Powertech-grunder Øystein Homelien og Tande P, eller Alf Tande-Petersen som han strengt tatt heter. 📸: NRK
Powertech-grunder Øystein Homelien og Tande P, eller Alf Tande-Petersen som han strengt tatt heter. 📸: NRK Vis mer

Da Tande P viste internett til Norge

Powertech var lørdagsunderholdningen i 1994. Det ble en snodig kveld.

«Alvor, musikk og humor i lørdagsblanding» lovet NRK-programmet Opp med Norge. Serien oppsøkte nordmenn som viste «kreativitet og optimisme», og den 19. november 1994 ble programmet en del av norsk internett-historie.

Powertech var nemlig på besøk. Selskapet bestod da av en gjeng ungdommer, mange av dem under 18 år gamle, som var blant de første i Norge til å tilby internett-oppklobling til norsk hjem.

Powertech ble i forfjor solgt til til Broadnet for en hemmelig sum – så det var visst ikke så dumt å satse på dette internettet.

I episoden kommer forøvrig også Jan Bøhmer innom for å vise fra sin løsning for «interaktivt TV» kalt Scala, men det er en annen historie for en annen gang.

For praten med Powertech er full av høydepunkter i seg selv; som Tande P sin legendariske internett-rap og generell forvirring rundt hva internett egentlig er.

Slik gikk det da Tande P skulle vise nordmenn framtida.

#1: Mareritt-intro 🙀

📸: NRK
📸: NRK Vis mer

Dette har ikke så mye med saken å gjøre, men altså: Programmet starter med den ekleste introen vi noen sinne har sett i et norsk TV-program.

Helt seriøst. Den er helt vanvittig ekkel – selv om det for min del kan ha sammenheng med fobi mot et visst innsekt.

Uansett: Tande P ligger i senga og sover. Plutselig er det noe som beveger seg under lakenet. Og snart dukker en klo opp. Det viser seg at en kongekrabbe krabber oppover den halvnakne Tande P. Som senere presenterer seg som «Bånn. Hav Bånn». Wow.

#2: Internett-rap 😻

📸: NRK
📸: NRK Vis mer

- Jeg har gått inn i den nye tid, og har musikk på boks! Datamaskinen spiller alt jeg ber om, sier Tande P fornøyd.

Det nye bandet hans, altså PC-en, har han gitt navnet «Harry and the Street Sleikers». Og på reportoaret står en forferdelig 90-talls hiphop-beat. Tande P setter dermed i gang med rappen sin:

«Ungdommen e' eksperta,
på PC-a og data.
Og knytte nyttig tråa,
te utenlandske stata.»

Jepp, der har du igrunn hele internett oppsummert.

#3: Ungdom-harselas 😼

📸: NRK
📸: NRK Vis mer

- Dermed er vi inne i dataverdenen. Vi er på gutterommet, sier Tande P mellom bordene hvor Powertech-gutta sitter.

Den setningen sier endel; sånne datagreier er noe ungdommen driver med, som voksne som Tande P knapt trenger å forholde seg til.

- Det er vanskelig å være voksen i dataalderen. Det er jo sånn nå, at om en unge kommer bort til deg og spør «Hva er 3 ganger 3?», så sier du 9. Også kaster de seg over PC-en, også flagrer fingrene over tangentene, også kommer de ut sier «Hvordan visste du det?».

Så ungdommen kan altså data, men de har helt glemt hoderegning. Det høres kjent ut, fra sånn cirka absolutt alle som alltid har klaget på «dagens ungdom».

#4: Internett-forklaring 😺

📸: NRK
📸: NRK Vis mer

Når Tande P har kommet over sjokket av at Powertech drives av en gjeng ungdommer, som vi skal gi han rett i at jo er ganske interessant, er det på tide å komme til bunns i hva internett faktisk er.

- Hva er det dere selger for noe? spør Tande P.

- Vi selger noe som er veldig nytt her i landet; tilgang til internett, svarer Powertech-grunder Øystein Homelien, også kjent for IRC-serveren med samme navn.

«Du kan sende fakser og elektroniske brev over internett.»

- Internett? Som er? fortsetter Tande P.

- Det er et internasjonalt datanettverk, hvor du stort sett kan gjøre mye av det du bruker telefonnettet til i dag. Du kan sende fakser og elektroniske brev over internett.

- Dette dere selger videre, kan du forklare en relativt ukyndig person hva det er for noe? spør Tande P videre senere i programmet, og Homelien forklarer flere muligheter:

- Du kan til og med se video via internett i dag. I går ble en Rolling Stones-konsert sendt direkte via internett, som man kunne ta i mot på Universitetet i Oslo, for de har veldig godt internett-utstyr.

#5: Internett-harselas 😿

📸: NRK
📸: NRK Vis mer

Tande P har med seg Lars Østby fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) i studio. Og Tande P lurer på om Østby er bekymra for jobben sin, nå som ungdommer visstnok «oppretter databanker» fra gutterommene sine.

Østby er ikke spesielt bekymra, men Tande P vil motbevise han. Homelien i Powertech gir Tande P en diger papirbunke.

- Vi brukte ikke lang tid på å finne ut endel småting om deg, Lars! sier Tande P, og begynner å bla seg gjennom den enorme bunken.

- Se her ja, en fartsbot fra Trysilfjellet i 1992 på 650 kroner. Uoppgjort reiseregning fra 1991, Sandnes/Stavanger. Oj! Bodde du der, du, fortsetter han.

Dette var selvfølgelig bare tull og tøy, for å gi ild til frykten for hva internett kunne vite om deg. Sånn sett går Tande P inn i en stolt NRK-tradisjon for å spå framtidas utfordringer.