- Synd å være konsulent som sin første jobb

Ukas Koder Rafael Winterhalter står bak Byte Buddy, med 20 millioner nedlastinger i måneden, og er glad han ikke starta som konsulent.

Rafael Winterhalter er utvikler i Scienta, men også aktiv på Java-fronten med blant annet Byte Buddy og Javazone. 📸: Privat
Rafael Winterhalter er utvikler i Scienta, men også aktiv på Java-fronten med blant annet Byte Buddy og Javazone. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Storbroren min var veldig glad i programmering, og prøvde å lære meg Turbo Pascal rimelig tidlig. Jeg hata det først og satt lite på dataen, helt til en del av mine venner begynte å spille og jeg ville være med. Slik ble det en del Counter-Strike på meg.

Min klan om tiden trengte en webside, og så kopierte jeg bare sida til en annen gruppe og byttet ut farger, tekster og bilder og lærte meg HTML. Senere skulle vi gjerne ha en gjestebok og så videre, slik at jeg lærte meg PHP for å få det til.

Til slutt ville jeg også lage egne kart og utvide selve spillet med nye våpen og funksjonalitet, slik at jeg måtte lære meg C. Etterhvert brukte jeg så mye tid på det at jeg sluttet med klanen og ble hobbyprogrammerer i stedet.

Alt jeg lagde i den tiden stjal jeg i stor grad fra andre, men jeg fikk lest mye kode som mer erfarne folk skrev, og jeg føler at jeg lærte utrolig mye av det.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Akkurat nå er jeg på ferie og sitter på hytta. Jeg har likevel med dataen, og sitter med maskinen nesten hver kveld etter at barnet har lagt seg.

«Jeg er oppriktig glad i å programmere.»

Jeg er oppriktig glad i å programmere, og bruker dette for både stimulering og avslapping, som når andre løser Sudoko eller spiller sjakk. Det har bare blitt sånn for meg.

I hverdagslivet er jeg konsulent i Scienta og jobber med Skatteetatens løsning for Norges skatteoppgjør, som er skrevet i Java og en god del SQL og noen PL/SQL. I den sammenhengen jobber jeg mye med det tekniske, og prøver å stabilisere og forbedre ytelse og robusthet av løsningen ved siden av det domenefaglige.

Her sitter utvikleren Rafael Winterhalter i Scienta. 📸: Privat
Her sitter utvikleren Rafael Winterhalter i Scienta. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg er heldig med mitt oppdrag i Skatteetaten, hvor vi teknologer får jobbe forholdsvis fritt.

Vi har selvfølgelig viktige frister – folk er lite glad i å vente lengre for å få tilbakebetalt sine skattepenger. Derfor må noen leveranser prioriteres. Men ellers føler jeg at vi ofte følger opp konkrete behov, så jeg kan ikke skissere en typisk uke.

Det kan være at jeg sitter en hel sprint med å slette teknisk gjeld uten å ha mange møter, mens jeg har mange møter uken etterpå når det kreves ny funksjonalitet i en applikasjon.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg prøver å se litt mer bort fra "spennende" teknologi i det siste, og satser heller på å (for-)bli ekspert i de områdene jeg allerede er god i, som i stor grad er Java, JVM-en og også endel database og nettverk.

Jeg er rimelig aktiv i open source-miljøet, og bidrar til og med med kode til OpenJDK-prosjektet, som lager selve Java Virtual Machine (JVM) vi alle bruker. Jeg lærer fortsatt noe nytt om Java hver uke, og synes det er spennende å bli kjent med en teknologi i så detaljert grad. Jeg føler også at jeg har blitt veldig effektiv til å bruke JVM-en, som er ganske universalt egnet for å løse de fleste problemer.

"Kafebaren er mitt fluktkontor, om jeg vil jobbe i fred en travel dag" forteller Rafaen Winterhalter i Scienta, som for tida er konsulent hos Skatteetaten. 📸: Privat
"Kafebaren er mitt fluktkontor, om jeg vil jobbe i fred en travel dag" forteller Rafaen Winterhalter i Scienta, som for tida er konsulent hos Skatteetaten. 📸: Privat Vis mer

For det øvrige bruker jeg C, som er spennende på en god og en dårlig måte, om jeg trenger å jobbe mer spesialisert mot en kernel eller på motsiden. Også gjerne Excel, om det er en enkel "engangs-jobb" som skal løses raskt.

Når jeg begynte å programmere var jeg ganske hekta på å følge opp nye språk og rammeverk, men jeg følte til slutt at det var rimelig lite av det som jeg har lært meg som ble igjen etter at jeg byttet til neste trend.

