Leif (27) sa opp jobben og koder fra campingbil i Sentral-Amerika

- Fått mye bedre balanse mellom jobb og fritid, forteller Ukas Koder og frilanser Leif Riksheim.

Leif Riksheim hadde en fin jobb som utvikler i Norge, men valgte å følge drømmen om å flytte til Sentral-Amerika. 📸: Privat
Leif Riksheim hadde en fin jobb som utvikler i Norge, men valgte å følge drømmen om å flytte til Sentral-Amerika. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Fra tidlig av var jeg veldig fascinert av «hacking» og «cracking». Jeg husker onkelen min ga meg en chippa PS2, så jeg kunne laste ned spill og brenne det på CD-ROMs. Han viste meg hvordan å laste ned ting fra DC++, og jeg tror det startet interessen min for datamaskiner og alle tingene man kunne gjøre med dem.

Den første koden jeg kan huske å ha skrevet var et batch script forkledd som et Internet Exporer-ikon på skole-PC-ene.

Det ville åpne noen lugubre sider for deretter å skru av og på datamaskinen, for så å gjøre dette på repeat til noen fant ut hvordan å få scriptet til å slutte å kjøre.

Jeg husker også at jeg fant ut hvordan å få opp aktive cookies ved å skrive noe Javascript-kode i adressefeltet i browseren. Jeg rakk å skrive opp lærerens password token på en lapp mens hun var ute, for så å sette den som min egen token og slette alt fraværet mitt i et system som den gang het Fronter.

Selv om det først ble brukt til rampestreker tror jeg at det gjorde meg veldig nysgjerrig på hvordan computere fungerte og fascinert av at det lå en slags skjult magi bak alt det jeg så visuelt på skjermen.

- For tida bor jeg i et øko-prosjekt i Nicaragua kalt InanItah, forteller Leif Riksheim. 📸: Privat
- For tida bor jeg i et øko-prosjekt i Nicaragua kalt InanItah, forteller Leif Riksheim. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg ble nettopp ferdig med et veldig gøy prosjekt for Aprila Bank. De trengte et nytt designsystem som kunne brukes av utviklere sine på tvers av team for å effektivisere frontendutviklingen og sørge for et likt uttrykk på alle applikasjoner.

Vanligvis ville jeg nok kanskje ha anbefalt å bygge designsystemet i Vue eller React, men Aprila ønsket seg et designsystem som ikke ville binde dem til en spesifikk teknologi, og som ville være mulig å bruke på tvers av tekniske rigger.

Med web components var det mulig for oss å distribuere et sentralisert designsystem som fungerer uavhengig av hvilket frontend-rammeverk som blir brukt. Alle komponentene er også tilgjengelige som rene CSS-klasser dersom man har behov for en spesiell type oppførsel som ikke er støttet av web komponentene.

Selv om det ikke er like enkelt å jobbe med som et moderne frontend-rammeverk, har det vært enormt lærerikt. Jeg har fått en mye større forståelse for DOM-en, og jeg er veldig glad i ideen om rammeverk-agnostiske designsystem.

Neste prosjekt nå blir å lage noen kunstinstallasjoner for en festival i Costa Rica. Jeg har fått kjøpt inn en Rasberry Pi 4, noen wifi-microcontrollere og LED strips, så jeg gleder meg masse til å eksperimentere og leke med nye leketøy!

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg bor i en campervan og jobber remote fra Sentral-Amerika, så en typisk arbeidshverdag varierer veldig.

«Jeg bor i en campervan og jobber remote fra Sentral-Amerika, så en typisk arbeidshverdag varierer veldig.»

For tiden bor jeg i et øko-prosjekt i Nicaragua kalt InanItah, så en typisk arbeidshverdag nå består i alt fra å høste bananer og papaya, luke i hagen til å utvikle designsystem på Mac-en min.

Når jeg har utviklingsprosjekter er det ofte et videomøte tidlig om morgenen slik at jeg rekker Norge før de går hjem fra jobb. Da får jeg oversikt over hva som trengs å gjøres den dagen og kan egentlig bare jobbe fokusert gjennom hele dagen, før jeg mot slutten skriver en oppsummering av hva som er gjort på Slack.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

I 2020 har jeg satt som mål å utvikle meg mer på den kreative siden, så jeg vil gjerne eksperimentere mer med biblioteker som P5.js og Three.js, 3D-modellering og hardware som Arduinos, mikrokontrollere og sensorer.

Utover det forsøker jeg å holde meg oppdatert på hva som beveger seg på webben som nye browser-API-er og Javascript-syntaks.

- Én ting de fleste utviklere bør bli bedre på er å bruke penn og papir og få oversikt over problemet man forsøker å løse først, mener Erik Riksheim. 📸: Privat
- Én ting de fleste utviklere bør bli bedre på er å bruke penn og papir og få oversikt over problemet man forsøker å løse først, mener Erik Riksheim. 📸: Privat Vis mer

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

  • Netlify er gull verdt og har gjort hverdagen min så mye lettere.
  • Slack som kommunikasjonsverktøy, spesielt for en som jobber remote.
  • Spotify og Soundcloud for musikk mens jeg arbeider.
  • VSCode er klart favoritten av kodeeditorer.
  • Spectacle for å resize vinduer.
  • Dato av Sindre Sorhus for å holde oversikt over tidssoner.
  • Chrome er av en eller annen grunn fortsatt browseren jeg bruker, selv om jeg gjerne skulle likt å bruke Firefox.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Oppdatere gamle Wordpress-løsninger. Jobbe i Episerver eller Joomla.

Generelt jobbe i integrerte CMS-systemer og ting som gjør at jeg føler meg begrenset i måten jeg kan strukturere koden min.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Norske utviklere er generelt utrolig dyktige sammenlignet med mange andre steder i verden.

«Jeg tror én ting de fleste utviklere bør bli bedre på er å bruke penn og papir.»

Men jeg tror én ting de fleste utviklere bør bli bedre på er å bruke penn og papir og få oversikt over problemet man forsøker å løse først.

Min erfaring er at utviklere elsker å bygge ting og ofte vil begynne å kode så fort som mulig, men jeg har personlig brent meg på at jeg ikke alltid har det komplette bildet av hva jeg skal bygge før jeg begynner å bygge det.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg elsker å tegne og spille gitar. Etter jeg sa opp jobben min i Netlife Design og flyttet til Sentral-Amerika har jeg fått en mye bedre balanse mellom jobb og fritid. Det er jeg veldig takknemlig for.

Jeg tror også at jeg blir en bedre utvikler av å ha mer tid til egne prosjekter og fordype meg i ting jeg er interessert i. Ellers er jeg veldig glad i å reise, gå turer i skogen, lage mat og spise mat.