- GeoCities var punk!

Nå er Ukas Koder Martin Menneske Gammelsæter Jacobsen hekta på Sanity, React og Gatsby.

Tatoveringen i nakken til Martin Menneske Gammelsæter Jacobsen gjør det rimelig klart hva han liker å kode. 📸: Privat
Tatoveringen i nakken til Martin Menneske Gammelsæter Jacobsen gjør det rimelig klart hva han liker å kode. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg var 15 da internett ble en greie i 95, så det var som om noen bare dukket opp og fortalte meg at magi eksisterte. GeoCities var en tidlig protovariant av sosiale medier, hvor man kunne lage seg en egen hjemmeside og de lot deg skrive både HTML og JavaScript rett inn i et tekstfelt. GeoCities var punk. Og ettersom hele nettstedet nå er tilintetgjort forbi selv det Wayback Machine kan oppdrive, så føles det litt som å ha vært i Atlantis.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Egen web! Total fornyelse av hjemmesidene til EvokedSet laget fra scratch med Sanity og Gatsby. Det blir dritfett. Samtidig jobber jeg med å migrere base-stacken vår over til ES6 / React fra en tidligere kodebase som er moden for utskiftning.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

En ideell arbeidsdag så har jeg ett eller to prosjekter som jeg kan blokke ut tid til, og finne den mytiske kodenirvana-tilstanden man kaller "The Zone".

Martin Menneske Gammelsæter Jacobsen jobber som frontend-utvikler i EvokedSet. 📸: Privat
Martin Menneske Gammelsæter Jacobsen jobber som frontend-utvikler i EvokedSet. 📸: Privat Vis mer

Det er selvfølgelig en sjeldenhet, og hverdagen er en hel del mer Tommyball enn Zen, og involverer alt fra planlagte design- eller kodeoppgaver til brannslukking når noe eksploderer. Vi følger ikke noen spesifikk arbeidsmetodikk av typen Agile eller SCRUM. Det kan være det hadde vært nyttig, men siden vi bare er to kodere per i dag, har vi ikke kommet dithen ennå.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg er frelst på Sanity om dagen! Det er første gang jeg faktisk har blitt entusiastisk over backend / CMS-biten av å utvikle en website. Tidligere har jeg tenkt at det helst skulle vært overlatt til noen andre, eller noe jeg må deale med men som jeg egentlig slett ikke kan eller har lyst til å lære meg, men nå nikoser jeg meg med å skrive datastrukturer og bygge backend-moduler.

Ellers svermer jeg for React for Single Page Apps og Gatsby for statiske sider og venter på en anledning til å få smakt litt på TypeScript. Er også på et quest for å finne den hellige gralen av styling i React. For tiden tester jeg Emotion som har en del stilig gående for seg.

Det står ikke på antall skjermer på pulten til Martin Menneske Gammelsæter Jacobsen. 📸: Privat
Det står ikke på antall skjermer på pulten til Martin Menneske Gammelsæter Jacobsen. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Det kjedelige svaret er at jeg, som det pleier å falle seg, er mest stolt over det siste jeg skrev. Men om jeg skulle trekke frem noe som gir gode minner, så husker jeg en ActionScript 3-modul (yes, I am ancient) jeg lagde som implementerte Konami-koden (eller en valgfri streng) i et hvilken som helst side som jeg brukte til easter eggs.

Ellers så lagde jeg for ikke så lenge siden en app for dattera mi som skulle lære klokka, mest som en øvelse for min egen del (finnes her: 2412.no), som jeg fikk tilbakemelding fra egen hel del andre småbarnsforeldre om at de fant nyttig. Apple var ikke like imponerte og syntes det var for minimalistisk for sjappa deres.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Å være barmhjertig ovenfor han jævla amatøren som skrev grisekoden jeg må deale med i dag. Som selvfølgelig var meg selv for tre måneder siden.

Nei, det vanskeligste er vel at man har så mange ideer som man ikke får gjort ferdig i en hektisk hverdag. Jeg sparer dem til pensjonstilværelsen.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Hmm. Er det noen spess med Norske utviklere? Det er kanskje det. Nei, jeg må melde pass.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jobben er også hobby, så jeg bruker uforsvarlig mye tid foran skjermen. Ellers går det i hester og gutter og alt som er gøy.