Chowdhury blir ikke kasta ut av Norge likevel: – Mange hjalp meg

Etter en mørk vinter har Habibul "Mursaleen" Chowdhury endelig fått seg jobb, og får dermed bli i Norge.

Habibul "Mursaleen" Chowdhury på plass i sin nye jobb hos KapitalKontroll, som lager SaaS-løsninger for bedrifter og kommuner. 📸: Privat
Habibul "Mursaleen" Chowdhury på plass i sin nye jobb hos KapitalKontroll, som lager SaaS-løsninger for bedrifter og kommuner. 📸: Privat Vis mer

Habibul "Mursaleen" Chowdhury reiste fra Bangladesh til Norge i 2021, for å ta en master i informatikk ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i Kongsberg. Sommeren 2023 var han ferdig sivilingeniør.

Men da kode24 skrev om han i februar, stod han fortsatt uten jobb, etter å ha sendt rundt 1.200 søknader.

For Chowdhury kunne dette fått store konsekvenser: Fikk han ikke jobb, gikk oppholdstillatelsen hans ut, og han måtte tilbake til hjemlandet.

Nå melder Chowdhury at han får bli – han har nemlig fått seg jobb.

Fikk mye hjelp

– Min første faste stilling i Norge har belønna meg med en følelse av at jeg er på terskelen til å lykkes i Norge, mot alle odds og all usikkerhet, sier Chowdhury til kode24.

Artikkelen vår om hans usikre framtid engasjerte flere i bransjen. Blant annet NITO, som tok kontakt med Vigdis Lamberg ved Karriereakademiet, for å høre om hun kunne bidra.

– Hun, og mange andre, hjalp meg å forbedre mine norske jobbsøknader og CV, forteller Chowdhury, som også fikk være med årets kode24-dagen.

Så dukka det opp en interessant stilling på LinkedIn, og nok en søknad ble sendt. Denne gangen ble det napp, og nå jobber han som fullstack-utvikler i KapitalKontroll, som lager økonomisystemer til blant annet norske kommuner.

Tøffere tider

Daglig leder Kristoffer Blom Årvik i KapitalKontroll forteller at de hadde mange søkere på stillingen. Men Chowdhury skilte seg ut på flere måter.

– Han har en variert og spennende bakgrunn, og har gjennom aktiviteter på fritiden og publiserte Github-repoer vist et stort engasjement for programvareutvikling. Og god kvalitet på det arbeidet han har gjort fra før, forteller Årvik til kode24.

Da Chowdhury bare har bodd i Norge siden 2021, er norskkunnskapene noe begrensa. Men han skal være langt fra alene om dette i KapitalKontroll, som tilbyr norskkurs for sine ansatte, og hvor mye av samarbeidet blant utviklerne nå foregår på engelsk.

– Hva tenker du om hvor vanskelig det var for han å få seg en jobb her i Norge?

– Vi har fått mye gode søkere på de stillingene vi har hatt ute den siste tida, det kan virke som at det er tøffere tider hos mange og færre arbeidsgivere som øker arbeidsstyrken, svarer han.

– Det stemmer vel med mye av det man leser; det er tøffere tider for mange, både konsulentene og systemleverandørene, og dermed færre nyansettelser. Dette er nok spesielt krevende for nyutdannede.

«Han har en variert og spennende bakgrunn.»

Framtid i Norge

Chowdhury ser altså lyst på framtida si, etter at det så veldig mørkt ut tidligere i år.

– Og det er en veldig stolt følelse, både for meg, familien min og vennene mine, sier bangladesheren, som fikk mye hjelp hjemmefra for å klare reisen til Norge.

– Så denne jobben betyr mye for meg.

– Hvor ser du deg selv om fem år?

– Ærlig talt tilbyr denne jobben meg ganske mye. Jeg kan endelig få vist fram evnene mine på frontend, og jobbe med skalerte prosjekter i .NET og Azure. De neste fem årene vil jeg mestre disse teknologiene, og bli en moden og erfaren utvikler, svarer Chowdhury.

– Og ja, jeg ser for meg selv i Norge.