Konsulentselskapene ønsker seg utviklere med kunnskap om både backend,og frontend i 2018. Foto: Unsplash
Konsulentselskapene ønsker seg utviklere med kunnskap om både backend,og frontend i 2018. Foto: Unsplash Vis mer

Nå er det fullstack-utviklere som gjelder

Du må ikke kunne alt. Men du må kunne mer enn bare front- eller backend, forteller de som ansetter.

Som jobbsøker i utviklerbransjen er det ikke alltid lett å vite om kunnskapen man sitter med er attraktiv for en arbeidsgiver.

Kanskje har du jobbet lenge i en bedrift som bruker utdatert teknologi? Kanskje er du student som bare har lært språkene og rammeverkene skolen din underviser i?

Nye språk og rammeverk for webutvikling dukker opp som paddehatter. For få år siden brukte svært få React, men nå er det et av de mest nedlastende rammeverkene fra Github.

Det er et hav av teknologier, språk og rammeverk der ute for frontend, backend, databaser, og ikke minst automatisering og «deployment». Men hvor viktig er det egentlig å være ekspert på alt dette? Hva forventer egentlig arbeidsgiver på jobbintervju?

Vi har snakket med utvikler-konsulenter som jobber med rekruttering i noen av de største norske konsulentselskapene. For å høre hva som egentlig forventes av deg som webutvikler i 2018.

React og Angular

- Kaller du deg frontend-utvikler og møter på jobbintervju uten å ha vært borti kjente rammeverk som React eller Angular, blir vi skeptiske.

Det forteller senior frontend-utvikler og avdelingsleder Kristian Lier Selnæs i Kantega til kode24.

«På frontend er React og Angular mye brukt hos våre kunder.» Morten Thune Rudlang

Flertallet av utviklere som blir ansatt hos Kantega er innom et fagintervju hos Selnæs, som hovedsakelig går ut på å finne ut om kandidaten har et «programmeringshode».

- Vi bruker «enkle» oppgaver der vi sitter sammen med kandidaten i en slags par-programmeringssesjon. De tenker høyt og en av oss jobber sammen med kandidaten for å løse oppgavene, forteller Selnæs.

Og det er ikke bare avdelingslederen i Kantega som nevner Angular og React.

- På frontend er React og Angular mye brukt hos våre kunder, særlig i portaler som skal brukes til selvbetjening av sluttbruker, forteller Morten Thune Rudlang, rådgiver i Webstep, til kode24.

- For Javascript er det en selvfølge med Node, pakkehåndtering og pakke-managere. React er også viktig, forteller Idar Meling, som er avdelingsleder for Cloud Native og Chief Consultant for DevOps i Acando.

Vil ha «fullstack»

Tiden hvor et selskap ansatte dedikerte frontend- eller backend-utviklere ser ut til å være forbi, skal vi tro våre konsulenter. Nå skal man helst kunne begge deler, og helst beherske å bygge hele systemer selv.

- Jeg tester ofte kandidater i Java 8-funksjonalitet, forteller Idar Meling. Han er avdelingsleder for Cloud Native og Chief Consultant for DevOps i konsulentselskapet Acando. Foto: Idar Meling
- Jeg tester ofte kandidater i Java 8-funksjonalitet, forteller Idar Meling. Han er avdelingsleder for Cloud Native og Chief Consultant for DevOps i konsulentselskapet Acando. Foto: Idar Meling Vis mer

- Man må regne med å måtte lære seg nye språk og teknologier, forteller Rudlang i Webstep.

Selnæs i Kantega mener også at fullstack-utviklere er mer interessante enn rene frontend-utviklere.

- Bredde i kompetansen gjør at de lettere kan gå inn i ulike prosjekter for kundene våre. Dersom du skal være aktuell hos oss uten backend-kompetanse, må du ha bredde i en annen retning, for eksempel mot UX og design.

Fortsatt Java

Selv om mange nettskoler, som for eksempel Treehouse, fokuserer på Node som backend i sine fullstack-kurs, er det fortsatt Java som er viktigst for norske konsulentbyrå.

- Alt vi gjør på backend er på Java-plattform, forteller Selnæs i Kantega.

Meling i Acando forteller at han ofte tester kandidater i Java 8-funksjonalitet. Gjerne også i rammeverket «Spring boot».

Likevel mener han at kunnskap om «funksjonell programmering», samt erfaring fra andre programmeringsspråk som Go, Kotlin og Rust, er bra. Da viser du at du liker å lære nye teknologier.

