Bjørn Jarle håper PWA-en trailguide.net blir populær i sommer

- Har brukt hele vinteren på å utvikle ny versjon.

Peter Seidl (til venstre) og Bjørn Jarle Kvande (til høyre) står bak Trailguide.net. 📸: Privat
Peter Seidl (til venstre) og Bjørn Jarle Kvande (til høyre) står bak Trailguide.net. 📸: Privat Vis mer

I 2013 stirret Bjørn Jarle Kvande utover sykkelstiene som snirklet seg nedover Alpefjellene, og de ivrige stisyklistene som ventet på skyss i vegkanten.

Men selv om han kunne skimte stiene i det fjerne, skulle det vise seg å ikke være så lett å finne frem til de faktiske stiene. Da var det en idé som slo han: hadde det ikke vært kult om de lokale kunne dele sine beste stier? Slik at andre kunne finne dem!

Det var starten på trailguide.net, en progressiv-webapp for å finne bra sykkel-stier.

Kvande håper appen blir populær i Norge i sommer - nå som alle skal feriere hjemme - derfor har han og en kompis brukt hele vinteren på å utvikle en ny versjon.

Google Maps har det ikke

Kvande forteller at det unike med appen hans Trailguide er at den gir en umiddelbar oversikt over stier i nabolaget og ute i verden.

Noe Google Maps ikke gjør.

- For sluttbrukeren er Trailguide en app for å finne bra stier å sykle på, dele egne stier med andre likesinnede, bli guidet ute i skogen eller på fjellet, samt en tjeneste for å planlegge sykkelferier, sykkeleventyr, eller bare daglig stisykling i nabolaget, forteller han.

Frem til 2016 var Trailguide kun et hobbyprosjekt for Kvande. Det var da han bestemte seg for å satse for fullt sammen med en sykkelkompis, Peter Seidl fra Tyskland.

Siden den gang har appen fortsatt å vokse, og gjengen har måttet ta et lynkurs i kart-utvikling.

Kvande forteller at han er forbauset over hva kompisen - som ikke har IT-bakgrunn - har fått til i vinter.

- Han installerte Linux Ubuntu på en minnepinne han brukte på dama sin laptop, lærte seg kommandolinja, gjorde mye research, satte opp en toolchain for generering av kartfliser fra OpenStreetMap sin database og høydedata fra NASA. Deretter satte han seg ned å designet hva som skulle på kartet og hvordan det skulle se ut. Satte opp prerendering av kartfliser for deretter sette opp en gigantisk server i skyen som inneholder alt av data og kartflisene.

- Alt ved hjelp av open-source programvare og internett som læresentral, forteller Kvande henrykt.

PWA-appen i bruk på sykkeltur. 📸: Privat
PWA-appen i bruk på sykkeltur. 📸: Privat Vis mer

Lur avgjørelse med PWA

Med så mye funksjonalitet kan man kanskje stusse over hvorfor ikke Kvande har bygget trailguide som en tradisjonell native-app.

- For det første fordi det var web-teknologi jeg jobbet med tilbake i 2013 da jeg startet. For det andre på grunn av at vi bare er én utvikler, meg, og jeg ville ha én kodebase å jobbe med, forklarer Kvande.

Kvande sier han regner med at webteknologi vil utvikle seg de neste årene og gi tilgang til flere og flere funksjoner i telefonen, og dermed etter hvert nærme seg native apps.

- Jeg ville også ha mulighet til å slenge ut flere versjoner per dag og gi sømløs automatisk oppdatering hos brukeren hver gang appen starter, forteller han.

- I dag ser jeg dette har vært en lur avgjørelse, da man for eksempel kan ha umiddelbar aksess til Trailguide via for eksempel en QR-kode. Ingen installasjon trengs. Noe som fungerer veldig bra for destinasjoner når de skal vise sine gjester hva de har å tilby!

Trailguide gir tilgang til nydelige ruter i Norge, som her fra Ulriken i Bergen. 📸: Privat
Trailguide gir tilgang til nydelige ruter i Norge, som her fra Ulriken i Bergen. 📸: Privat Vis mer

Skrev om fra jQuery

Kvande forteller at han har jobbet i årevis med å skrive Trailguide ut av jQuery, og i 2019 forsvant den siste biten.

- På klienten er det nå JavaScript og React sammen med TailwindCSS, noe som gjorde livet mitt mye enklere da mye av plunderet med ny CSS som ødela gammel CSS forsvant.

Kvande forteller at Trailguide bruker Leaflet som kartbibliotek, og bildene lagres i Cloudinary. Tjenesten hostes fra Amazon Web Service, Databasen er MongoDB og backenden er skrevet i Node.

- Node-serveren er forøvrig skrevet uten et eneste rammeverk, og består av et hjemmesnekret og enkelt API, forteller Kvande.

- En ren HTML-versjon av innholdet i Trailguide blir også rendret, og der er det også React som står for jobben. Så litt på Next.js, men det kompliserte bare saker. Mye enklere å gjøre det direkte via React og servere sidene. Funka utmerket, forteller han med et flir.

Trailguide-bilen er en trofast følgevenn på tur. 📸: Privat
Trailguide-bilen er en trofast følgevenn på tur. 📸: Privat Vis mer

High fives

Kvande forteller at tilbakemeldingene på appen har vært gode så langt.

- Alle tilbakemeldinger er positive og folk gir high-fives og tusen takk for at vi gir
dem bra sykkelopplevelser, forteller Kvande entusiastisk.

Kvande håper Trailguide skal føre til at folk oppdager flere sykkelstier, og at syklister kan spre seg utover flere stier, istedenfor de få velkjente.

Han håper flere stier som før var "hemmelige" og kun stykkvis synlig gjennom bilder i sosiale medier, nå skal bli enklere å dele med andre.

Foreløpig ser det ut til å fungere:

- I mai og juni hadde appen 50.000 unike brukere, og antallet stiger for hver dag som går, messer Kvande.