Tror hackergruppe sendte SMS-er om hevn etter koranbrenning til norske mobiler

Hensikten var trolig ikke religiøst motivert, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

I en SMS til norske telefoner er unge muslimer blitt oppfordret til å ta hevn for koranbrenningene. Trolig står en utenlandsk hackergruppe bak, ifølge PST.

Natt til torsdag ble det sendt tekstmeldinger til enkelte norske mobilnumre der muslimer ble oppfordret til å ta hevn på grunn av flere tilfeller av koranskjending i skandinaviske land. Det ble fremstilt som om det var ledere i Hizbollah som sto bak oppfordringen.

– PSTs undersøkelser tyder imidlertid på at det er en utenlandsk hackergruppe som står bak utsendelsen av tekstmeldingene. Hensikten var trolig ikke religiøst motivert, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Spesielt i Sverige har det vært flere tilfeller av koranbrenning den siste tiden. Hendelsene har ført til demonstrasjoner og reaksjoner flere steder. Både Sverige og Danmark har de siste dagene skjerpet grensekontrollene som følge av høyre trusselnivå.

Ikke endret trusselnivå

Torsdag skrev PST at de fortløpende vurderer å endre sitt syn på trusselbildet i Norge. Terrortrusselen anses av PST å være på nivå 3 – som innebærer en moderat trussel.

PST understreker at det er det totale trusselbildet som nå fortløpende blir vurdert.

– Foreløpig er vår vurdering at sikkerhetssituasjonen og trusselnivået i Norge ikke vesentlig endret, men vi holder oss oppdatert på utviklingen, både i Norge og i våre nærområder og naboland, uttalte Veum til VG torsdag kveld.

Ingen respons

De aktuelle tekstmeldingene ble sendt ut til norske telefonnumre natt til torsdag. Ifølge VG ble meldingen skrevet på engelsk og lyder som følger:

«Å tenne på den hellige Koranen viser hykleri og svik fra Sverige og vestlige land. Jeg ber unge muslimer om å ta hevn på dem som tenner på Koranen. Insha’Allah, det kommer en dag der disse menneskene vil angre dypt.»

Avsenderen spør videre om noen kan hjelpe. Meldingen innleder med navnet på Hizbollah-leder Seyyed Hassan Nasrallah. Det fremgår ikke hvem avsenderen av meldingen er. På slutten av meldingen var adressen til en nettside og en konto på Telegram. Ingen skal ha svart da VG forsøkte å ta kontakt via Telegram-kontoen.