Kode-sommerjobben til Atle falt bort, men så fikk han et godt råd

- Målet er å kunne jobb som fullstack-utvikler etter hvert.

Atle Myrland Lund startet blogg i sommerferien. 📸: Privat
Atle Myrland Lund startet blogg i sommerferien. 📸: Privat Vis mer

Helt siden Atle Myrland Lund (25) fra Bamble bestemte seg for å lære seg mobilspill-koding i 2013, har han vært hekta.

Allerede året etter lanserte han sitt først mobilspill "Zombie Cubes", skrevet i Java og det Java-baserte spill-rammeverket LibGDX. Senere gikk reisen videre til Unity og C#, og bachelorstudie i "informatikk for automatisering" ved Universitetet i Sørøst-Norge i Porsgrunn.

I sommer hadde Lund endelig ordnet seg en sommerjobb med programmering, men så kom koronasituasjonen, og jobben forsvant.

Heldigvis fikk han et nyttig tips til et sommerprosjekt istedenfor.

Sommerprosjekt

Da jobben forsvant, tok Lund kontakt med bedrifter for både jobbmuligheter og tips til programmeringsrelaterte ting han kunne drive med i sommer.

For programmere hadde han planer om å gjøre uansett.

- Et godt råd jeg fikk fra en bedrift var å starte en programmeringsblogg hvor jeg dokumenterte prosessen om å lære stack-en de bruker, forteller Lund.

- Sommerprosjektet mitt er derfor min egen blogg, http://mycodingadventures.com/, hvor jeg både dokumenterer fremgangen min om å lære å lage en fullstack-app, men også prøver å lage lærerike bloggposter for andre.

Lund forteller at målet først er å lære React Native, og fokusere på API-er og databaser senere.

- Forhåpentligvis har jeg en liten fullstack-applikasjon ved slutten av sommeren, messer han ivrig.

Jobbrelatert

Lund forteller at det er viktig for han at teknologiene han velger å lære i sommer må være relevant når han skal ut i jobb.

- Jeg la fort merke til at både React og React Native er veldig ettertraktet i arbeidslivet, så det var et lett valg, forklarer han.

- Når jeg senere fant ut at jeg ville lage en fullstack-app så ble det naturlig å velge MySQL som database, siden vi har jobbet mye med SQL det første året på skolen. MySQL er gratis og brukt av både Netflix og Twitter, forklarer Lund ivrig.

Hva han skal bruke til å bygge API-er har ikke Lund helt bestemt seg for enda, men han tror det blir Node med Express-rammeverket.

Vanskelig med typer

Lund forteller at det vanskeligste han har støtt på hittil har vært overgangen fra Java og C# - som han er vant til fra skolen - til JavaScript.

Grunnen er at de to førstnevnte bruker sterke typer for sine variabler, mens JavaScript bruker svake, forklarer han.

- Jeg er vant til å måtte definere hvilken variabler eller objekter jeg trenger, mens i JavaScript så går det for det meste i bare var, let og functions.

Men selv om JavaScript har vært litt forvirrende i starten, forteller Lund at han fryder seg over dit han har kommet nå, mye takket være React.

- Jeg lærte mye om HTML, CSS og JavaScript for noen måneder tilbake, men fikk aldri brukt det til noe bestemt. Nå holder jeg på å lære React og valgte å lage en liten kalkulator-app for å teste det jeg kan så langt. Det er utrolig morsomt å se hvordan HTML, CSS, JavaScript og React-bitene faller på plass!

Lærer på YouTube

Det er fra Youtube og programmerings-blogger Lund sier han lærer mest. Han trekker frem YouTube-kanaler som ThecodingTrain og Codevolution, men innrømmer at når han har spesifikke kodespørsmål er det bare én side som gjelder.

- Vi vet jo alle at Stack Overflow er vår beste venn, flirer han.

I tillegg tipser Lund om en app han nylig har begynt å bruke: SoloLearn.

- Den har småkurs og tester man kan ta for å lære nye programmeringsspråk, i tillegg til at man kan utfordre andre i quizzer og andre småspill som handler om programmering.

På kort sikt er planen å fullføre skolen, men bloggen har absolutt gitt mersmak, forteller Lund.

- Etter studiene jobber jeg gjerne med frontend eller backend, men målet er fullstack-utvikler!