Utviklernes beste hjemme­kontor-tips

På med penbuksa, av med push-varsler og ut av sofaen - vi ba utviklerne fra Sanity, Bekk, Kron og Kodemaker om deres beste råd.

Kristofer Giltvedt Selbekk i Bekk, Benedicte Emilie Brækken i Kron og Knut Melvær i Sanity synes det går greit på hjemmekontoret, bare man følger noen enkle råd. 📸: Privat / Ole Petter Baugerød Stokke
Kristofer Giltvedt Selbekk i Bekk, Benedicte Emilie Brækken i Kron og Knut Melvær i Sanity synes det går greit på hjemmekontoret, bare man følger noen enkle råd. 📸: Privat / Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Praktisk talt alle norske utviklere jobber nå fra hjemmekontor.

Og selv om de fleste jobber helt greit hjemmefra rent teknisk, kan situasjonen være vanskelig for mange.

- Vi venter barn nummer to om en uke, og gleder oss til å få fødsel unna - så vi har én ting mindre å tenke på, og én til å være glad i, sier Kristofer Giltvedt Selbekk i Bekk til kode24.

- Jeg trenger jo egentlig bare laptop og internett, så kan jeg jobbe effektivt de fleste steder. Men det er jo en veldig spesiell situasjon. Jeg skal innrømme at jeg kjenner litt psykisk trykk hver gang jeg leser nettavisene, forteller CTO Benedicte Emilie Brækken i spareappen Kron.

- Jeg har allerede pleid å ha to dager hjemmekontor de dagene jeg jobber sent på grunn av møter med mine kolleger i San Francisco, så for min del føles det ikke så veldig annerledes. Når det er sagt, det er litt savn å ikke henge fysisk i nærheten av gode kollegaer oppe på Grünerløkka, forteller Knut Melvær i CMS-et Sanity.

«Vi venter barn nummer to om en uke...»

- Jeg er ikke alene - kona jobber også hjemme, og vi har to barn som nå sitter med fjernundervisning hjemme. Og en hund som tusler rundt. Så det blir jo noe mer distraksjon enn vanlig, forklarer Christian Johansen i Kodemaker.

Noen har fått beskjed om å holde seg hjemme ut måneden, andre til de får en ny beskjed. Men uansett er det ingenting som tyder på at hjemmekontoret kan pakkes ned med det aller første.

Vi ba derfor kode24-vennene dele sine beste hjemmekontor-tips, så vi holder ut alle sammen.

- Vi har nettopp flytta, så huset er fullt av halvveis utpakkede esker, forteller Christian Johansen i Kodemaker om hjemmekontoret. Altså i tillegg til to barn og en hund. 📸: Privat
- Vi har nettopp flytta, så huset er fullt av halvveis utpakkede esker, forteller Christian Johansen i Kodemaker om hjemmekontoret. Altså i tillegg til to barn og en hund. 📸: Privat Vis mer

Bevare samholdet

La oss først starte med hvordan vi bør organiserer arbeidet vårt. Brækken og kollegene hennes i Kron, hvor mange har lang erfaring med å jobbe utenfor kontor, hadde nylig et møte hvor de gikk gjennom nettopp dette.

- Hovedtipset var at selv om alle nå jobber hjemmefra, så skulle man fortsatt føle at man «er på jobb», og at hele bedriften «er på jobb» innenfor normal arbeidstid. Målet er at vi skal prøve å bevare samholdet og miljøet vårt, selv når alle sitter hver for seg, forteller hun til kode24.

Blant annet starta de derfor Slack-kanalen #status, hvor de daglig rapporterer kort om hva de jobber med. Og standup-møtene tas mer seriøst, og avholdes hver eneste dag klokka 12.00.

- Vi prøver også å ha litt mer aktivitet i chatten generelt. Og ikke bare jobbrelatert.

Mer standup

Det er ikke bare Brækken i Kron som forteller at standup-møtene virkelig har fått sin renessanse denne våren.

- Vi er et lite team som sitter sammen daglig og har tidligere ikke hatt standup. Men nå som vi er spredt for alle vinder prøver vi oss med standup over video i Slack. Det ser ut til å fungere fint, forteller Johansen i Kodemaker.

- I dag prøver vi oss også på å være tilgjengelige på Discord hele dagen, slik at man enkelt kan starte en talesamtale med folk uten å måtte ringe opp. Dette har jeg i skrivende stund prøvd i rundt 30 minutter, men erfaringsrapporter fra andre i Bekk har vært positive, forteller Selbekk, som avslører at de prøver mye forskjellig om dagen.