Jeg følger selvfølgelig fortsatt med, men jeg har stor tro på Java som språk og plattform, og ser foreløpig ingen grunn til å lære meg noe annet i stor dybde, men heller fortsetter å utvide min dybdekompetanse.

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg har laget og vedlikeholder et open source-bibliotek for kodegenerering og manipulering på JVM-en, som heter Byte Buddy. Dette er nok min største oppnåelse som programmerer, og jeg er selvfølgelig stolt over det.

Biblioteket har blitt et standardverktøy som mange kjenner, og som i snitt blir lastet ned over 20 millioner ganger hver måned. Når jeg drar på fagkonferanser kjenner folk meg for dette. Det føles veldig spesielt når jeg reiser til et annet land jeg har aldri vært i, og møter mennesker som jobber fulltid med noe som jeg har skapt.

«Byte Buddy blir i snitt lastet ned over 20 millioner ganger hver måned.»

Ellers er jeg egentlig stolt av alt jeg har brukt mye energi på, også en god del av mine kundeprosjekter.

For tre år siden hjalp jeg for eksempel en tysk startup med å bygge opp performance-monitoren Instana. På den tiden jobbet det seks stykker der, og vi jobbet dag og natt for å få verktøyet til å bli pålitelig og effektivt. I dag har de vokst til 200 medarbeidere, har fått hundrevis av kunder og løsningen framstår som innovativ også i sammenligning med de store amerikanske APM-verktøyene.

Men jeg er like stolt over det jeg har fått til med mitt team i Skatteetaten, og med andre kunder før det. Å lage noe som gjør en viktig jobb og som fungerer godt i mange år, det er akkurat det jeg synes er morsomt med yrket mitt.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Vi utviklere stiller ofte spørsmålet "hva som er best" eller "hvem som er best", men så lenge man gjør jobben sin med disiplin og fokus på kvalitet spiller det egentlig ingen rolle om man lager noe i Scala eller i BASIC.

Det er mye meninger og følelser i programmering, og det er viktig å lære seg at det ikke er det det kommer an på. Alle veier fører til Rom; det er bare å gå.

På slutten av dagen er software-utvikling også bare en jobb, som alle andre.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Jeg har ikke truffet alle norske utviklere selvfølgelig, og de jeg kjenner jobber mest i Oslo-området, så jeg kan ikke snakke for alle og alt.

Men jeg har endel erfaring med å jobbe med utenlandske kunder på grunn av mitt arbeid med Byte Buddy og JVM-en, som fører til endel internasjonal etterspørsel etter min nisjeekspertise. I tillegg er jeg tysk, og har jobbet som utvikler der før jeg kom til Norge.

Det er mye konsulentvirksomhet i Oslo, og jeg synes det er synd at unge jenter og gutter blir rekruttert fra skolen for å jobbe som fulltidsutleid konsulent i sin første jobb. Jeg husker ofte hvor heldig jeg var med min første jobb i et produktfirma, hvor mine kolleger tok seg mye tid til å forklare meg "hva en Maven er" og så videre. Jeg synes det er synd når noen må lære seg alt under tids- og faktureringspress.

«Det er synd at unge jenter og gutter blir rekruttert som fulltidsutleid konsulent i sin første jobb.»

Vi er veldig heldige i vår bransje, at det finnes så få av oss teknologer at kunder aksepterer mye bare for å få tak i noen. Men vi burde alltid huske at det er noen som tar regningen for ineffektivitet og "lek og læring på jobb". Vi kan gjøre mye bedre. I tillegg er det ofte Staten som er kunde i Oslo, og dermed betaler resten av samfunnet.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg er småbarnsfar, og føler ofte at bare det er mer enn en fulltidsjobb ved siden av den jeg egentlig har. Med min tredje jobb, som open source-maintainer, er det dessverre lite tid igjen.

Jeg har en sykkel et sted som jeg pleide å kjøre noen mil, men det må ha vært i et tidligere liv, for hvem har tid til sånt?

En gang i uka engasjerer jeg meg i den norske brukerforeningen for Java-utviklere, javaBin, hvor jeg er med i å organisere den årlige konferansen JavaZone. Jeg leder programkomiteen, og er opptatt av at konferansen skal gi en plattform til Norske teknologer og arbeidet som skjer her i landet, til tross for at størrelsen tiltrekker mange gode forslag fra utlandet også. Jeg føler at vi har funnet en god balanse, og det er veldig gøy å jobbe med de mange andre som engasjerer seg i javaBin.

Ikke minst er det en god grunn til å komme seg ut en gang i uka, for å ta en øl med mennesker som har blitt gode venner.