- Jeg har blitt veldig glad i Vue

- Mer intuitivt for meg som designer enn React, forteller Ukas Koder og frilanser Elise Jakobsen.

- Jeg har en greie for planter, og har rundt 100 i den lille loftsleiligheten min, forteller Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt. 📸: Privat
- Jeg har en greie for planter, og har rundt 100 i den lille loftsleiligheten min, forteller Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Mitt første møte med koding var gjennom Neopets da jeg var 10-11 år. Jeg husker jeg følte meg sykt rå og pyntet profilen min med font-glow og lignende glorete greier, men jeg skjønte ikke at det jeg drev med hadde noen relasjon til koding utenfor Neopets, og lekte bare med det en kort periode.

Under designutdanningen på KHiO hadde vi et kurs i webdesign der vi brukte Dreamweaver, og jeg syntes det var veldig kult å oppdage hvor enkelt HTML og CSS var. Jeg hadde alltid trodd at koding kun var for de svette nerdene som elsket matte.

Samboeren min, som også er utvikler, oppmuntret meg til å droppe Dreamweaver og heller bruke en enkel kodeeditor. Jeg var heldig som hadde noen i starten som kunne peke meg i riktig retning og hjelpe meg når jeg satt fast. Den største utfordringen er å vite hva man skal google, men når man har bygget opp et grunnleggende vokabular kan man finne ut av det meste.

Jeg fortsatte å spesialisere meg i webdesign gjennom utdanningen min på KHiO, og endte opp i Netlife Design (den gang Research) etter at masteren var fullført. Jeg ble ansatt som designer, men lærte enormt mye av utviklermiljøet der, og har alltid nektet å akseptere det skillet.

Jeg ser på koding som en viktig del av designprosessen, og vet at jeg ikke ville gjort en like god jobb som webdesigner om jeg ikke forstod meg på koden som ligger bak. Det er også enormt verdifullt for meg å kunne realisere og publisere mine egne ideer uten å være avhengig av andre.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Akkurat nå er tiden min fordelt mellom konsulentoppdrag for Gyldendal, og et par selvstendige nettsideprosjekter. Det er en blanding av trygghet og fleksibilitet som jeg trives godt med.

«Jeg er i ferd med å ferdigstille nettsiden til Web Rebels, som jeg har designet direkte i kode med Vue.»

I Gyldendal jobber jeg som konsulent i et større team med deres nye undervisningsprodukter. Vi bruker programmet Framer, som minner om Sketch eller Illustrator, men med flere muligheter for å prototype interaksjoner, samt skrive egne React-komponenter til bruk i prototypene.

I tillegg er jeg i ferd med å ferdigstille nettsiden til Javascript-konferansen Web Rebels, som jeg har designet direkte i kode med Vue.

Jeg skal også i gang med nettside for mine venner i designstudioet Bransjen. Kommer nok til å bruke Nuxt, men har ikke valgt CMS ennå. Tenkte kanskje å prøve meg på Sanity. Jeg har jobbet med vedlikehold av nettsider bygget på Sanity før, men aldri laget noe fra scratch, så det føles som om det er på tide, ettersom jeg har stor tillit til folka bak.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Liker mest mulig varierte arbeidsdager og har veldig få rutiner, men ett fast holdepunkt i frilanstilværelsen er å starte dagen med skikkelig god kaffe, lese mail og oppdatere meg på sosiale medier før jeg setter i gang med å jobbe.

Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt jobber mye hos Gyldendal for tida. 📸: Privat
Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt jobber mye hos Gyldendal for tida. 📸: Privat Vis mer

Jeg bryter gjerne opp dagen med å gå en tur i parken, eller skifte mellom hjemmekontor og kafékontor.

Jeg er ofte på mitt mest produktive om kvelden og natten, og vil holde mulighetene åpne for å jobbe til andre tider av døgnet når jeg føler for det. Ingen møter før 10, så lenge jeg får bestemme!

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg har blitt veldig glad i Vue, og velger som regel det for nettsider jeg utvikler selv. Klarer ikke helt å sette fingeren på hvorfor, men det er noe med hvordan Vue-applikasjoner er bygget opp som gjør at det er mer intuitivt for meg som designer å jobbe med enn React.

