Sanne (25) hyller "simple code": – Gir raskere pull requests

– Syv av elleve i dette teamet er kvinner – det er gøy, forteller Sommerkoderen Sanne Edland.

– Vi har lært å være bevisste på valgene vi tar, og vi får veiledning og oppfølging for å sikre at vi tar informerte beslutninger, forteller Sommerkoderen Sanne Edland.📸: Privat
– Vi har lært å være bevisste på valgene vi tar, og vi får veiledning og oppfølging for å sikre at vi tar informerte beslutninger, forteller Sommerkoderen Sanne Edland.📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Heisann hoppsann, selvfølgelig kan jeg det! Jeg har tatt en bachelorgrad i Anvendt datateknologi på OsloMet, med spesialisering i Menneske Maskin Interaksjon.

Dette studiet har vært veldig allsidig og tverrfaglig, hvor jeg har tatt fag som programmering, databaser, visualisering, systemutvikling, AI, velferdsteknologi, interaksjonsdesign, helseteknologi, og så videre. I tillegg til et bredt spekter av fag så inneholdt det mye praktisk arbeid, og jeg fikk muligheten til å samarbeide med flere bedrifter og på flere egne prosjekter. Det ga meg verdifull erfaring og gjorde at jeg kunne bruke mine ferdigheter i virkelige scenarier allerede før jeg var ferdig med studiene.

Akkurat nå tar jeg en mastergrad i "Computer and Systems Sciences" ved Universitetet i Stockholm. Her skal jeg skrive min masteroppgave om "anti-poaching" av nesehorn i Afrika ved hjelp av AI og IoT-systemer. Det er utrolig spennende å kunne kombinere min lidenskap for teknologi med en sak som ligger meg nært hjertet. Det er noe virkelig spesielt å føle at man faktisk kan bidra der man ønsker!

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer jobber jeg som konsulent hos Bekk og er så heldig å jobbe i et team i NAV som jobber med arbeidsrettet oppfølging. Vi jobber med å utvikle en løsning som skal bistå 6 til 8 tusen veiledere i deres arbeid med å hjelpe mennesker ut i arbeid! NAV-veilederne følger opp arbeidssøkere og andre personer som trenger oppfølging for å komme i arbeid eller annen aktivitet.

Målet denne sommeren er å utvikle en ny løsning som gir veilederne raskere og bedre oversikt over brukerne sine. Jeg jobber sammen med to andre utviklere og én designer. Jeg er selv utvikler, og har en rekke faddere og medarbeidere i NAV teamet.

En "honorable mention" er at syv av elleve i dette teamet er kvinner – det er gøy! Vi samarbeider tett for å skape en brukervennlig og effektiv løsning som kan gjøre hverdagen til veilederne enklere og mer produktiv. Vi har et sterkt fokus på brukervennlighet og enkelhet, og vi praktiserer prinsippet om "simple code" for å sikre at koden vår er lett å forstå for alle – slik at videreutvikling blir enklere. I dette prosjektet har vi brukt React.js med TypeScript, Java og vanlig HTML og CSS som bygger på NAV sin egen applikasjonsplattform nais.io.

Samtidig har jeg fått muligheten til å lære mer om konsekvensene av teknisk gjeld i større prosjekter. På studiet har vi tidligere fokusert mer på å eksperimentere og implementere ting som er spennende, uten å tenke mye på konsekvensene av teknisk gjeld. Men nå, i denne store NAV-verdenen med mange komplekse systemer, har teamet utfordret vår tankegang og fått oss til å forstå betydningen av å håndtere teknisk gjeld på en riktig måte. Vi har lært hvor viktig der er å tenke på langsiktige konsekvenser og vedlikeholdbarheten til prosjektene vi jobber med.

Innad i teamet får vi ofte spørsmål om "hvorfor" vi ønsker å implementere en ny dependency eller bibliotek, og da er det ikke nok å svare med "fordi det hadde vært kult”. Vi har lært å være bevisste på valgene vi tar, og vi får veiledning og oppfølging for å sikre at vi tar informerte beslutninger. Likevel har vi fått friheten til å bestemme hvilke programmeringsspråk vi ønsker å bruke og hvordan vi vil løse prosjektene våre. Dette har gitt oss muligheten til å utvikle våre ferdigheter og være kreative innenfor rammene av prosjektet.

«Noen vil kanskje bli mestere på ett område, mens jeg har valgt å gå for 'jack of all trades'.»

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Siden jeg jobber som konsulent, har jeg en todelt hverdag, en med prosjektteamet hos NAV, og en med de andre sommerjobberne hos Bekk. Begge stedene har jeg gleden av å jobbe med helt fantastiske mennesker! På teamet mitt hos NAV har jeg vært heldig med å få jobbe i et fantastisk tverrfaglig team med både konsulenter fra Bekk og ansatte i NAV IT.

Vi har daglige standups hvor vi deler fremgang og utfordringer, og i løpet av dagen tar vi oss tid til en ispause eller en liten spillpause for å friske opp energien. Vi deler tips og triks i hverdagen og hjelper hverandre når det trengs. På fritiden har vi også flere sosiale arrangementer som sommerfester og dart-turneringer og det er utrolig hyggelig å bli kjent med kollegene mine på en annen måte.

Hos Bekk er det en rekke andre sommerjobbere som tilhører andre prosjekter hvor alt styres av Bekks Sommerteam, som sørger for at vi har en personalansvarlig for å gi støtte og tett oppfølging. Vi har faglige og sosiale arrangementer hver onsdag, hvor vi får muligheten til å lære noe nytt gjennom foredrag eller workshops. Etterpå avslutter vi alltid dagen med noe sosialt, enten det er en tur i klatreparken, en paint and sip-kveld, eller et besøk på en av byens restauranter!

