Norske Jan-Erik jobber i GoDaddy

Jobben til Jan-Erik Carlsen har 19 millioner kunder og 50.000 servere. Nå skal han få alt over til Amazon - fra hjemmekontoret i Norge.

Jan-Erik Carlsen fikk seg jobb i GoDaddy da han bodde i USA. Men han har fortsatt fra hjemmekontor etter at han flytta tilbake til Norge. 📸: Privat
Jan-Erik Carlsen fikk seg jobb i GoDaddy da han bodde i USA. Men han har fortsatt fra hjemmekontor etter at han flytta tilbake til Norge. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg startet med koding først da jeg startet å studere på NTNU i Trondheim.

Da jeg begynte å jobbe etter studiene gikk jeg konsulent-veien, og startet som Java-utvikler i TietoEnator.

Et av mine første prosjekter var for FAST Search and Transfer, hvor vi utviklet en musikkstrømmetjeneste (Ezmo) som var en slags tidlig Spotify-konkurrent. Dessverre ble ikke Ezmo den suksessen man kunne håpe på, men jeg fikk jobbe med veldig flinke folk og lærte masse.

Deretter jobbet jeg åtte år i Capgemini, som utvikler og etterhvert også forskjellige roller innenfor arkitektur og ledelse. Også i Capgemini-tiden var jeg heldig og fikk jobbe med haugevis av dyktige folk, i prosjekter for blant annet NAV, Skatteetaten og SpareBank1.

I 2015 flyttet jeg med familien til Arizona i USA, siden kona hadde fått tilbud om en postdoc-stilling på Arizona State University. Da vi kom dit, søkte jeg og fikk jobb som utvikler hos GoDaddy på hovedkontoret deres i Arizona.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg er ansatt som Senior Software Engineer i CTO Office i avdelingen Platform and Infrastructure, og akkurat nå jobber jeg med å flytte GoDaddy ut i skyen til Amazon Web Services (AWS).

GoDaddy har hatt USA som sitt hovedmarked siden oppstarten i 1997, men de siste fem årene har man satset mer på markeder globalt. Det har vært gjort flere oppkjøp i Europa og Asia, og i 2018 kjøpte GoDaddy også opp norske Webhuset som holder til i Bergen!

Denne internasjonale satsingen tvang fram et valg - skulle man fortsette å bygge ut nye datasentre i forskjellige deler av verden, eller migrere til public cloud? I 2018 tok GoDaddy beslutningen om å gå "all in" på AWS.

Fra dette hjemmekontoret i Oslo jobber Jan-Erik Carlsen for det amerikanske selskapet GoDaddy. 📸: Privat
Fra dette hjemmekontoret i Oslo jobber Jan-Erik Carlsen for det amerikanske selskapet GoDaddy. 📸: Privat Vis mer

Det at ting skjer i stor skala er en av de tingene som er morsomt med å jobbe i GoDaddy:

  • Vi har mer enn 19 millioner kunder verden over, og store deler av internett-trafikken flyter gjennom våre DNS-servere.
  • Vi kontrollerer mer enn 75 millioner domener, i tillegg til at vi har produkter som webhosting, nettsidebyggere, SSL-sertifikater og hundrevis av andre produkter for.
  • For å kjøre disse produktene har vi mer enn 50.000 servere i over 20 datasentre i forskjellige deler av verden, hvor de fleste applikasjonene skal migreres eller skrives om til å kjøre på AWS i løpet av de neste årene.

Rollen til teamet mitt er å lage verktøystøtte slik at de rundt 200 produkt- og utviklingsteamene i GoDaddy får en enklest mulig reise for å komme seg over på AWS. Hver produktteam får sitt eget sett med kontoer, slik at teamene kan operere mest mulig autonomt og ikke risikere å stikke kjepper i hjulene for andre.

«Vi administrerer nå omtrent 500 AWS-kontoer, og vi skal opp mot 1.000 i løpet av de neste årene.»

