Derfor avlyste de Web Rebels 2019

Problemer med lokaler og konferansekræsj stoppet utviklerkonferansen. Men i år er de tilbake.

Alexandra Leisse er en av arrangørene bak Web Rebels 2020, og forklarer hvorfor det ikke ble noe av fjorårets konferanse. 📸: Privat
Alexandra Leisse er en av arrangørene bak Web Rebels 2020, og forklarer hvorfor det ikke ble noe av fjorårets konferanse. 📸: Privat Vis mer

Helt siden starten i 2012 har den norske utviklerkonferansen Web Rebels vært et friskt pust i bransjen.

I motsetning til større konferanser som Javazone har Web Rebels etablert seg som et mindre og mer intimt alternativ, drevet av et non-profit community fra Meetup-gjengen Framsia.

År etter år var de garantist for gode konferanseopplevelser for kunnskapshungrige webutviklere, men i 2019 ble det plutselig tyst.

Ivrige og frustrerte konferanseregjengere tok til Twitter for å høre hva som foregikk. Hadde Web Rebels gått dukken?

Hva skjedde?

Spørsmålene ble heldigvis besvart da Web Rebels selv gjorde det klart på Twitter at konferansen er tilbake i 2020.

Alexandra Leisse er en av de frivillige bak årets konferanse, og utdyper til kode24 hva som egentlig skjedde med Web Rebels 2019.

- Hovedårsaken til at det ikke ble noe konferanse i fjor var at vi fikk problemer med tilgjengelige datoer på Dansens Hus; vi klarte rett og slett ikke å få deres timeplan til å stemme med vår, forteller hun.

Web Rebels sitt arrangement kan nemlig ikke kræsje med andre arrangementer i JavaScript-samfunnet, da Web Rebels er den eneste konferansen i Norge som er medlem av JSConf-familien; en føderasjon av JavaScript-fokuserte konferanser rundt om i verden.

- Da får vi ikke booket foredragsholderne vi virkelig har lyst på til Oslo, sier Leisse til kode24.

Hun forteller videre at lokalene i Dansens Hus, med nærheten til blant annet Mathallen, dessuten er vanskelige å finne gode alternativer til.

- Vi vil være sikre på at deltakere skal kunne bevege seg rundt på utsiden av konferansen og fortsatt være blant likesinnende. Konferansemiddagen bør være i gåavstand, og samtidig ikke på eksakt samme plass som der vi har tilbrakt hele dagen. Når Mathallen i tillegg ligger vegg i vegg med lunsjvalg for en hver smak...

- Derfor bestemt vi oss for å skippe 2019, istedenfor å gi deltakere, foredragsholdere og sponsorer en dårligere opplevelse, oppsummerer Leisse.

Det er JavaScript som gjelder på Web Rebels. 📸: Web Rebels
Det er JavaScript som gjelder på Web Rebels. 📸: Web Rebels Vis mer

Kun JavaScript

Web Rebels 2020 søker for tida etter utviklere til konferansen. Og vil du stå på en scene og prate for kolleger har de en generell liste med tillatte temaer: Alt fra nettleser- og server-basert JavaScript, nettleser-API-er, tilgjengelighet, kunstig intelligens og IoT er tillatt, så lenge man overholder én regel.

- All foredrag bør være relatert til webutvikling og JavaScript, forteller Leisse.

- Vi ser spesielt etter presentasjoner som kan utvide horisontene våre, som beskriver webteknologier på uventede og kreative måter, eller som introduserer teknikker og teknologier som ligger utenfor den vante sti.

Leisse er klar på hva Web Rebels 2020 ikke vil ha:

- Vi er ikke spesielt glad i presentasjoner ala "Derfor er mitt foretrukne rammeverk X overlegen rammeverk Y".

Arrangør Alexandra Leisse forteller at Web Rebels jobber med en allsidig line-up. 📸: Web Rebels
Arrangør Alexandra Leisse forteller at Web Rebels jobber med en allsidig line-up. 📸: Web Rebels Vis mer

Kjønn og kultur

For å sikre at arrangørene ikke velger foredragsholdere basert på utseende eller egne bias, har arrangørene igangsatt flere tiltak, forteller Leise.

- Vi gjør en blind omtale av alle foredragsforslag, som betyr at vi ikke ser på hvem som har sendt inn forslaget.

«Vi streber alltid etter en allsidig line-up.»

I tillegg oppfordrer gjengen til at folk som er usikre om foredraget deres møter forventningene å ta kontakt på Twitter eller e-post.

Leisse forteller at de tar direkte kontakt med foredragsholdere fra forskjellige bakgrunner og livserfaringer, i tillegg til underrepresenterte grupper i tech.

- Vi streber alltid etter en allsidig line-up. Tidligere har vi vært nær en 50/50-ratio av kvinner og ikke-binære til menn, sier Leisse.

- Selv om vi innser at vi har et stykke å gå når det kommer til å få folk med forskjellig hudfarge på scenen.