- Vi bruker Zoom endel, og Google Hangouts. Det funker stort sett bra. Men det er fortsatt en gåte for meg hvorfor Zoom gjør det så vanskelig å forlate et møte (de som vet, vet), forteller Melvær i Sanity.

- Trådløst nett er som regel mye tregere og mindre stabilt enn å koble en ethernet-kabel direkte i maskinen din, og du vil kjapt merke forskjell på video/lydkvalitet. Og ikke minst vil andre merke det på deg, tipser Benedicte Emilie Brækken i Kron. 📸: Privat
- Trådløst nett er som regel mye tregere og mindre stabilt enn å koble en ethernet-kabel direkte i maskinen din, og du vil kjapt merke forskjell på video/lydkvalitet. Og ikke minst vil andre merke det på deg, tipser Benedicte Emilie Brækken i Kron. 📸: Privat Vis mer

Kaffe og godt utstyr

Minst like viktig som samarbeidet, er at hver og en har det bra på hjemmekontoret sitt. Også her finnes det mange gode råd.

- Jeg er veldig glad i kaffe! Derfor føler jeg at det er mitt ansvar å tipse om at dagene hjemme blir mye lysere hvis du har muligheten til å lage deg en deilig kopp kaffe, humrer Brækken, som tipser om å bruke tida du sparer på jobbreisen til å brygge Chemex- eller V60-kaffe.

- I tillegg mener jeg at det hjelper å gjøre arbeidsplassen hjemme så attraktiv som mulig. Sitter du vondt og har kun en liten laptop-skjerm, blir det ubehagelig å jobbe og det blir til at du gruer deg. Prøv å få tak i en god kontorstol, ta med deg jobb-skjermene hjem, bruk en behagelig datamus og tastatur, tipser hun, og slår dessuten et slag for å oppgradere videokonferanse-ustyret.

- Pass også på at du beveger deg litt av og til! Reis deg opp av stolen gjerne en gang i timen og gå litt rundt. Det er godt for mange ting å ikke sitte for lenge i ro.

- Hos meg har jeg en Rancilio Silvia hjemme-espressomaskin som jeg kjøpte for et par år siden. Den har reddet meg gjennom kjipe sykdomsperioder før. Og nå når jeg er hjemme og prøve å unngå å bli syk, nyter jeg iallefall én ekstra kaffe latte hver dag! forteller Benedicte Emilie Brækken i Kron. 📸: Privat
- Hos meg har jeg en Rancilio Silvia hjemme-espressomaskin som jeg kjøpte for et par år siden. Den har reddet meg gjennom kjipe sykdomsperioder før. Og nå når jeg er hjemme og prøve å unngå å bli syk, nyter jeg iallefall én ekstra kaffe latte hver dag! forteller Benedicte Emilie Brækken i Kron. 📸: Privat Vis mer

Egne bukser, egne rom

Skillet mellom jobb og fritid er det også mange som er opptatt av nå.

- Normalt sett er jeg stor fan av joggebuksa, men nå som det blir en lengre periode med hjemmekontor har jeg kommet til at jeg må ha på vanlig bukse når det er arbeidsdag. Dramatisk, jeg vet, men dramatiske tider krever dramatiske tiltak, smiler Johansen.

«Normalt sett er jeg stor fan av joggebuksa...»

Poenget er å sette en definert start og slutt på arbeidsdagen. For eksempel ved å bytte bukse, arbeidssted eller selvfølgelig aller best: Begge deler.

- Om du har mulighet, så sørg for å få et dedikert sted i boligen hvor du jobber, som du kan forlate når du er ferdig. Da kan du “gå til og fra jobb”, tipser Melvær i Sanity.

Og til slutt: Det er kjipe tider vi er inne i, av så mange grunner. Derfor kan det kanskje være en god idé å ikke få mer dårlige nyheter enn du strengt tatt trenger.

- Slå av push-varsler på mobilen, og unngå nyhetssider, Twitter og andre nyhetskilder i arbeidstiden. Det er skummelt nok å være oppi det her om man ikke skal få panikken dytta ned i halsen, sier Selbekk til kode24.

- Dette går bra, så lenge vi står sammen og tar det samfunnsansvaret som kreves av oss.