Vi administrerer nå omtrent 500 AWS-kontoer, og vi skal opp mot 1.000 i løpet av de neste årene. Vi har utviklet interne API-er og selvbetjeningsløsninger slik at alle AWS-kontoene blir satt opp med fellesfunksjonalitet som sikkerhet, nettverk, logging, monitorering og varsling på en enhetlig måte.

Oppdateringer på fellesfunksjonalitet rulles ut daglig til alle kontoene slik at vi vet at alle kjører på siste versjon. Det ble holdt en presentasjon om dette arbeidet på re:Invent i 2019.

Utviklingsmessig går det i forskjellige språk avhengig av oppgavene som skal løses. Aller mest går det i Linux og Docker med Python, som er veldig godt integrert med økosystemet rundt automatisering av AWS, samt at det finnes god nok verktøystøtte for automatisert analyse og testing. Vi bruker også Python for det meste av Lambda-funksjoner og API-er vi skriver for AWS-plattformen.

"Foto av utsiden av GoDaddy-kontoret i Arizona" forteller Jan-Erik Carlsen. 📸: GoDaddy
"Foto av utsiden av GoDaddy-kontoret i Arizona" forteller Jan-Erik Carlsen. 📸: GoDaddy Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg har fast hjemmekontor fra Norge, og resten av teamet mitt er lokalisert forskjellige steder i USA.

Normalt deler jeg dagen opp i to deler: På dagtid jobber jeg fra ungene er ute av døren, til rundt kl 16, helst avbrutt av en treningsøkt midt på dagen. På ettermiddagen setter jeg av et par timer til et standup-møte med teamet klokka 18:30 og eventuelle andre avklaringer ved behov.

Det er utfordrende å jobbe på tvers av tidssoner, men et par timer overlapp mellom skiftene hjelper veldig.

Kulturen i firmaet er heldigvis remote-vennlig og uformell. Antall møter er minimert til det helt nødvendige, og for de møtene som settes opp, har man alltid en Zoom-link i tilfelle noen ikke er tilstede fysisk. Samarbeid og kommunikasjon skjer i stor grad asynkront over Slack eller i GitHub.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Jeg har lyst til å lære meg Golang, og venter på en mulighet til å teste dette ut på et prosjekt i fremtiden.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg bruker VS Code for koding og iTerm2 med custom fargetema for kommandolinje-oppgaver.

Pyenv er praktisk for å kunne kjøre mange forskjellige Python-versjoner ved siden av hverandre, og aws-cli er et must for å jobbe med AWS fra kommandolinjen.

Jeg jobber endel med bygg og deploy, og selv om Jenkins fremdeles er arbeidshesten, har jeg også blitt mer og mer glad i GitHub Actions i det siste.

"Sklien fra 2. etasje ned til kantinen på GoDaddy-kontoret i Arizona" forteller Jan-Erik Carlsen.📸: Privat
"Sklien fra 2. etasje ned til kantinen på GoDaddy-kontoret i Arizona" forteller Jan-Erik Carlsen.📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

I GoDaddy driver vi devops etter prinsippet "You build it, you run it". Da er det ikke alltid like morsomt å være on-call hvis alarmen går midt i fredagstacoen.

På den andre siden er on-call-kulturen en særdeles effektiv motivasjon til å lage robuste og tilgjengelige systemer.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Jeg synes norske utviklere er veldig flinke allerede! Hvis jeg skal oppfordre til noe, måtte det være at flere kunne tatt sjansen på å jobbe en periode i utlandet, hvis de har mulighet og motivasjon til det.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

På fritiden bruker jeg mye tid sammen med familien og mine tre gutter på 5, 7 og 9 år.

I disse koronatider har har jeg dratt med meg ungene på mange turer med bål og primus rundt omkring i Oslo-marka, noe som har vært en fin avveksling fra et folksomt hjemmekontor.

Ellers forsøker jeg å komme meg ut på sykkeltur og løpetur rundt i Oslo-området så ofte jeg kan.