU.

Epic: – Apple lyver

Til tross for at Apple mener få bruker PWA-er, så har avgjørelsen skapt oppstandelse blant mange utviklere. Flere har ifølge The Register rapportert om apper som ikke lenger fungerer som de skal, eller der endringene går ut over funksjonaliteten.

Epic Games-sjef Tim Sweeney har tidligere vært i søksmål mot Apple, og mener Apples beslutning er kritikkverdig:

– Mer ondsinnet "compliance" og løgner fra Apple. Denne gangen med uriktige påstander om at Safari er den eneste nettleseren du kan stole på – for å ta knekken på web-apper, som de sa i Epic mot Apple-rettssaken var et godt alternativ til native-apper, skriver Sweeney.