To sjefer slutta i Shortcut etter anklager om seksuell trakassering

Sofie står fram og forteller sin historie til E24, som endte med granskning og to sjefer som slutta.

Sofie står fram i E24 og forteller om sine opplever som designer i Shortcut. Artikkelen er lang, og bør absolutt leses i sin helhet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Sofie står fram i E24 og forteller om sine opplever som designer i Shortcut. Artikkelen er lang, og bør absolutt leses i sin helhet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I tallene fra kode24s siste lønnsundersøkelse blant norske utviklere, som foreløpig ikke er publisert, er kvinnenandelen så lav som 13 prosent.

Og ifølge en undersøkelse vi gjorde i 2022, har hver femte kvinnelige utvikler opplevd seksuell trakassering på jobb.

Én av disse forteller nå sin historie til E24, som lørdag vekker stor oppsikt i norsk utviklerbransje på blant annet LinkedIn.

Artikkelen er lang, og bør leses i sin helhet, men her er det viktigste:

Overgrep på sommerfest

Sofie, som ikke ønsker fullt navn i E24-artikkelen, jobba som designer i appselskapet Shortcut. Etter lanseringen av deres Æ-app i 2019, reiste de på sommerfest utenfor Oslo, med sjøfly og privat kokk.

Her skal Sofie ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep fra en i Shortcuts ledergruppe.

– Det går så fort. Plutselig er han over meg. Jeg husker at jeg ble presset hardt ned i metallstanga som er bak på firehjulingen. Han stapper tunga si ned i munnen på meg, forteller hun til E24, og han skal ha prøvd å komme seg under klærne hennes, og Sofie skal ha endt opp med blåmerker.

E24 har ifølge seg selv prøvd å få svar fra mannen i tre måneder, uten hell.

Endte med granskning

Sofie har flere møter med både mannen og andre Shortcut-ledere i tida som følger. Hun opplevde å ikke bli tatt på alvor, og at episoden skulle hysjes ned.

Videre skal hun ha blitt kasta ut av Æ-prosjektet, og hun skal ikke ha fått stort annet å gjøre, heller.

Etter en oppsigelse, flere møter, og engasjement fra kode24-kjenning og tidligere Shortcut-utvikler Petter Klingen Wright, ender det hele med en KPMG-granskning av arbeidsmiljøet i selskapet.

– Granskingen avdekket atferd i selskapet som var i strid med etisk regelverk og hvordan vi ønsker at selskapet skal være som arbeidsgiver, uttaler Shortcut-sjef Marius Mårnes Mathiesen til E24.

Ny jobb, nye anklager

Rapporten fører til at to ledere slutter umiddelbart - én av dem mannen som skal ha forgrepet seg på Sofie.

Men igjen opplever Sofie å bli seksuelt trakassert av Shortcut-ansatte, gjennom grove tekstmeldinger. Til slutt får hun seg ny jobb hos Innovasjon Norge. Men heller ikke her er historien over.

Hennes nye arbeidsgiver får nemlig flere anonyme eposter, hvor det påstås at Sofie har seksuelt trakassert Shortcut-kolleger, og at hun skal ha sendt "ubegrunnede varslingssaker på "metoo"".

Som følge av alt dette skal Sofie ha vært sykemeldt flere ganger, fått hjelp av psykolog og slitt med å fungere i sin nye jobb.

Mener de har tatt grep

Styreleder i Shortcut, Finn Olav Elde, kaller det som har skjedd med Sofie "sjokkerende og uakseptabelt", og beklager overfor henne og alle berørte.

Shortcuts ledere beklager også at hun ikke ble tatt på alvor tidligere, og mener at de har tatt tak i og løst problemene.

– Vi må innrømme at selskapet i en periode ikke var god nok til å sørge for et trygt og godt arbeidsmiljø for alle. I etterkant har jeg som styreleder vært tett involvert i å gjøre de nye og forsterkede varslingsrutinene godt kjent blant alle medarbeidere, og å jobbe tett med lederne våre slik at alle blir godt ivaretatt i selskapet, uttaler Elde til E24.

Også Shortcut-sjef Marius Mårnes Mathiesen beklager.

– Undersøkelsene som ble gjort i 2021/2022 viste at vi ikke hadde vært gode nok til å ivareta et trygt arbeidsmiljø - og det beklager jeg. I etterkant har selskapet gjort en rekke tiltak for å bedre rutiner, retningslinjer og ledelse for å sikre at vi ivaretar medarbeidere på en trygg og god måte, uttaler Mathiesen til E24.