- Litt mer støy når 8-åringen vil ha skole­hjelp og tvillingene løper brakke­syke rundt

Men Ukas Koder Thomas Kalve i Bouvet trives på hjemmekontoret.

Thomas Kalve er utvikler i Bouvet Stavanger, men trives minst like godt ute i det fri. 📸: Privat
Thomas Kalve er utvikler i Bouvet Stavanger, men trives minst like godt ute i det fri. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg begynte med koding på familiens Commodore 64 da jeg var rundt 6-7 år, og da var det først veldig enkelt:

10 INPUT "HVA HETER DU?"; A$
20 PRINT "DU ER TEIT," A$
RUN

En fetter hadde vist meg at han gjorde en Commodore 64 om til et diskotek veldig enkelt med POKE 53280 og 53281 og et par random-tall. Etter det var jeg frelst.

Jeg pløyde gjennom pappas og onklers bøker om BASIC-programming for C64, og skrev av programmer på hundrevis av linjer kode uten å egentlig forstå hva de betød - før jeg begynte å endre en linje her og der for å finne ut hva som endret seg.

Det ble også mange timer på gulvet med rutepapir for å tegne sprites og regne om til DATA-linjer.

Etterhvert ble det Turbo Pascal og QBasic på PC, og jeg fikk lære litt Visual Basic da jeg hadde arbeidsuke hos Telenor på ungdomsskolen.

Fra internett kom i hus på midten av 90-tallet gikk det mest i HTML og etterhvert PHP og Python på hobbyprosjekter.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Nå jobber jeg med et produkt for en kunde innen helsesektoren.

I korte trekk er det en webapplikasjon der man kan hente simuleringsscenarier for opplæring og trening av helsepersonell på skoler og sykehus. Applikasjonen vi lager integreres med og leverer innhold til blant annet nettbrett som styrer simuleringer på treningsdukker og liknende. Det er veldig givende å jobbe med et system vi vet er med å redde liv.

Selve applikasjonen består av en React-frontend i Typescript, og en ASP.NET Core-backend i C#. Vi bruker den norske innholdsplatformen sanity.io for å lagre alt av innhold, mens brukerprofiler, abonnementer og slikt har vi kål på i en Azure SQL-database.

Jeg er dev team lead og tech lead for dette prosjektet, og har mange dyktige folk med på laget.

- Hjemmekontorpulten min, med Nerf-pistol så jeg kan jage bort ungene når jeg er i møte, forteller Thomas Kalve. 📸: Privat
- Hjemmekontorpulten min, med Nerf-pistol så jeg kan jage bort ungene når jeg er i møte, forteller Thomas Kalve. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg nå? ☕

Teamet mitt består av utviklere og testere både fra Bouvet og andre selskaper, og designere, produkteier og prosjektleder befinner seg hos kunden. Vi er derfor godt vant til å ha alle møter over Teams fra før.

Vi begynner dagen med standup klokken 9, og har små og store møter over video i løpet av dagen for avklaringer og brainstorming.

«Blir det litt ineffektivt på dagtid, fortsetter jeg når ungene er i seng.»

Med langt pendlervei har jeg nytt godt av enkeltdager på hjemmekontor før, så forskjellen ble ikke veldig stor da vi gikk over til 100 prosent hjemmekontor for noen uker siden.

Mer tid hjemme er nesten bare positivt for min del. Det blir litt mer støy rundt en når 8-åringen vil ha hjelp med skolearbeidet og tvillingene på 2 år løper brakkesyke rundt i huset, men det går bra. Blir det litt ineffektivt på dagtid, fortsetter jeg når ungene er i seng.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Dette prosjektet er det første React-prosjektet jeg jobber med, og for meg en spennende omstilling fra ASP.NET MVC med jQuery og Bootstrap til mer moderne teknologier.

Jeg kan godt tenke meg å lære mer moderne frontend-utvikling, både med og uten de store rammeverkene.

Det hadde også vært spennende å gjort noe helt annet enn C# og ASP.NET i backend på et prosjekt.

- Resten av kjellerstua der jeg har hjemmekontor, forteller Thomas Kalve. 📸: Privat
- Resten av kjellerstua der jeg har hjemmekontor, forteller Thomas Kalve. 📸: Privat Vis mer

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg bruker Visual Studio Code med få tillegg - noen for å jobbe mot Azure, og Prettier som gjør koden min mer konsistent.

Jeg har stort sett alltid brukt Git i terminalen, men nå bytter jeg mye mellom terminalen og VS Code sitt grensesnitt.

Jeg foretrekker Azure DevOps for bygg og deploy, og hoster også nesten alt jeg tar i i Azure.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg trives langt bedre når jeg får drive med koding enn når dagene går med på møter og holde styr på oppgaver.

Tidligere gruet jeg meg til alle presentasjoner jeg måtte holde og møter jeg måtte lede. Jeg har begynt å bevege meg mer og mer utenfor komfortsonen, og merker at det koster meg mindre og mindre å skulle presentere noe.

Jeg jobbet et par år med navigasjonssystemer for supply-båter og andre store skip. Det var til tider svært utfordrende å jobbe i C++ med sensordata i sanntid og matematiske beregninger. Det var første gang i utviklerkarrieren min at jeg følte jeg hadde gått glipp av noe ved å ikke studere, ikke minst skrantet det på fysikken.

Det ble mange kjekke reiser for å debugge på luksusyachter i den perioden, men jeg foretrekker en bedre balanse mellom faglige utfordringer og mestringsfølelse enn jeg hadde da.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Vi som utviklere bør bli flinkere til å ta ansvar for kvalitet og sikkerhet i det vi leverer.

Dersom kunden eller prosjektlederen sier det ikke er tid eller penger til å gjøre det skikkelig, bør utviklerne stå på sitt fremfor å bare levere det kunden ber om.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg er speiderleder i speidergruppa til sønnen min, og jeg er koordinator for den lokale kodeklubben. Dette går det mye tid med til, både underveis og i form av planlegging.

De siste årene har jeg vært ansvarlig for å filme og strømme norske mesterskap i undervannsrugby og fridykking. Det involverer å dra med seg mye utstyr på tog og fly, og mange timer foran skjermene i en svømmehall en del helger i året.

Jeg har utviklet noen verktøy for å få det til å fungere godt med få folk og enkelt utstyr. Blant annet har jeg laget ny tidtaker som gjør at kampklokka og poengene kan vises på livestrømmen uten manuell oppdatering. I disse tider er det mange avlyste idrettsarrangement, og da bruker jeg en del tid på å forbedre løsningen til neste sesong.

Jeg liker også godt å være i friluft alene eller med familien, og skulle ønske jeg var flinkere til å prioritere det. Vi er nok ganske gjennomsnittlige turmennesker, men jeg håper å kunne dra på lengre turer i den norske naturen når de minste barna blir store nok.