Marte koder betaling og identifikasjon

Ukas Koder Marte Tårnes tror norske utviklere kan bli enda bedre på sikkerhet.

Ukas Koder Marte Tårnes jobber med sikkerhet i Capgemini. Og på fritida liker hun friluftsliv. 📸: Privat
Ukas Koder Marte Tårnes jobber med sikkerhet i Capgemini. Og på fritida liker hun friluftsliv. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg hadde aldri kodet noe som helst før jeg begynte på NTNU. Mitt første møte var med HTML og JSP, og det første vi lagde var vel noen enkle hjemmesider, som jeg ikke er spesielt stolt av i dag.

For min del begynte det å bli gøy da vi bevegde oss inn på fag hvor vi lærte om rammeverk, og lagde mer helhetlige løsninger.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Nå jobber jeg på prosjekt hos en kunde som heter Aera Payment & Identification.

Der utvikler vi en plattform for betaling og identifikasjon, som gjør det mulig for handelen å akseptere alle typer betalingsmidler og gjenkjenne kunden på tvers av kanal (mobil, online og i butikk).

Løsningen jeg jobber med har vi bygd helt fra bunnen, noe som gjør at vi har gode muligheter til å jobbe med nye teknologier. Vi koder i blant annet Java (11), React og Python, og har meget stor grad av automatisering av alt fra infrastruktur (AWS) til bygg og deploy.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg føler ikke jeg har så mange typiske arbeidsdager; det dukker alltid opp noe.

Det eneste faste møtet jeg har er standup, men det hender ofte jeg er i møter om alt fra løsningsdesign til test. Noen dager sitter jeg med koding hele dagen og andre dager blir det mest andre ting. Jeg liker å få være med på hele prosessen, fra man diskuterer hvordan løsningen skal se ut, og jeg liker godt at arbeidsdagen er variert.

Ettersom jeg er konsulent sitter jeg som regel ute hos kunden, men innimellom er jeg også inne på kontoret for interne oppgaver eller arrangementer.

Slik ser pulten til Ukas Koder Marte Tårnes i Capgemini ut. 📸: Privat
Slik ser pulten til Ukas Koder Marte Tårnes i Capgemini ut. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

I mitt nåværende prosjekt har jeg blitt kjent med «infrastructure as code», og synes dette er veldig spennende. Jeg er veldig fan av automatisering av det meste, som for eksempel kodeskann, bygg, deploy, test og infrastruktur.

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg er mest stolt av løsningen jeg jobber med nå, hos Aera Payment & Identification. Vi har hatt stort fokus på sikkerhet, kodekvalitet, automatisering og performance, og jeg har vært så heldig å få være med så godt som helt fra starten.

Hva synes du er vanskeligst ved å være utvikler? 😿

Det kan være vanskelig å holde seg oppdatert nok, ettersom det kommer nye ting hele tiden. Samtidig er det også en av grunnene til at det er gøy å jobbe med teknologi.

Slik ser det ut i lokalene rundt Ukas Koder Marte Tårnes i Capgemini. 📸: Privat
Slik ser det ut i lokalene rundt Ukas Koder Marte Tårnes i Capgemini. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere til? ☝️

Fokus på sikkerhet i hele utviklingsprosessen. Jeg tror dette stadig blir bedre, men at de fleste team sannsynligvis har forbedringspotensiale her.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg er glad i å trene og løping er absolutt favoritten. Nå som det er vinter blir det også litt ski, både langrenn og alpint.