Vært 30 år i bransjen, trodde vi var ferdig med sånt: – Ta dere sammen!

Kurt trodde det som har kommet frem i Shortcut-saken var noe vi ble ferdige med på 90-tallet.

Jeg var vitne til mye mildt sagt forkastelig oppførsel i en mannsdominert bransje på 90-tallet – men trodde vi hadde kommet lenger i 2024, skriver Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke.
Jeg var vitne til mye mildt sagt forkastelig oppførsel i en mannsdominert bransje på 90-tallet – men trodde vi hadde kommet lenger i 2024, skriver Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Jeg holdt på å sette kaffen i halsen da jeg forrige helg leste E24-saken der tidligere UX-designer i Shortcut, Sofie Staal, fortalte om seksuell trakassering hos sin tidligere arbeidsgiver. En trakassering Shortcut-ansatte utrolig nok skal ha fortsatt med etter at hun byttet jobb.

Kunne virkelig noe sånt skje i 2024 i det jeg har sett på som et stort og seriøst IT-selskap? Og, jo – det viser seg jo at det kan det faktisk. Shortcut har beklaget saken overfor E24, og sier de har ryddet opp i problemene.

Sofie, som må være en av Norges modigste kvinner akkurat nå, er ikke så sikker på om problemene er ryddet opp i. Hun sier også til kode24 at hun tror det hun har opplevd ikke begrenser seg til bare dette ene selskapet.

Jeg må innrømme at jeg har vært så naiv og trodd at vi var ferdige med denne typen mildt sagt kritikkverdige oppførsel for lengst, i hvert fall etter metoo-runden for noen år siden.

Da jeg begynte som teknologijournalist på midten av 90-tallet var IT-bransjen enda mer mannsdominert enn den er nå. Og jeg husker flere episoder der jeg tenkte "stakkars damer som jobber i denne bransjen".

Som den gangen en ufyselig fyr på et julebord gikk bort til ei intetanende dame på dansegulvet og begynte å "jukke" på henne så hun forsvant ut gråtende. Eller alle de slibrige kommentarene kvinner ofte fikk fra "gutteklubben grei" som trodde de bare var morsomme.

«Jeg husker flere episoder der jeg tenkte "stakkars damer som jobber i denne bransjen".»

Og hvis noen tror det var greit å oppføre seg sånn for 30 år siden, så var det selvfølgelig like forkastelig den gangen som nå.

Det er bare én ting å si: – Ta dere sammen!

"Det var andre tider", sier kanskje noen... Nei – det var ikke det. Sånt har aldri vært greit.

tusen takk til Sofie som turde å stå frem! Det ga i hvert fall meg en aha-opplevelse og fikk meg til å innse at IT-bransjen fortsatt har en vei å gå for å skape et arbeidsmiljø alle kan trives i.

Og så håper jeg enda flere menn vil tørre å si ifra når de ser og hører om noe kritikkverdig, slik tidligere Shortcut-utvikler Petter Klingen Wright gjorde da han fikk høre Sofies historie. Hadde bare flere vært som han.

Jeg skulle ønske jeg selv hadde turt å si tydeligere ifra på det julebordet på 90-tallet: – Det der er f... ikke greit! burde jeg sagt.

Ukas beste saker på kode24:

🧁 Shortcut-varsleren: – Veldig mange forteller om helt like historier som min

Sofies historie om seksuell trakassering har satt fyr på bransjen. Nå håper hun flere tør å gjøre som henne.

🍆 Chowdhury blir ikke kasta ut av Norge likevel: – Mange hjalp meg

Etter en mørk vinter har Habibul "Mursaleen" Chowdhury endelig fått seg jobb, og får dermed bli i Norge.

🦝 Vi prøvde Googles Project IDX: Én ting irriterer oss

Googles Project IDX lar deg drive kryssplattform-utvikling rett i nettleseren, med AI-en Gemini.

🧉 No-code fungerte i starten, nå må de bygge om alt til «ekte kode»

Gründerne bak Kobbr hadde gode grunner til velge no-code, men det holdt ikke i lengda. – All no-code har begrensninger du må jobbe deg rundt.

🐣 Fortviler etter at Vipps-innlogging plutselig koster penger

Utvikler Emil Andreas Olsen er en av mange som bruker innlogging via Vipps. Nå vil Vipps plutselig ha penger.

God helg

En ting med Sofie-saken jeg har stusset litt over, er Shortcuts tafatte håndtering av saken. Vi som har fulgt saken sitter igjen med en masse spørsmål:

Shortcut endrer nå varslingsrutiner, men hvorfor har de ikke mye tidligere gått sterkere ut og tatt avstand fra det som har skjedd? Kanskje gjennom kronikker, eller at noen fra ledelsen står frem og forteller om hva de har gjort for å forhindre at noe lignende skjer igjen?

I stedet var det i starten bare noen korte kommentarer til media om at de skal ha ryddet opp. Når merkevarer som Vipps, som har en app laget av Shortcut, ikke lenger vil ha logoen sin ved siden av Shortcut-logoen – da bør kanskje alarmklokkene ringe.

Jeg er sikker på at det jobber massevis av bra folk i Shortcut (jeg har møtt noen av dem selv). Nå fortjener de å få ryddet all tvil av veien om hvorvidt selskapet virkelig har ryddet opp slik at tilliten til selskapet kan gjenopprettes.

God helg!

– Kurt 🤓

PS: Få med deg vårt intervju med Sofie i ukas episode av kode24-timen: