– Utviklere ikke være kreative

Det må da være greit å overlate kreativiteten til andre, så lenge du får jobben gjort? spør Kurt Lekanger i ukens nyhetsbrev.

Ikke-kreative utviklere, finnes de? Ja, og de trengs, mener Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Ikke-kreative utviklere, finnes de? Ja, og de trengs, mener Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Her om dagen havnet jeg i en diskusjon om hvorvidt utviklere trenger å være kreative eller ikke. Er du en dårlig utvikler selv om du ikke anser deg for å være spesielt kreativ?

Nei, er min påstand.

Utvikling handler riktignok om problemløsing, og det å kunne løse problemer kan forsåvidt ses på som kreativitet. Men det jeg først og fremst forbinder med å være kreativ, er å ha en evne til å stadig finne på nye måter å gjøre ting på. Det er ikke sikkert det alltid er lurt, eller at det trengs.

Når jeg hører om kreative folk, tenker jeg på de som alltid bobler over av nye idéer, for eksempel til nye prosjekter eller apper man kan tjene seg rik på. Kanskje det er de som vil at alle utviklere i likhet med dem selv skal drive med impro-teater, eller alltid vil ha sånne idiotiske mimeleker på firmaturen.

Som min kollega Mattis sier: "Ekte kreativitet er å komme opp med noe helt nytt. Alt annet er håndverk. Men godt håndverk er vakkert, det også! Og bør ofte foretrekkes fremfor kreativitet."

Jeg tenker at det må være rom for utviklere som ikke er veldig kreative, men som likevel har stålkontroll på hvordan en oppgave best kan løses. Altså gjør et godt håndverk.

Da tenker jeg på utvikleren som står for den faktiske kodingen av en applikasjon – en applikasjon som gjerne kan være tenkt ut av en som er mye mer kreativ enn en selv. Kanskje denne kreative personen og den ikke-kreative utvikleren utfyller hverandre perfekt?

Når den ikke-kreative utvikleren får en oppgave, er hun eller han eksperten som vet hvilke språk, rammeverk og teknologier som er best egnet til å løse nettopp denne oppgaven. Og utvikleren vet hvor vedkommende skal gå for å finne svar, er en kløpper på å lese dokumentasjon –og ikke minst: kan skille dårlige råd fra gode.

Denne ikke-kreative utvikleren kjenner til ulike designmønstre og hva som er beste praksis, og unngår derfor så langt det går å finne opp hjulet på nytt. Og bestreber seg på å skrive lettlest kode som er enkel å vedlikeholde, i stedet for å prøve å virke smart – med det resultatet at ingen av kollegaene skjønner hva koden faktisk gjør.

«Jeg er ganske sikker på at det er rom for både veldig kreative og ikke fullt så kreative utviklere.»

Jeg setter selvfølgelig ting litt på spissen: Kreativitet er bra, og helt sikkert bra også blant utviklere. Og en viss kreativitet må man jo ha, det er jo ikke sikkert du finner alle svar i dokumentasjonen. Noen ganger er problemet du skal løse kanskje ikke løst av noen andre før deg. Men da har du kanskje noen superkreative mennesker i teamet ditt som kan hjelpe deg.

Jeg er ganske sikker på at det er rom for både veldig kreative og ikke fullt så kreative utviklere. Hadde samtlige utviklere vært ekstremt kreative, ville ikke da alle tatt idéene sine, startet for seg selv og blitt rike alle sammen?

Har jeg rett, eller er jeg helt på jordet? Kjør debatt!

Ukas beste saker på kode24:

🤯 Frustrasjon i React-miljøet: – Alt har blitt vanskeligere

Lenz Weber-Tronic, som vedlikeholder Apollo og Redux Toolkit, elsker React Server Components, men er ekstremt frustrert.

💻 Slik holder du JavaScript-prosjektet ditt oppdatert

Lars-Erik Bruce i Redpill Linpro har gode råd til alle som synes det er mye å holde styr på.

😢 Sikkerhets­legenden Kevin Mitnick (59) er død

Mitnick sovnet inn på søndag etter å ha kjempet mot kreft i bukspyttkjertelen.

🔥 Sanne (25) hyller "simple code": – Gir raskere pull requests

– Syv av elleve i dette teamet er kvinner – det er gøy, forteller Sommerkoderen Sanne Edland.

🕹️ Jeg lagde et skytespill uten å bruke rammeverk: – Du verden så mye man lærer!

Er poenget med hobbyprosjektet ditt først og fremst å lære? Da bør du lage det på en helt annen måte enn du pleier!

🤔 Ny tjeneste fra Wix lager komplette nettsider med AI

Lager ikke bare en mal, men en fullstendig og skreddersydd nettside med tekst, bilder og animasjoner.

😮 Britisk IT-ansatt prøvde å utpresse egen arbeidsgiver. Må i fengsel

Den ansatte skal blant annet ha prøvd å omdirigere eventuelle løsepenger til sin egen kryptolommebok.

🤓 Metas nye, åpne språk­modell er gratis for kommersiell bruk

Lanserer Llama 2 og inngår samarbeid med Microsoft og AWS.

🧐 Bransje­veteraner utfordrer Github: – På tide med en ny plattform

Pierre.co sier de har tenkt helt nytt rundt hvordan utviklere "hoster", diskuterer, samarbeider om og shipper kode.

God helg

Jeg har ennå ikke bestemt meg for om jeg skal være kreativ eller ikke i helgen. Mest sannsynlig ikke. Hvis jeg da ikke finner opp en ny app jeg kan bli rik på.

Ønsker alle kreative og ikke-kreative utviklere en fantastisk helg!

🤓 Kurt,
kode24.no