Det neste på lista er å sette meg nærmere inn i ThreeJS, eller tilsvarende WebGL-rammeverk.

Begynte nylig å lære meg 3D-programmet Blender for å kunne lage modeller selv og eksperimentere med dette på egen hånd. Her er det muligheter jeg ikke klarer å forestille meg ennå, og jeg er spent på å se hva det vil bety for hvordan webben ser ut fremover.

- Jeg ser på koding som en viktig del av designprosessen, og vet at jeg ikke ville gjort en like god jobb som webdesigner om jeg ikke forstod meg på koden som ligger bak, sier Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt. 📸: Privat
- Jeg ser på koding som en viktig del av designprosessen, og vet at jeg ikke ville gjort en like god jobb som webdesigner om jeg ikke forstod meg på koden som ligger bak, sier Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg er fortsatt veldig stolt av bachelorprosjektet jeg gjorde på KHiO, der jeg lagde et slags terapeutisk, konseptuelt, nettbasert spill for å illustrere mine egne problemer med prokrastinering.

Har slitt med det så lenge jeg kan huske, og innså at bachelorprosjektet kom til å gå til helvete om ikke jeg tok tak i det. Jeg hadde laget nettsider med HTML og CSS i to år, men utsatt å lære meg JS, derfor ga jeg meg selv i oppgave å lære det gjennom arbeidet med bachelorprosjektet.

Jeg satte meg inn i JS gjennom Codecademy og Treehouse, brukte rammeverket Phaser, gjorde alle illustrasjoner og animasjoner selv, og klarte å få ferdig et spill på rett over seks uker. Dette er fortsatt høydepunktet i min karriere, tenk om jeg aldri klarer å toppe det?

Får vel også nevne at jeg er ganske stolt over å ha bygget opp en egen liten bisniss det siste året. Lanserte ny versjon av egen nettside nettopp, og det kiler i magen hver gang jeg skal vise frem noe nytt jeg har laget!

Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt drømmer om å jobbe i Tokyo, med denne kontorutsikten, og planlegger å flytte dit en periode. 📸: Privat
Elise Jakobsen i Jakobsen Frukt & Grønt drømmer om å jobbe i Tokyo, med denne kontorutsikten, og planlegger å flytte dit en periode. 📸: Privat Vis mer

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Jeg skulle ønske jeg hadde en mer helhetlig forståelse av mediet jeg jobber med, og synes det er vanskelig å akseptere at jeg ikke kan skjønne alt, eller gjøre alt selv.

Det er så mange brikker som skal fungere sammen, og det føles skjørt noen ganger. Jeg har forsøkt å sette meg inn i mer grunnleggende datateknikk gjennom for eksempel Harvards online CS50-kurs og å lese bøker, men jeg tror jeg er avhengig av å lære gjennom å gjøre.

Det er også alltid noe nytt jeg vil lære meg, og det er vanskelig å holde følge med utviklingen, vite hvilke teknologier og rammeverk som er kommet for å bli, og verdt å bruke tid på.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Å passe på ryggen sin! Husk på kroppsholdningen gjennom arbeidsdagen! (Jeg har ingenting jeg skulle sagt, jobber ofte liggende på sofaen.)

«Disse folka kan godt ta mer plass enn de gjør i dag.»

Jeg synes norske utviklere er dritflinke, altså. Alle jeg har hatt gleden av å jobbe med har vært så kunnskapsrike og generøse folk.

Disse folka kan godt ta mer plass enn de gjør i dag; de har smarte meninger og gode spørsmål som det ofte er nyttig å ha med tidligere i prosjektene.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg har en greie for planter, og har rundt 100 i den lille loftsleiligheten min. Er ellers veldig glad i å lage mat, og benytter gjerne muligheten til å lage ekstra god lunsj når jeg har hjemmekontor.

Gjør også mitt beste for å holde på tegne- og malehobbyen min fra gamledager, men det blir ikke så mye tid til det når jeg er i ferd med å bygge opp eget firma.