Adobe XD skal dø – og dermed får Figma «monopol» selv uten oppkjøp

– Vi investerer ikke i pågående utvikling eller leverer nye funksjoner i produktet, sier Adobe.

Figma skulle kjøpes opp av Adobe, og myndigheter frykta monopol. Nå skal Adobe XD dø, og dermed kan frykten gå i oppfyllelse uansett. 📸: <a href="https://unsplash.com/@olafval?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Olaf Val</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/person-holding-black-and-white-ceramic-mug-UTk9cXzYWAg?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>
Figma skulle kjøpes opp av Adobe, og myndigheter frykta monopol. Nå skal Adobe XD dø, og dermed kan frykten gå i oppfyllelse uansett. 📸: Olaf Val / Unsplash Vis mer

I 2022 fortalte Adobe at de ville kjøpe opp Figma – verktøyet mange designere og utviklere bruker for å skissere løsningene sine.

Også Adobe lager et slikt verktøy, XD, og i 2023 ble det klart at EU-kommisjonen stanser oppkjøpet, fordi de frykta at det ødela for konkurransen til slike verktøy – altså at Figma i Adobes hender kunne få en monopolstilling.

Den frykten kan gå i oppfyllelse selv uten oppkjøpet. For nå melder The Register at Adobe ikke har noen planer om å videreutvikle XD-verktøyet sitt.

Står på nettsidene

"Vi minner om at Adobe XD fortsatt er i vedlikeholdsmodus. Det betyr at vi ikke investerer i pågående utvikling eller leverer nye funksjoner i produktet" skriver Adobe på XD sine norske nettsider.

"Vi vil fortsette å støtte eksisterende kunder ved å løse feil og oppdatere eventuelle sikkerhets- eller personvernbehov i vedlikeholdsmodus."

Dette skal visstnok ha stått der helt siden mai i fjor, kanskje i påvente av Figma-oppkjøpet.

Overfor The Register bekrefter Adobe at XD ikke utvikles videre, men altså er i "maintenance mode". Og anonyme kilder forteller dem at Adobe har lagt ned teamet som utviklet produktet.

"De har monopol"

– Adobe trakk tilbake investeringene i XD flere år før det ble inngått en avtale med Figma. Det selges ikke lenger som en separat applikasjon til nye kunder, og Adobe har ingen planer om å videreinvestere i produktet, sier en av de anonyme kildene til The Register.

Dermed blir altså frykten for manglende konkurranse mellom XD og Figma en sannhet selv uten oppkjøpet.

– Jeg tror det er topp å være Figma, de har monopol innen UX-nisjen, sier en kilde til nettavisa.

Det skal sies at det finnes mange andre slike verktøy der ute, som Sketch og InVision, men de har foreløpig ikke har hatt like mange brukere som XD og Figma.