Sjefen din kan tvinge deg tilbake på kontoret

Men bare hvis dette punktet i arbeidsavtalen din er på plass.

Savner du åpne kontorlandskaper som dette? Hvorvidt sjefen din kan tvinge deg til å sitte der eller ikke kommer an på hva som står i arbeidsavtalen din. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Savner du åpne kontorlandskaper som dette? Hvorvidt sjefen din kan tvinge deg til å sitte der eller ikke kommer an på hva som står i arbeidsavtalen din. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Selv etter halvannet år på hjemmekontor, er det slettes ikke alle som savner det åpne kontorlandskapet.

Og framover kan flere oppleve uønska kontortvang - eller i det minste et press om å være mer på kontoret enn du kanskje ønsker.

Men kan egentlig sjefen din tvinge deg til å jobbe fra kontoret? Om du gjør en minst like god jobb fra hjemmekontoret?

Sannsynligvis.

Men ikke nødvendigvis.

Arbeidsavtalen bestemmer

- Arbeidsstedet er regulert i arbeidsavtalen, og den blir styrende for hva du kan kreve, forteller advokat Erlend Aarsand, leder for Teknas arbeidslivsavdeling, til kode24.

Arbeidsavtalen er kontrakten du og sjefen din har inngått om hva du skal gjøre for at hun skal gi deg lønn. Avtalen sier gjerne også hvordan jobben skal utføres, og hvor.

Advokat Erlend Aarsand, leder for Teknas arbeidslivsavdeling. 📸: Tekna
Advokat Erlend Aarsand, leder for Teknas arbeidslivsavdeling. 📸: Tekna Vis mer

Så for å vite om sjefen kan kreve at du møter på kontoret, må du se etter begrepet "arbeidssted" i avtalen din:

  • Som regel står det noe ala "Arbeidsstedet er for tiden selskapets lokaler". Da må du be om arbeidsgivers tillatelse for å jobbe andre steder, og sjefen kan tvinge deg på kontoret.
  • Står det at du kan jobbe fra hvor du vil, eller står det ingenting om arbeidsstedet, kan du sannsynligvis kreve å få jobbe hjemmefra.

- Arbeidsgiver har som utgangspunkt styringsrett i spørsmålet, påpeker Aarsand.

Kommet for å bli

- Om man ikke har noe lyst til å sitte på kontoret, men sjefen krever det med arbeidsavtalen i hånda, hva kan man gjøre da?

- Arbeidstaker har som utgangspunkt ikke jussen på sin side i ett slikt tilfelle. Så kommer man ingen vei med å spørre leder, bør man henvende seg til tillitsvalgte for å påvirke bedriften til å tilby en mer generell hjemmekontorordning, tipser Aarsand i Tekna.

Personlig mener han det finnes mange gode argumenter for utstrakt bruk av hjemmekontor, som å gjøre livet lettere for småbarnsforeldre og det å kunne jobbe konsentrert for utviklere.

- En hjemmekontorordning oppleves som ett gode, er kommet for å bli og er den nye normalen. Det spørs om ikke hjemmekontorordninger må tilbys for at arbeidsgivere skal være attraktive for fremtiden, sier Aarsand til kode24.

Du kan kreve utstyr

- Mange ender vel opp med en blanding av hjemmekontor og vanlig kontor; hybridkontor. Men kan man egentlig kreve arbeidsutstyr til et frivillig hjemmekontor, slik man kunne til pålagt hjemmekontor?

- Tilbyr arbeidsgiver en hjemmekontorordning, så skal arbeidsgiver som utgangspunkt sikre så langt som mulig at arbeidsforholdene er fullt forsvarlige også på hjemmekontoret, svarer Tekna-advokaten.

Han mener derfor at du i det minste kan kreve kontormøbler til hjemmekontoret ditt, selv om jobben din tilbyr deg kontorplass som før.

«Det er viktig å ha ett skille mellom arbeidstid og fritid, alternativet kan være en fare for å bli utbrent.»

- Ser dere noen utfordringer framover i den nye normalen, når det er like vanlig å sitte hjemme som på kontoret?

- På hjemmekontor er det antagelig vanskeligere å skille arbeidstid og fritid, da en ikke får det naturlige skillet nettopp ved å reise hjem fra jobb, starter Aarsand.

- Men det er viktig å ha ett skille mellom arbeidstid og fritid, alternativet kan være en fare for å bli utbrent. Så Tekna er av det klare syn at du skal ha samme arbeidstidsordning nå du arbeider hjemmefra, som når du arbeider fra arbeidsplassen.