«Alt vi gjør på backend er på Java-platform.» Kristian Lier Selnæs, Kantega

Egne prosjekter

Skal du imponerende skikkelig på jobbintervju, er erfaring å vise til alfa og omega. Enten via hobbyprosjekter eller relevant arbeidserfaring.

Kan du for eksempel vise frem et Github-repo, og forklare hvordan du har bygget enn app eller tjeneste, stiller du godt. Spesielt hvis du kan utrede for utfordringer og teknologivalg.

- Det er fordel å kunne vise til egne prosjekter forteller Kristan Lier Selnæs. han er til daglig Avdelingsleder og senior frontendutvikler i Kantega. Foto: Kristian Lier Selnæs.
- Det er fordel å kunne vise til egne prosjekter forteller Kristan Lier Selnæs. han er til daglig Avdelingsleder og senior frontendutvikler i Kantega. Foto: Kristian Lier Selnæs. Vis mer

- Det viser at kandidaten har en egeninteresse for utvikling, og at det er mer enn en jobb. Et godt prosjekt kan være alt fra en app med tusenvis av nedlastinger, til en samling eksperimenter på Codepen, forteller Selnæs i Kantega.

- Det er veldig positivt med en Github-konto og personlige prosjekter. Jeg ser gjerne på at de har flere commits utover en lengre periode, forteller Meling i Acando.

DevOps-erfaring

DevOps-erfaring blir også trukket frem som et stort fortrinn. Der man tidligere hadde et dedikert hosting-team, har nå utviklings-teamene selv ofte ansvar for at systemene de bygger er tilgjengelig for brukere til en hver tid.

Meling i Acando forteller at for hans avdeling er det viktig med kunnskap om container-teknologi, skyplatformer, automatisering og CI/CD (Continuous Integration / Continous Development).

Rudlang i Webstep trekker frem det samme, og nevner i samme slengen at verktøy som Jenkins, Maven, Hudson, Bamboo, Puppet og Chef samt Octopus Deploy og Azure DevOps blir mye brukt.

- Deployment gjennom containere på automatiserte plattformer blir også mer og mer etterspurt. Docker og Kubernetes er viktige teknologier her.

Lær Git

Det er heller ikke dumt å kunne versjonshåndterings-systemet Git.

Meling i Acando forteller at han ofte gir kandidater enkle oppgaver på sin laptop, blant annet for å sjekke om kandidaten kan skrive commit-meldinger i Git og lage en pull-request.

- Git har blitt de facto for versjonshåndtering og nevnes oftest av oppdragsgivere som ønske til konsulentkompetanse, forteller Rudlang i Webstep.

Må ikke kunne alt

Selv om alle konsulentene nevner konkrete teknologier selskapet deres jobber med, presiserer de at man ikke må kunne alt før man starter i jobben.

- Vi er ikke spesielt opptatt av om kandidatene kan React, Angular, MongoDB eller SQLServer. Konkrete rammeverk og teknologier kan læres. Det viktigste er at de har god forståelse for programmering, forteller Selnæs i Kantega.

Morten Thune Rudlang er rådgiver i Webstep og har bakgrunn som sivilingeniør i teknisk kybernetikk. Foto. Webstep.no
Morten Thune Rudlang er rådgiver i Webstep og har bakgrunn som sivilingeniør i teknisk kybernetikk. Foto. Webstep.no Vis mer

Heller ikke kunnskap om mobilapp-utvikling er viktig for dem. Hvilket operativsystem du velger å bruke legger de seg heller ikke opp i. Så lenge du får jobben gjort.

- Det er såpass stor variasjon i hva kundene våre benytter av operativsystem, og det er såpass lite viktig for daglig utvikling at dette bruker vi ikke tid på i rekruttering, forteller Øystein Skadsem, manager i Netcompany.

- Hvis kandidaten viser en evne til raskt å lære nye konsepter og teknologier, spør om ting de er usikker på, og sier «jeg vet ikke» i stede for å gi feil svar, så er det viktigere enn hva de kan når de er på intervju, forteller Meling i Acando.

Gir oppgaver

Å sette kandidaten fast med «nøtter» eller kompliserte algoritmer har ikke Selnæs i Kantega noen tro på. Ei heller et svar med to streker under.

Han forteller at oppgavene man får på intervju er designet slik at de fleste får til ganske mye, men hvilke løsning de ender opp med varierer.

De samme oppgavene blir brukt på både studenter og seniorer, selv om forventningene er ulike.

- Det viktigste vi ser etter er personlighet og potensiale, forteller Selnæs.