USA-topper advarer AI-topper: - Dere har etisk, moralsk, juridisk ansvar

- Privat sektor har et etisk, moralsk og juridisk ansvar for å sikre at deres produkter er trygge og sikre, mener Joe Biden.

I utgangspunktet var det visepresident Kamala Harris som var vert for møtet. President Joe Biden var til stede en kort periode, ifølge en kilde i Det hvite hus. Her: USAs president Joe Biden spøker på en korrespondentmiddag i Det hvite hus. 📸: AP Photo/Carolyn Kaster
I utgangspunktet var det visepresident Kamala Harris som var vert for møtet. President Joe Biden var til stede en kort periode, ifølge en kilde i Det hvite hus. Her: USAs president Joe Biden spøker på en korrespondentmiddag i Det hvite hus. 📸: AP Photo/Carolyn Kaster Vis mer

Topplederne i flere av USAs fremste tek-selskaper deltok torsdag på et møte om sikkerhet og kunstig intelligens (KI) i Det hvite hus.

I utgangspunktet var det visepresident Kamala Harris som var vert for møtet. President Joe Biden var til stede en kort periode, ifølge en kilde i Det hvite hus.

– Privat sektor har et etisk, moralsk og juridisk ansvar for å sikre at deres produkter er trygge og sikre, sier Harris i en uttalelse.

Samtidig opplyser Biden-administrasjonen at 140 millioner dollar skal brukes på å opprette sju nye forskningsinstitutter som skal sikre KI-utvikling som er etisk og tjener fellesskapets interesser.

ChatGPT

Google-sjef Sundar Pichai, Microsofts toppsjef Satya Nadella og OpenAIs sjef Sam Altman deltok på møtet. Det gjorde også Bidens stabssjef Jeff Zients og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

OpenAI står bak tekstroboten ChatGPT, som har fått svært mye oppmerksomhet siden den ble lansert i november i fjor.

Etter møtet sa Altman at de ulike selskapene i stor grad er enige om hva som bør gjøres videre. Hva dette konkret innebærer, er foreløpig ikke kjent.

Flere av de viktigste selskapene skal ha forpliktet seg til en offentlig evaluering av sine KI-systemer på en konferanse i Las Vegas i august.

Håper på framskritt

Kamala Harris mener kunstig intelligens potensielt kan bedre menneskers liv og løse noen av samfunnets største utfordringer.

– På samme tid kan KI potensielt i dramatisk grad øke omfanget av sikkerhetstrusler, innskrenke borgerrettigheter og personvern og undergrave tilliten til demokratiet, advarer hun.

Mange eksperter venter store samfunnsendringer som følge av den svært raske utviklingen av kunstig intelligens. Joe Biden har uttrykt håp om at teknologien kan føre til medisinske framskritt og en løsning på klimaproblemet.

Tap av arbeidsplasser?

Samtidig florerer advarslene om mulige farer og negative konsekvenser. Raskere spredning av desinformasjon på internett og mer avanserte former for svindel er noen av de mest umiddelbare bekymringene.

I tillegg beskyldes KI-selskapene for å krenke opphavsrettigheter knyttet til materialet som de store KI-systemene trenes på.

En annen mulig utfordring er tap av arbeidsplasser. En firedel av alle arbeidsoppgaver i USA og Europa kan trolig overtas av KI, ifølge investeringsbanken Goldman Sachs.

Undertegnet opprop

I tillegg til dette advarer flere av de fremste KI-forskerne om en risiko for at teknologien på sikt vil true hele menneskeheten.

Denne bekymringen er knyttet til hva som kan skje hvis KI-systemene blir mye mer intelligente enn mennesker og i tillegg utvikler nye målsettinger.

En lang rekke forskere, eksperter og næringslivsledere har undertegnet et opprop med krav om at utviklingen av de kraftigste KI-systemene må stanses i seks måneder. Så langt er det lite som tyder på at det kommer noen konkret avtale om en slik pause.

EU er imidlertid i ferd med å vedta ny regulering av KI-sektoren, og Kamala Harris holder døren åpen for lovendringer også i USA.