Det kan virke som mye å holde styr på med to ulike arbeidssteder, men jeg ble utrolig raskt integrert og fikk en stor eierskapsfølelse til sommerjobben. Både hos NAV og Bekk har det vært et sterkt fokus på inkludering og å skape et godt arbeidsmiljø. Det har gjort at jeg har følt meg velkommen og involvert i begge teamene, og det har virkelig bidratt til at jeg har hatt en fantastisk sommerjobbopplevelse.

Her sitter Sanne sammen med kollegaer i kontorene til NAV. 📸: Privat
Her sitter Sanne sammen med kollegaer i kontorene til NAV. 📸: Privat Vis mer

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Jeg synes studiet mitt har gitt meg en solid forberedelse på det faktiske arbeidslivet. Bachelorgraden min har vært veldig praktisk orientert, og gjennom ulike prosjekter har jeg fått muligheten til å jobbe tett med bedrifter. Dette har gitt meg verdifull erfaring med reelle problemstillinger og en forståelse av hvordan det er å jobbe i en profesjonell setting.

Et viktig aspekt ved mine valgfag er at de har gitt meg et litt mer unikt ståsted som utvikler. Jeg har ofte fungert som et mellomledd mellom designere og utviklere på grunn av min erfaring innen begge feltene. Dette har gitt meg et bredere perspektiv og mulighet til å bidra på flere områder.

Både bachelorgraden min og den pågående mastergraden min har en variert sammensetning av fag, noe som betyr at jeg ikke nødvendigvis har en veldig spesifikk kompetanse innen ett område.

Noen vil kanskje bli mestere på ett område, mens jeg har valgt å gå for "jack of all trades" når det gjelder teknisk kompetanse, og jeg tror det gir meg en fordel når det gjelder å tilpasse meg ulike prosjekter og arbeidsmiljøer. Hovedsakelig handler det om å ha et sterkt fundament i grunnleggende prinsipper og konsepter innen utvikling, samtidig som man er åpen for å lære og utvide sin kompetanse etter behov – og det føler jeg utdanningen min har gitt meg.

Hva er det vanskeligste med utvikleryrket? 💪

Det vanskeligste med utvikleryrket er den raske utviklingen innen teknologi og det store spekteret av muligheter som finnes. Teknologien utvikler seg kontinuerlig, nye språk, rammeverk og verktøy dukker opp hele tiden, og det kan være utfordrende å holde seg oppdatert.

I en verden der det finnes utallige veier til å løse et problem, kan det være vanskelig å navigere og ta beslutninger. Det kan være fristende å hoppe på den nyeste trenden eller det mest populære verktøyet, men det krever en grundig vurdering av fordeler, ulemper og langsiktige konsekvenser basert på akkurat det problemet man ønsker å løse. Det kan derfor ta litt tid å finne den riktige tilnærmingen og teknologien for et prosjekt kan være en utfordrende oppgave.

I tillegg kan det være vanskelig å håndtere et stadig skiftende teknologisk landskap. Det som var den beste praksisen i går, kan være utdatert i dag. Det kan være krevende å holde tritt med nye språk, rammeverk og biblioteker som lanseres, men det betyr jo bare at man må være forberedt på kontinuerlig læring og tilpasning!

«Det å praktisere simple code har gjort at mange prosesser som pull requests på tverrfaglige team har gått mye raskere.»

Hvilke teknologier og ferdigheter blir det viktig å lære seg for framtiden? 🤖

Man kan jo ikke få dette spørsmålet uten å tenke på AI og chatGPT – men her tenker jeg det er viktig at man husker på GDPR og personvern.

Hvem eier egentlig koden man bruker fra chatGPT eller koden som man sender inn? Hva regnes som sensitiv data i form av kode? Hvor går egentlig grensen for hvor mye informasjon eller kode man deler med chatGPT for å få spesialiserte svar?

Ellers syntes jeg at teknologier utvikler seg fort og det er vanskelig for meg å skal fremme noe fremfor noe annet – men kan gjerne gjengi “den store snakkisen” på kontoret som er browseren Arc, jeg er en stor tilhenger av Notion og jeg syntes Arc oppsettet kan minne litt om det.

Hva bør utviklerbransjen bli flinkere på?

Jeg har lært at det er viktig å ha et sterkt fokus på brukervennlighet og brukeropplevelse av kode – det å praktisere "simple code" har gjort at mange prosesser som pull requests på tverrfaglige team har gått mye raskere.

Når det gjelder utviklerbransjen generelt, tror jeg vi alltids kan bli flinkere til å fokusere på samarbeid og mangfold.

Ved å jobbe sammen og inkludere ulike perspektiver, kan vi virkelig skape innovative løsninger som har en positiv innvirkning.

Hva er planene dine videre? 🔮

Planen videre er å fullføre masteren min, forhåpentligvis få til et besøk i noen gameParks i enten Kenya, Sør-Afrika, Zimbabwe, eller Zambia - vi får se! Deretter er jeg klar for å gå ut i arbeid og tenker å starte først og fremst som konsulent for å kunne gi meg et bredt spekter av prosjekter.

Deretter vet jeg ikke, tenker veien blir til i mens man går – men det er veldig viktig for meg å jobbe med prosjekter som bidrar til en stor samfunnsnyttig eller miljømessig verdi!